Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Politici a Grécko
Má Slovensko požičať bankrotujúcemu Grécku viac ako 800 miliónov eur? Tá otázka sa v posledných dňoch nestala len predmetom politickej diskusie, ale aj predvolebného boja. Premiér Robert Fico vyhlásil, že Slovensko Grécku pomôže až vtedy, keď tamojší parlament schváli úsporné opatrenia. O slovenskej pôžičke by  podľa neho mal definitívne rozhodnúť až parlament, ktorý vzíde z júnových volieb. Premiér ju však  považuje za nutnú, pretože situácia v eurozóne je vraj vážna."Hrozí pád kurzu eura i znehodnotenie peňazí Slovákov v bankách. Musíme sa teda postaviť na stranu ľudí a prijať rozhodnutia, ktoré zagarantujú, že ľudia sa nebudú musieť báť o svoje vklady. Ak Grécko zbankrotuje, bude to mať veľký vplyv na stabilitu eura, i na vklady," vysvetľoval Fico svoj postoj.
Pôžičkou, naopak, nie sú nadšené SDKÚ, SaS ani SNS. Podľa predsedu SaS Richarda Sulíka nie je pomoc Grécku žiadnou solidaritou, pretože pomáhať bude chudobná krajina bohatšej. "Pokiaľ v Grécku majú trikrát vyššie priemerné platy a štyrikrát vyššie dôchodky, tak nemôže byť reč o solidarite, keď chudobné Slovensko sa má skladať na platy a dôchodky oveľa bohatšiemu Grécku," tvrdí Sulík. Nacionalisti zo SNS označili pomoc za amorálnu a stav, ktorý je dnes v Grécku, za obrovské zlyhanie Európskej únie. Opatrne sa k pôžičke stavia aj SDKÚ. Podľa jej volebnej líderky Ivety Radičovej môžu za krízu grécke banky a vlády, ktoré sa správali nezodpovedne. "Kde máme istotu, že situácia sa nebude opakovať?" pýta sa Radičová. HZDS a KDH sa k pôžičke stavajú ako k nutnému zlu, ktorému sa však len ťažko dokážeme vyhnúť.
Opozičné strany sa tú tému snažia čo najviac využiť v kampani a dostať Fica pod tlak. Nesúhlasia s tým, aby sa o pôžičke rozhodovalo až po voľbách a požiadali o mimoriadne rokovanie parlamentu o tejto téme. Opoziční politici tvrdili, že Fico si mal ešte pred svojím odchodom na mimoriadny summit eurozóny (jeho výsledky neboli ešte v čase našej uzávierky známe) nechať parlamentom schváliť mandát na rokovania. Bez neho vraj nemá právo zaväzovať krajinu k finančnej pomoci. Predseda parlamentu Pavol Paška však mimoriadnu schôdzu, v termíne ešte pred Ficovým odchodom na summit, nezvolal. Premiér prišiel o svojom postoji k pôžičke informovať iba európsky výbor parlamentu, ktorého zasadnutie opozícia ignorovala.
.jm

Koniec Octavie

Volkswagen Slovakia po dvoch rokoch končí výrobu vozidiel Škoda Octavia, ktorá sa vyrábala v bratislavskom závode. Celkovo sa jej tu vyrobilo 47-tisíc. Teraz sa začína posledná etapa fázy príprav na výrobu radu New Small Family, ktorá sa začne budúci rok. Bratislavský závod VW sa tak stane s piatimi vyrábanými značkami pod jednou strechou svetovou raritou.
.eč, SITA

Zostáva

Ústavný súd zamietol sťažnosť štyroch sudcov Najvyššieho súdu, v ktorej napadli voľbu svojho predsedu Štefana Harabina. Elena Berthotyová, Zuzana Ďurišová, Miroslav Gavalec a Peter Paluda namietali, či môže kandidovať za predsedu Najvyššieho súdu aj sudca, ktorý nevykonáva aktívne svoju funkciu. Ústavný súd sa k rozhodovaniu o merite veci nedostal, sťažnosť odmietol z procesných dôvodov.
.tg

Nevadí

Údajným sociálnym demokratom bilbordy údajných národniarov veľmi neprekážajú. Teda až na Moniku Flašíkovú, ktorá považuje kampaň za rasistickú a tvrdí, že prokuratúra by mala konať. Podpredseda Smeru Čaplovič sa ku kampani vyjadril vlažne, predseda parlamentu Paška vôbec. "Akoby člen Smeru" Gašparovič prostredníctvom hovorcu oznámil, že taká kampaň je "minimálne na hrane etiky."
.tg

Rozdáva

Výjazdové zasadnutie vlády v Sečovciach skončilo podľa očakávaní. Kabinet rozdelil peniaze na športoviská, opravy škôl, obecných úradov, ciest či kultúrnych domov v okresoch Trebišov a Košice-okolie. Celkovo pre oba okresy s nadpriemernou nezamestnanosťou a podpriemernými zárobkami vyčlenila viac ako 3 milióny eur z rezervy vlády aj rozpočtov jednotlivých rezortov.
.tg

Stále ten Pezinok

Územné rozhodnutie Krajského stavebného úradu v Bratislave vydané v máji 2007, ktoré povolilo skládku odpadov v Pezinku, neporušilo zákon. Tvrdí to ministerstvo výstavby. Zmeniť alebo zrušiť toto právoplatné rozhodnutie by vraj mohla len jeho nezákonnosť.  Podľa právnika Pezinka Jána Ondruša si ministerstvo svojvoľne prisvojilo kompetenciu, ktorá patrí len súdu. Pezinčania stále čakajú na rozhodnutie Ústavného súdu SR.
.eč, SITA

Miroslav Šatan/
Slovenskému útočníkovi mužstva  Boston Bruins sa v play-off  NHL darí. V sérii proti Philadelphii Flyers strelil už dva góly a v tohtoročnej play-off už celkovo päť. Vo vyraďovacej  fáze NHL je Šatan zatiaľ najproduktívnejším strelcom svojho tímu.   

Robert Fico/
Premiér  prišiel osobne svedčiť na súd v spore s vydavateľom SME za uverejnenie karikatúry premiéra, ktorému chýba chrbtica. Fico požiadal, aby mohol vypovedať o svojom zdravotnom stave s vylúčením verejnosti. Takže teraz ani nevieme, či tú chrbtovú kosť má, alebo nie.

Ivan Gašparovič/
"Som presvedčený, že na Slovensku sa pomaly začína sudcokracia. A sudcokracia je niečo veľmi zlé, je to ako moc jednej strany," povedal nedávno prezident republiky. Na minulotýždňovom stretnutí s premiérom, predsedom parlamentu a predsedníčkou Ústavného súdu to už nespomenul.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite