Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nepriatelia

.časopis .európa

Trikrát o tom, ako je fajn mať nepriateľa. Poslúži ako strašiak aj fackovací panák, pred voľbami aj po voľbách, a niekedy je z neho napokon najlepší priateľ. Aj preto by si ho človek nemal unáhlene obesiť na kandeláber.

České luhy a háje nepodriemkavajú. Ale nie vďaka oficiálnej predvolebnej a zúfalo nudnej kampani. Ako neraz, aj teraz zasiahol politický underground - a vyrobil celkom zábavný škandál. Ale aj celkom mrazivý.
Na internete sa objavil zoznam honosne titulovaný Klerofašisti, kleronacisti, lefebristi a příznivci diskriminace v ČR. Sú na ňom údajne tí najhorší z najhorších a treba s nimi urobiť krátky proces.

.manifest či hoax?

Autorka zoznamu, vystupujúca pod menom - či pseudonymom - Radomíra Clément, to napísala priamo "Už jen 24 dnů do voleb. A potom zvítězí levice a zúčtujeme spolu, fašounci. Vím o vás, udělala jsem si na vás takový menší seznam. A neuniknete mi!!!  Matka Země žízní po krvi klerofašistických prasat zneužívajících malé chlapce a odpírající ženám svobodně zacházet se svým tělem. Její touha bude naplněna. Nikdo nás nezastaví! Antifa!!! Seznam lidí, co podporují klerofašismus. Za mnoho poskytnutých informací děkuju Lídě Hamplové, Věrce Tydlitátové a hnutí Antifa.cz." Spomínalo sa aj vešanie na kandelábre a ďalšie lahôdky - zrejme tiež určené pre nutrične znevýhodnenú Matku Zem.
Zoznam, ktorý autorka medzitým promptne a možno aj zľaknuto stiahla, obsahoval rôzne mená, okrem iného aj prezidenta Václava Klausa, známeho českého spisovateľa a publicistu Benjamina Kurasa žijúceho vo Veľkej Británii či speváka a občas provokatéra Daniela Landu. No vyskytli sa na ňom aj ľudia, ktorí opakovane prispievali a stále prispievajú do .týždňa: Alexandr Tomský, Matyáš Zrno, Roman Joch.
Len čo sa správa o tomto bizarnom zozname rozletela, jeho autorka začala odvolávať, čo sa dalo: žiadne informácie jej Lída Hamplová ani Věra Tydlitátová údajne priamo nedali, a ona sama to vraj nemyslela až tak zle - na poznámky o násilí ju inšpirovali alkohol a marihuana.
Buď ide o neveľmi vydarený manifest politického presvedčenia, alebo o pomerne šikovný politický hoax. Ktovie, či sa v tomto prípade bude konať nejaká právna dohra. Ak by sa náhodou konala, autorka zoznamu by sa mohla skúsiť obhájiť právom na slobodu vyjadrenia. A uznať, že rovnaké právo majú tí, ktorých krvou chcela napojiť smädnú Matku Zem.

.vymazať, vymazať!
Aj vo Veľkej Británii sa vymazávajú nepekné poznámky na adresu politických oponentov - pravdaže, na vládnej úrovni nik nespomínal krvavé zúčtovanie ani smädnú Gaiu. Aj tak má však nový minister pre kultúru, médiá a šport čo vysvetľovať.
Konzervatívec Jeremy Hunt, momentálne už usadený v ministerskom kresle, sa totiž v zápale politického rozčúlenia pred voľbami dopúšťal ostrej kritiky lídra liberálnych demokratov Nicka Clegga. Dopúšťal sa jej dokonca písomne, cez Twitter. A teraz si tie poznámky usilovne odstraňuje zo svojej twitterovej histórie. To aspoň tvrdí blogger Tim Ireland, ktorý počas britských volieb sledoval Huntov Twitter. Nuž, nové politické spojenectvá si vyžadujú aj zabudnúť na staré nepriateľstvá. Netreba rivalov vešať na kandelábre, netreba ich krvou napájať pohanské božstvá, ba nie je veľmi vhodné ani o nich rozčúlene tweetovať. Ono sa to totiž môže ešte všelijako obrátiť, z nepriateľov môžu byť priatelia, a potom sa to vlastnému vicepremiérovi ťažko vysvetľuje.

.cleggcameron
Najmenej zábavne pôsobí v kontexte podobných správičiek celkom suchá informácia o tom, že nový britský premiér David Cameron a nový britský vicepremiér Nick Clegg zverejnili politický program svojej koalície. Zatiaľ ho nik nenazval klasicky Cleggcameron, takže s tým pokojne môžeme začať.
Podľa Camerona je tento dokument "pozoruhodný" - najmä tým, že spája to najlepšie, čo sa našlo v manifestoch konzervatívcov aj liberálnych demokratov. A vraj to má byť návod na "radikálnu reformnú vládu". Bude ním? Optimizmus vyvolávajú plány ako čiastočná privatizácia poštového giganta Royal Mail alebo zvýšenie úrovne štátneho zdravotníctva, ku ktorej by mal patriť - konečne - aj slobodný výber lekára. Menej príjemná je otázka, ako a čím chce vláda zaplatiť sľubované posilnenie niektorých štátnych služieb - posilnenie polície, prefinancovanie určitých liekov pre onkologických pacientov či finančné príspevky pre sociálne slabších žiakov - , ak mieni zároveň znížiť rozpočtový deficit. Lebo aj to svojim voličom sľubovala.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite