Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Deti dnes nie sú také dravé

.matej Gašparovič .časopis .šport

Po predčasnom konci profesionálnej kariéry nezostala doma so založenými rukami. Vo svojej Tenisovej akadémii hľadá nové talenty. Henrieta Nagyová.

.ako vám napadlo založiť akadémiu?
Športová kariéra netrvá večne a navyše je limitovaná zdravím. Vo športe vás živí telo, je to o tom, ako dlho vydrží. Tenis milujem a chcela som pri ňom zostať. Takže, keď som vinou zranenia skončila a nemohla som viac trénovať, rozhodla som sa založiť akadémiu.

.akadémia má za sebou takmer rok, aké má výsledky?
Spočiatku sme sa oťukávali. Predtým som mala viac ponúk na individuálne trénovanie, aj od profihráčok, ale nechcela som už s nimi zažívať ten istý kolotoč, každý týždeň byť niekde na turnaji. Rozhodla som sa stabilizovať a zároveň pomôcť slovenským dievčatám a talentom.
Máme jeden veľký talent, nie je síce Slovenka, ale Ruska, volá sa Kristina Kamskaya. Má desať rokov, ale zatiaľ z piatich turnajov do dvanásť rokov vyhrala štyri. Teraz na turnaji do štrnásť rokov bola hneď na prvý raz v semifinále. Je to obrovský talent, možno druhá Kurnikovová.

.ako ste k nej prišli?

Je tu pol roka, od septembra. Presťahovala sa sem s rodičmi a chodí tu do americkej školy. Boli už vo všetkých akadémiách na svete, od Bollettieryho na Floride až po Sánchez-Casal v Barcelone, čo sú najlepšie tenisové akadémie. No a tu sa im to veľmi páčilo, tak sa rozhodli, že zostanú. Odtiaľto vyráža na turnaje po svete.

.je teda možné, že by nás raz reprezentovala?
Určite by chcela aj slovenský pas, lebo je to pre ňu lepšie aj po iných stránkach. Z absolvovaných  vyhraných turnajov nemá body do rebríčka, lebo nie je Slovenka.

.teda je škoda, že tenis nie je na olympiáde, mohli by sme raz mať ďalšiu "ruskú" medailu...
(Smiech). Zatiaľ má len desať, no vybavuje si občianstvo.

.spomínali ste, že nie ste ani tak trénerka, ako skôr manažérka. Čo to obsahuje, najmä pri mladých talentoch?

Po kariére, keďže nemôžem a ani nechcem fyzicky hrávať štyri-päť hodín denne, ma ťahalo do manažérskej pozície: vybavovať veci, zariaďovať. Ako to robím stále vo fedcupovom tíme. To je funkcia ako šitá na mňa. Ale ak chcete, aby vo vašej akadémii deti rástli, musíte byť aj na kurte. Aj to manažujem, aj si zahrám. Som fit, nemusím behať do posilňovne, stačí, ak si denne pár hodín zahrám.

.koľko máte zverencov?
Máme asi 15-20 detí. Nie je to "masovka", keďže sa neviem naklonovať. Ale takých, čo trénujú denne hodinu a pol, a venujú sa tomu profesionálne, je asi 5-6. Začiatkom mája máme nábor nových detí, z ktorých budeme vyberať. Už sa na tie detičky teším, len aby ich bolo čo najviac.

.viete na nábore v takom mladom veku vybrať talenty?

Budeme ich vyberať a zoraďovať do skupiniek, nie podľa veku, ale podľa výkonnosti. Na to sa veľmi teším, bude mi pri tom pomáhať jeden z najlepších trénerov sveta Jozef Bulko.

.čo všetko to stojí dieťa, ak chce byť raz profesionálnym tenistom?
Je to veľká obeta aj zo strany rodičov. Anna, mama Kristíny, žije len tenisom, kvôli tomu sa sem presťahovali. O nič iné sa nestará, len aby ju vozila na tréningy, z tréningov a do školy. Ešte má síce len jednofázový tréning a trikrát do týždňa kondíciu, no od leta bude hrať tri hodiny denne a dvojfázovo.

.vy ste taký náročný program mali už od detstva, neľutujete to?
Naopak, skôr ľutujem, že moja kariéra bola taká krátka, ale čo sa dá robiť, osud je osud. Musel,a som skončiť už v 26-ke, lebo som mala vážne zdravotné problémy. Dnes však môžem odovzdávať skúsenosti ďalej.

.raz ste povedali, že profesionálny tenis nepraje vzťahom. Ale to je výrazný zásah do života...
Určite, máte svoj životný štýl a musíte sa s partnerom skĺbiť. Myslela som to tak, že keď hráte profesionálne, ste jedenásť mesiacov z roka na cestách a váš partner nie je s vami - ak nechcete mať tenisového trénera. Počas kariéry je dosť ťažké mať normálny vzťah. Ale dnes žijem normálny život ako ostatní smrteľníci (úsmev).

.ako sa dá u takého malého dieťaťa rozpoznať talent?
Mávame tu každú sobotu pána Bulka, ktorý trénoval a vychoval Danielu Hantuchovú, veľa špičkových tenistov aj mňa. Jednoducho, má na to oko. Vidíte, či má dieťa pohybový talent, cit pre loptu, ako hrá zápasy, či bojuje, či je odolné a ako je na tom psychicky.

.teda už relatívne veľmi skoro môžeme pozorovať, do ktorého športovca sa oplatí investovať viac?
Ak bude všetko v norme a bez zranení, tak áno. Ale zohráva v tom rolu veľa faktorov, ktoré sa nedajú presne odhadnúť.

.nie je u nás problém, že investície do športu sú rozhodené príliš široko a málo sa orientujú na veľké talenty?
Problém na Slovensku je, že sa neinvestuje vôbec. Jedine NTC. Je málo sponzorov, dnes sa každý vyhovára na krízu, firmy nevidia zmysel, aby podporili deti, ktoré nie sú zo solventných rodín a nemôžu si to dovoliť. Snažím sa získať nejaký budget od sponzorov, z ktorého by sa v budúcnosti podporovali deti, ktoré sú veľmi nadané, ale finančne slabé.

.vy ste neboli z veľmi bohatej rodiny, bola vtedy podpora na inej úrovni?
Keď som začínala, bola som v Československu stále prvá, preto som chodila na výjazdy, po rozdelení som už nemala žiadnu konkurenciu. Ak by som však bola v ČSR druhá-tretia, asi by tam dali Češku a na výjazdy by som nechodila. To bolo najdôležitejšie asi do štrnástich. Odvtedy som mala sponzora, ktorý mi veľmi pomohol a len preto som mohla pokračovať s profesionálnou kariérou. Lebo náklady spojené s tenisom sú obrovské.  

.na špici dnes máme menej tenistov ako kedysi. Podobne aj v hokeji dnes končí posledná silná generácia, ktorá začala prípravku ešte za komunizmu. Teda predtým, ako sa rozpadol systém podpory športu. Súvisí to s tým?

Môže to byť aj dobou. Deti sú rozmaznanejšie, my sme si viac vážili veci i trénera. Deti sú viac zhýčkané, doba je ľahšia ako predtým a oni nie sú také dravé. Ak máte všetko, ale nemáte motiváciu, načo budete behať za loptičkou? Ak som niečo chcela, mohla som si to kúpiť, ak som vyhrala zápas, turnaj. Nie sú to však jediné motivácie. Naša Ruska má motiváciu v tom, že chce byť výborná, chce byť prvá na svete. Inak má všetko: finančné zázemie, super rodinu, všetko, čo chce. Ale jej motivácia je, že chce byť dobrá.  

.čo môže urobiť človek, ktorý má motiváciu, ale nemá finančné zázemie, aby zvládol finančne náročný šport?
Stále zohráva rolu talent, ak ho dieťa má, sponzori sa dajú nájsť. Je to však ťažšie, skôr idú do iných športov. A bez sponzora to nejde, výjazdy a tenisový život sa nedajú zaplatiť z normálnej výplaty.

Henrieta Nagyová sa narodila v roku 1978 v Nových Zámkoch. Profesionálnou tenistkou je od roku 1994, v rebríčku WTA bola najvyššie na 21. mieste. So slovenským fedcupovým tímom - ktorého je dnes manažérkou -, v roku 2002 vyhrala Pohár federácie.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite