Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Mediár Eleny Akácsovej

.elena Akácsová .časopis .médiá

Juuuj, veľmi sa teším na priamy prenos z finále Eurosongu v Oslo v sobotu 29. mája na Rádiu FM! Už len dúfam, že naše horehronské želiezko v ohni utorkového semifinále zaboduje a do finále postúpi. Hádam aj nejakú tu SMS by som poslala, keby sa dalo zástupcovi svojej krajiny, ale žiaľ, hlasovať môžeme len za tých, čo s nami v príslušnom semifinále súperia. Musím sa teda spoľahnúť na to, že tá balkánsky znejúca harmónia oslní srbských, albánskych, macedónskych či gréckych divákov, pretože Horehronie jednoducho vo finále nesmie chýbať!

Nie, nestratila som rozum, vkus a ani som nepoplietla médium, kde sa bude priamy prenos vysielať. Po troch rokoch nádejí a vytrvalého snaženia sa podarilo moderátorom Rádia FM Danielovi Balážovi a Pavlovi Hubinákovi právne aj technologicky zariadiť všetko tak, aby ten úžasný večer mohli komentovať.
Inšpirácie majú hneď dve. V Británii komentoval televíznu súťaž už od roku 1971 Terry Wogan v rádiu BBC. Od roku 1980 sa presunul do televízie BBC, kde sarkasticky až cynicky glosoval súťaž až do roku 2008. Stal sa legendou Eurosongu, pozdravovali ho z pódia a mnohí súťaž sledovali len kvôli Woganovi. Nie všetkým boli jeho komentáre po chuti, Dáni mu dokonca za jeho neúctivé reči na adresu ich zástupcov zakázali vstup do krajiny. Napriek sarkazmu bol dlhé roky obhajcom existencie celej súťaže. Napokon, slušne na nej zarobil, oficiálne 150 000 libier ročne. V roku 2008 však vyhlásil, že to už prestala byť hudobná súťaž a že treba odchádzať vtedy, keď ho ľudia ešte milujú, a zabalil to. V komentovaní ho nahradil komik Graham Norton.
Baláž & Hubinák budú nasledovať vzor rakúskeho komediálneho dua Stermann & Grissemann, ktoré súbežne s neutrálnym a serióznym sprievodným slovom v televízii ORF vysiela na rozhlasovom okruhu FM4 vlastné komentáre. Tie, samozrejme, súťaži ani účinkujúcim nič nedarujú.
Súdiac podľa ukážok v STV aj na internete, tento rok, ej veru, bude čo komentovať.
Už túto sobotu si teda treba zapnúť STV, vypnúť zvuk a naladiť Rádio FM!
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite