Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Neuhasený oheň

.peter Bálik .časopis

Pohľad na horiacu tribúnu počas zápasu Trnava – Slovan bol signál pre ľudí, ktorí ešte koketujú s tým, že by išli na ligový zápas. Ten oheň ukázal, prečo nie. Na futbal sa nechodí pre úroveň hry, ale rovnako pre násilie, hrubosť a nekultúrne prostredie.

Slovenský futbal ukázal v Trnave svoju hnusnú tvár. Niekto by mohol namietať, že by sa malo hovoriť o chuligánoch, nie o futbale. No v skutočnosti diváci k futbalu patria rovnako ako hráči. Bez nich by tá nádherná hra nebola zaujímavá, ale s časťou z nich je odporná. 
Aj v Anglicku, vo futbalovej veľmoci, si mysleli, že chuligáni s chorálmi a hlučným drukovaním k zápasu patria. Až kým na štadiónoch nezačali umierať ľudia. Radikálny rez, ktorý na Ostrovoch urobili, premenil tamojší futbal na sviatok. Čakáme aj my na smrť? Trnavský oheň, ale nielen on, hovorí, že nie sme od toho ďaleko. Môže to byť chuligán, ale aj normálny divák, ktorý s tým šialenstvom nemá nič spoločné.
Potom bude neskoro. 
Kvalita hry sa nezlepší z roka na rok. Jedinou reálnou šancou je obnova federálnej ligy. No s takzvanými „fanúšikmi“ sa dá pracovať okamžite. Kluby s problémovými priaznivcami (Slovan, Trnava, Nitra, Dunajská Streda) sa vyhovárajú, že o tie veci sa má starať štát, ale v skutočnosti by mali byť prví, ktorí by sa postavili zlu. Určite je v silách Slovana dohodnúť sa s Belasou šľachtou (názov fanklubu znie dosť paradoxne) na jasných podmienkach. My vám dáme zdroje na vlajky, klubovňu a podobné veci, ale vy sa budete správať slušne. Inak budete mať so Slovanom problém. Rovnako jednoznační by mali byť k tvrdému jadru fanúšikov aj hráči. Lenže kluby sú v skutočnosti rady, že majú aspoň takýchto „šľachticov“. Bez nich by bolo na tribúnach ticho...
Na našich štadiónoch sa často oslavuje zlo. Vulgarizmy, antisemitizmus a rasizmus sa prechádzajú po našich tribúnach. Prezident Gašparovič počas zápasov Slovana sedí na tribúne, zatiaľ čo vagabundi na tribúne posielajú Maďarov za Dunaj, skandujú: „Košice do p...“ a „Trnava sú poľskí židi.“ Postoj prezidenta symbolizuje nechuť tohto štátu poradiť si s extrémizmom. 
Bez skutočných fanúšikov nebude slovenský futbal nikdy dobrý. Lenže takých nepresvedčí správa, že polícia v Trnave chuligánov zvládla... Už teraz je jasné, že o týždeň sa všetko vráti do starých koľaji. A budú zas horieť ohne, a raz potečie krv.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite