Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Rovný k rovnému

.eva Čobejová .časopis

Kolegovia z bulvárnejšieho sveta zistili pozoruhodnú informáciu. Dcéra jedného z najbohatších Slovákov, zároveň šéfa Slovenského zväzu ľadového hokeja Juraja Širokého, si berie syna ďalšieho vplyvného slovenského podnikateľa Jozefa Brhela. Obidvoch mužov spája nielen zvláštny podnikateľský úspech a susedské vzťahy, ale aj rovnaké politické záujmy.

Obaja sú považovaní za otcov-zakladateľov Smeru, za ktorých peniaze sa rozbehla kariéra Roberta Fica. Ich vzájomné prepojenia budú teraz ešte silnejšie, keď sa stanú svatovcami.
Pevne veríme, že za svadbou mladých ľudí nie sú žiadne podnikateľské kalkuly ani snaha spájať majetky. Veríme, že je za tým iba čistá láska.
To, čo sa prihodilo Širokému a Brhelovi, je sen takmer všetkých rodičov - aby sa ich dieťa dobre oženilo či vydalo. Určite je pre oboch pánov veľmi príjemné, keď sa majetky nebudú musieť deliť, ale môžu sa spájať. Dá sa tak využívať synergický efekt. Obe rodiny patria nielen do podobného lifestylového levelu, ale aj do rovnakej názorovej skupinky, čo uľahčuje každé spolužitie. Veď to dôverne poznáme z mnohých slovenských rodín, kde jedna časť rodiny fandí, povedzme, dzurindovcom a druhá ficovcom. Každá rodinná oslava sa potom zvrtne na politickú hádku. Hoci, bývalo aj horšie - za čias mečiarizmu, kde bola spoločnosť rozdelená oveľa radikálnejšie, boli spoločné oslavy, na ktorých sa stretli mečiarovci s antimečiarovcami, často úplnou rodinnou traumou.
Neupodozrievame rodinu Juraja Širokého ani Jozefa Brhela, že si najali dohadzovača ako v Predanej neveste. Ale človek by sa im ani nedivil. Veď sobáše, ktoré kedysi za mladých ľudí dohadovali rodičia či príbuzní, neboli vždy celkom od veci. Často v takých starostlivo vybratých a dobre dohodnutých manželstvách vznikla skutočná láska alebo aspoň príjemný partnerský vzťah. Slobodný výber partnera, spoliehanie sa na čisté city či rozbúrené hormóny nie je vždy zárukou dlhotrvajúceho šťastia. Stačí sa pozrieť na deti anglickej kráľovnej, ktorým by možno prospelo, keby im životných partnerov už dávno našli ich rozumnejší rodičia.
Možno sa aj touto svadbou vraciame k niečomu zo starých čias, keď sa manželstvá uzatvárali najmä medzi seberovnými, že sa príliš neexperimentovalo s triednymi rozdielmi či miešaním rôznych spoločenských skupín, lebo to nerobilo dobrú krv. Nakoniec, svojho času nás o tom dostatočne poučil baťko Kukučín v románe Dom v stráni. Pamätáte sa ešte z povinného čítania na poučný príbeh o Katici a Zorici?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite