Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Vážené celebrity,

.štefan Hríb .časopis .editorial

teda Peter Marcin, Peter Batthyányi, Pavol Hammel, Katarína Hasprová a ďalší umelci a návrhári a známi ľudia, všetci, čo v týchto voľbách podporíte súčasnú koalíciu - dovoľte mi zopár otázok.

V prvom rade sa vás pýtam, či vám verejná podpora tejto koalície nepríde v skrytu vašej duše trápna. Nemám pritom nič proti verejnému angažovaniu sa celebrít, naopak, ovplyvňovanie toho, ako bude Slovensko ďalšie štyri roky vyzerať, považujem za vašu povinnosť. Aj v roku 1998, keď viacerí známi ľudia podporili opozíciu voči Mečiarovmu zloštátu, to bolo úplne v poriadku. A je to v poriadku aj dnes. Pýtam sa vás na niečo úplne iné - ak podporujete Smer (alebo SNS, alebo HZDS), uvedomujete si, k akému Slovensku tým v tejto chvíli prispievate?
To, že ako obľúbení zabávači účinkujete na mítingoch Smeru, posilňuje v ľuďoch dojem, že ide o neškodnú, dokonca užitočnú stranu. Zvyšujete tým dôveru k nej a posilňujete jej šance znovu vládnuť. Ak chcete ďalší triumf Smeru - nech sa páči. Všetci máme slobodu voľby. Ale potom chcete aj toto: rozkrádanie vo všetkých tendroch a štátnych zákazkách, zastrašené a skorumpované súdnictvo (lebo Harabina umožnil Fico), nefungujúce zdravotníctvo, neúmerne zadĺženú ekonomiku, zlé vzťahy s Maďarmi (lebo aj Slotu umožnil Fico), primitivizmus, hrubosť a zámerné zabúdanie na november 1989. Chcete naozaj to všetko? Ak áno, potom na míting Smeru naozaj patríte. Ale potom nepatríte medzi rozumných ľudí, ale medzi zúfalú lúzu.
Vy ste lúza?
Ale možno sa mýlim. Pretože, možno je to ešte horšie. Možno vôbec nefandíte Smeru, možno ste v skutočnosti vďační za november 1989, možno oceňujete rozumné reformy, ktoré sa tu pred Ficom udiali, možno je vám aj Slota odporný a Mečiar hnusný. Možno dokonca milujete svoju slobodu. Ale potom je to s vami naozaj ešte horšie, než som predpokladal. Potom totiž kvôli kšeftu verejne propagujete to, s čím v súkromí nesúhlasíte. Hovorí sa tomu všelijako - oportunizmus, krivý chrbát, bezcharakternosť. Ja tomu hovorím svinstvo. Vaše svinstvo.
Dovoľte mi byť teraz trochu osobný. Vždy, keď sa v tejto krajine má čokoľvek posunúť dopredu, vyžaduje to ohromné úsilie a odvahu pár jednotlivcov, ktorí sa postavia proti prúdu a premôžu ho. Tak to bolo pri demontáži komunizmu, pri porážke Mečiara, pri návrate Slovenska medzi civilizované krajiny, pri presadení reforiem, bez ktorých by sme dnes na tom boli horšie ako Grécko. Na všetkých úrovniach tu vždy bolo len niekoľko jednotlivcov, ktorí videli ďalej ako väčšina a občas preto dokázali posunúť Slovensko dopredu. Proti nim tu bol vždy zošikovaný dav priemeru, odhodlaný akúkoľvek zmenu k lepšiemu ihneď zadusiť. Už som si na to zvykol, už som našu milú väčšinu prijal takú, aká je. Ale nikdy si nezvyknem na to, keď sa ľudia ako vy kvôli prachom pridali k Mečiarovi, ako niekedy Habera, alebo k Ficovi, ako teraz vy, aby pomohli zadusiť akúkoľvek šancu na lepšie Slovensko. Čo ste sa dočista zbláznili?
Mimochodom, pán módny návrhár Fero Mikloško, viete aké názory o rôznych menšinách má tá koalícia? Nie je vám zo seba trochu zle? A pán Pavol Hammel, nestačilo byť medzi komunistami vtedy, keď sa inak nedala robiť kariéra, musíte byť medzi nimi ešte aj dnes? Akú medulienkovú výhovorku máte pripravenú tentoraz? A pani Katarína Hasprová, lacný muzikál k životu patrí, nemôže byť každý Pavarrotti. Ale klesnúť až k drišľaku? A pán Peter Batthyányi, viete vy so svojím menom, čo tá koalícia vyviedla Hedvige? A čo si v skutočnosti myslí o Maďaroch? Vy tú blbosť tety Márgit fakt nehráte?
Viem, vy ste celebrity, nie morálne autority. Ale hádam ste ešte stále aj ľudia s dušou, nie?
Fakt už nie?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite