Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Boj pokrytcov v Káthmandu

.dorota Nvotová .časopis .týždeň vo svete

Zelenina v obchodoch hnije. Je poprikrývaná mokrou vrecovinovou látkou. Snažím sa nájsť posledné nezhnité mrkvičky. Nakoniec sa zmierim s tými, čo sú, a doma ich pookrajujem. Mlieko neprišlo už päť dní a chlieb tiež nie. To, čo v obchodoch zostalo, sa pomaly vypredáva preč. Čo nastane potom?

V duchu rátam domáce zásoby. Myslím, že s pomocou Božou sme schopní prežiť na nich tak tri dni vrátane jedenia suchej ryže. Ale čo keď sa to dovtedy neskončí? Najprv si všetci mysleli, že to potrvá dva dni. Už sme na piatom a vyzerá to beznádejne. Maoisti blokujú celé mesto a vyhrážajú sa útokmi každému, kto chce pracovať. Aj taxikárom. Turistov evakuujú na policajných autách na letisko alebo si to musia odtrekovať. Výbavu na to predsa majú. Nechávajú prejsť autá s pitnou vodou. A žurnalistov, ktorí musia mať oblečené neónové žlté vesty - ako cestári.

.všetci spolu chodia na pivo
Väčšina štrajkujúcich je z dedín mimo Káthmandu a boli sem organizovane privezení z celého Nepálu. Väčšina Káthmandučanov má totiž dosť rozumu a vzdelania, aby na tie kraviny neskočila. A tak tu tí dedinčania terorizujú celé mesto. Maoisti oponujú číslom 40 percent hlasov, každý však vie, že to nie je pravda. Hlasy sa falšujú. Aj môj  kamarát dostal ponuku, aby podpísal desať volebných lístkov inými menami. Každý to vie. Každý vie, ako si maoisti zbierali hlasy po západnom Nepále - so zbraňami v rukách. Teraz bojujú za odstúpenie premiéra. Premiér (leninovec) sa drží zubami- nechtami, podporený ostatnými vyše dvadsiatimi politickými stranami. A nehodlá zísť z tepla svojho piedestálu. Fakt je ten, že sú to všetko kurvy - hnusní pokrytci. A demokrati nie sú oveľa lepší od tých červených. V podstate v oboch prípadoch ide o rodinných príbuzných, o spolužiakov z výšky, o príslušníkov najvyššej kasty = brahmínov. V oboch prípadoch je to zberba skorumpovaných idiotov. Tu nejde o rozdielne filozofie - demokratickú a komunistickú. Ani o vyriešenie problémov, ktoré desaťročia sužujú krajinu. Ide iba o peniaze - kto je teraz na rade v cucaní z pokladnice. Poviete si, veď to aj u nás je tak...Nie, nie je. Miera, do ktorej to dospelo tu, je neúnosná. Predstaviteľa demokratických strán "zamestnávajú" doma desaťročné deti, siroty, za potravu a nocľah. Maoisti zakladajú kempy pre siroty, ktoré ostali po občianskej vojne po zabitých maoistických rodičoch. Aké výhodné, otočiť sirôtky, nevinné deti, proti štátu, a armáde, ktorá im zabila rodičov! Rozdiely medzi predstaviteľmi strán sú len v novinách a v očiach sfanatizovaných davov. V skutočnosti sú všetci rodina a chodia spolu na pivo. Nechutné.

.bude občianska vojna?
Už päť dní sa nedá nikam dostať, nefunguje doprava, zásobovanie, fabriky sú odstavené...a Káthmandučania začínajú toho mať plné zuby. Včera prišlo k ozbrojenému útoku (palicami) na štrajkujúcich a vyhrážajúcich sa maoistov v jednej štvrti. Bolo niekoľko zranených na strane maoistov a po bitke si obyvatelia štvrť Satungal nazvali No Maoist Zone. Vyhnali aj všetkých nasledujúcich maoistov, čo sa išli pobiť za svojich bratov. Našťastie, miestne médiá sa zdajú orientované proti maoistom, a tak sa také správy nezamlčujú - a dúfam že to podnieti obyvateľov v ostatných štvrtiach, aby sa proti týmto votrelcom  vzbúrili . Aj vo mne kypí žlč. Keby som bola ozajstná Nepálčanka, už som na čele protimaoistického odboja (a po piatich dňoch už pravdepodobne dobodaná kosákmi a kladivami).
Hrozí občianska vojna, pred ktorou varujú medzinárodné organizácie? Prišlo už aj k bojom medzi maoistami a políciou, v piatok už policajti hádzali do davu slzný plyn v Ratnaparku v Káthmandu. Lídri sa zatiaľ nedohodli na ničom a štrajk pokračuje.
Červené vlajky sú všade. Prvomájový sprievod sa tu akosi pretiahol. A tak ako kedysi u nás, tí, čo sa ho nechcú zúčastniť, budú potrestaní.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite