Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Medvedev o Stalinovi
Neospravedlňujme zločinca, tak sa dá interpretovať význam dôrazných slov, ktoré povedal ruský prezident Dmitrij Medvedev o Josifovi Stalinovi v rozhovore poskytnutom ruskému denníku Izvestija.
To, že Stalinov režim označil za zločinecký a Stalinovo konanie, osobitne voči vlastným ľuďom, za neodpustiteľné, pritom nie je až taká revolúcia v myslení. Medvedev sa už v minulosti vyjadroval o pôsobení Stalina veľmi kriticky. V októbri 2009 napríklad priamo odsúdil všetkých, ktorí sa v Rusku usilujú o rehabilitáciu tohto diktátora. Potvrdil tým, že v niektorých názoroch sa vôbec nezhodne s Vladimírom Putinom - ten totiž pri hodnotení stalinistickej éry uprednostňoval obraz Stalina ako šikovného vodcu a veľmi úspešného politika, ktorý zo Sovietskeho zväzu vytvoril veľmoc.
V Rusku stále pretrvávajú názorové prúdy, ktoré Stalina uctievajú. Tieto kruhy očakávajú od Kremľa, že sa bude na glorifikácii ich idolu podieľať. A kým Medvedev v aktuálnom rozhovore pre Izvestija potvrdil, že o istých úspechoch v rozvoji Sovietskeho zväzu za Stalinovej vlády sa nedá pochybovať, nemožno nimi prekryť a ospravedlniť zločiny.
Ešte zaujímavejšie je však to, ako ostro Medvedev odsúdil komunizmus, keď označil samotný Sovietsky zväz za diktatúru. "Ak mám byť úprimný, režim v Sovietskom zväze sa nedá nazvať inak ako totalitný." Niečo podobné sme dosiaľ z úst najvyšších ruských predstaviteľov nepočuli a znie to celkom povzbudivo. Ba tým významnejšie, že Medvedev vyriekol tie slová krátko pred oslavami 65. výročia ukončenia druhej svetovej vojny. Teda pred oslavami, ktoré by Stalinovi prívrženci radi pokladali aj za svoje. "Tú vojnu vyhrali ľudia, nie Stalin," vytrhol im z ruky tromf ruský prezident. Rusko sa teraz, zrejme aj pod vplyvom tragických udalostí z Katyne, minulých i súčasných, vyrovnáva so svojou minulosťou. Je to dobré nielen pre túto krajinu, ale aj pre jej susedov. No neslobodno zabúdať na to, že Dmitrij Medvedev je niečo ako enfant terrible ruskej politickej scény a jeho vyjadrenia nutne nepodporí silný muž Ruska, premiér Vladimír Putin. V každom prípade sa tí, ktorým sloboda a ľudské práva niečo hovoria, môžu utešiť tým, že počas osláv ukončenia druhej svetovej vojny sa podľa plánov nebudú oficiálne vystavovať žiadne Stalinove portréty.
.mg

Škvrna postupuje

Na mieste úniku ropy v Mexickom zálive začali minulý piatok spúšťať do mora obrovský kontajner z ocele a betónu, ktorý má prekryť prúd suroviny a zabrániť ešte väčšiemu znečisteniu. Stotonová konštrukcia by mala pohltiť až 85 percent unikajúcej ropy. Ešte v ten istý deň dosiahla ropná škvrna neobývaný ostrov, ležiaci asi 45 kilometrov od americkej Louisiany.
.tg

Už ani slovo

Českí sociálni demokrati zmenili tri týždne pred voľbami stratégiu. Po tom, ako podpredsedu ČSSD Bohuslava Sobotku napadol v Brne opitý muž, strana zrušila mítingy. Predseda strany Jiří Paroubek oznámil, že s pravicovými médiami, kam zaradil Hospodářské noviny, Mladou frontu Dnes, Lidové noviny a týždenníky Respekt a Reflex, strana do volieb preruší komunikáciu.
.tg

Bomba v New Yorku

V centre Mesta New York, na turistami navštevovanom Times Square, sa nachádzala bomba. Polícia ju po upozornení predavača z priľahlého stánku zneškodnila a podozrivého páchateľa zatkla. K útoku sa priznal asi 30-ročný Pakistanec, ktorý žil usporiadaným životom v USA. Taliban vyhlásil, že ide o odplatu za obete Talibanu v Pakistane a Afganistane.
.jd
 
Proti Kurdom

Turci opäť na východe krajiny bojujú s Kurdmi. Pri ostrých zrážkach neďaleko hraníc s Irakom a Iránom zahynulo päť kurdských partizánov a dvaja tureckí vojaci. Vojenské operácie sú zamerané na potlačenie poslednej vzbury, ktorá bola motivovaná zákazom kurdskej autonomistickej strany. Erdoganova vláda má pritom v kurdskej otázke povesť umiernene prointegračnú.
.jd

Bez výhrad

Európska komisia nemá výhrady voči spojeniu ruského Gazpromu s ukrajinským Naftogazom, ako to navrhol ruský premiér Putin. Je to medzi Kyjevom a Moskvou, povedal po stretnutí s ukrajinským ministrom Jurijom Bojkom komisár EÚ pre energetiku Gunther Oettinger. Fúzia, ktorá by zrejme vylúčila problémy s dodávkami, by však pre Ukrajinu mala závažné politické dôsledky. Časť z nich sa bude týkať aj susedných štátov vrátane Slovenska.
.jd
Giampaolo di Paola/
Podľa slov Giampaola di Paolu, predsedu Vojenského výboru NATO, prejavila ruská armáda záujem na spolupráci so Severoatlantickou alianciou pri budovaní protiraketovej obrany a že Ukrajina sa bude podieľať na Silách rýchlej reakcie. Proruský prezident Janukovyč to zatiaľ neodvolal.

 Aun San Su Ťij/
Barmská junta robí volebnú reformu a v jej rámci ruší politickú stranu Národná liga za demokraciu, ktorú vedie uväznená disidentka. Podľa nových pravidiel totiž na čele strany nemôže stáť osoba vo výkone trestu. Strana, ktorá odmieta zmeniť lídra, sa tak vylúčila z účasti na tohtoročných voľbách.

Hillary Clinton/
Stáli členovia Bezpečnostnej rady OSN podporujú ideu, že Blízky východ by mal byť bez jadrových zbraní. Podľa Hillary Clintonovej USA "podporia praktické opatrenia, ktoré nás posunú k tomuto cieľu". Hoci ministerka to nespomenula, predpokladá sa, že jadrové zbrane vlastní Izrael.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite