Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Cena

.štefan Hríb .časopis .editorial

Žijeme vo svete, ktorý už neverí na zázrak. Neveríme ani len tomu, že lepšie sa presadí a horšie prehrá. Sme zakliati v konšpirácii peňazí, marketingu a moci. Ale zázrak dobrého nápadu, ktorý premôže malosť, je možný.

Som veľmi rád, že to môžem znovu napísať – na svetovej súťaži Pictures of the Year International bol .týždeň aj tento rok mimoriadne úspešný. Zvíťazili sme v kategórii Reportážny príbeh pred časopismi National Geographic a DOUBLEtruck Magazine. Náš kreatívny riaditeľ Róbert Csere a naša obrazová redaktorka Vladimíra Pčolová získali aj Award of Excellence za obrazové portfólio časopisu .týždeň. Prvé a druhé miesto v tejto kategórii obsadil National Geographic, tretia priečka patrí The New York Times Magazine.
Počtom a rangom ocenení za obrazové editovanie sa .týždeň v celej súťaži zaradil medzi časopismi hneď za National Geographic. Hovoríme pritom o súťaži, ktorú organizuje najstaršia žurnalistická škola Missouri School of Journalism, a ktorá je spolu sWorld Press Photo a The Best of Photojournalism považovaná za najprestížnejšiu fotožurnalistickú súťaž. Je to zázrak? Je aj nie je. Je, pretože miesto, na ktorom sme sa ocitli, vyráža dych. A nie je, pretože silné veci si nevyberajú podľa veľkosti krajiny ani podľa jej ekonomickej sily, ale podľa konkrétnych ľudí. Podľa ich talentu a podľa ochoty niečo konkrétne urobiť.
Robo Csere, Vladka Pčolová a všetci kolegovia, ktorí sa na podobe tohto časopisu podieľajú, talent a ochotu majú. Vidím to opakovane, keď za sedem dní z ničoho – a vo veľmi skromných podmienkach – vzniká 76 strán niečoho. Deje sa to s chybami, omylmi, v hádkach, konfliktoch a ťažkých srdciach, o ktorých vieme len my. Nakoniec všetci ustúpime, aby vystúpilo nové vydanie. Keď ho každú nedeľu beriem zviazané do rúk, vidím, čo sa malo urobiť trochu inak, a zistím, čo všetko nám ešte ku skutočnej kvalite chýba. Ale vnímam aj jeden zvláštny pocit, ktorý sa už šiesty rok vôbec nemení. Neviem ho zatiaľ presne pomenovať, ale možno je to práve pocit zázraku.
Keď sme pred viac ako piatimi rokmi zakladali tento časopis, náš cieľ bol skromnejší – chceli sme slobodný týždenník, v ktorom sa budeme radi stretávať a prieť o svete, v ktorom žijeme. Svetové ocenenie, ktoré sme práve dostali, je niečo navyše. Žiadna cena, žiadne hlasovanie, žiadne voľby nerozhodujú o tom, čo je naozaj dobré. Ale táto cena nás potešila. Robo, Vladka, a všetci ostatní – ďakujem vám.
A ešte dva oznamy vo vlastnej veci.
Prvým pojednávaním sa začal súdny proces .týždeň verzus Sokol, v ktorom od nás arcibiskup žiada ospravedlnenie a finančné odškodnenie. Zatiaľ boli zadefinované len základné východiská oboch strán sporu. Potom sme súdu navrhli vypočuť dôležitých svedkov a urobiť viacero kľúčových úkonov, ktoré podľa nás osvetlia celý prípad. Pokračovať by sa malo v apríli. O vývoji celého procesu vás budeme priebežne informovať. 
Napokon, po verejných diskusiách .týždňa v UPC v Mlynskej doline (v prvej polovici apríla budú pred stovkami študentov našimi hosťami Iveta Radičová a Ján Figeľ) sme sa dohodli na spolupráci aj s bratislavským divadlom Gunagu. Budeme v ňom organizovať večery .týždňa. Prvý prebehne už tento utorok o 18.00, a bude na tému Emisná krádež Interblue (aprílový večer bude na tému Trianon a hranice Slovenska). Z diskusií budeme robiť obrazový záznam a uverejníme ich na stránke www.tyzden.com. Samozrejme, pokračujeme aj v našich výjazdoch po Slovensku. Minulý týždeň som bol na pozvanie SKOI hosťom stovky maturantov Gymnázia v Tisovci. Hovorili sme o korupcii, o tom, prečo bolo podľa niektorých rodičov v komunizme lepšie, a vzhľadom na polohu gymnázia veľa aj o postojoch Slovákov k našim Maďarom. Bolo to veľmi inšpiratívne stretnutie. Dňa 11. apríla budeme s Františkom Šebejom diskutovať v Žiline o tolerancii. .týždeň je otvorený podobným pozvaniam po celom Slovensku. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite