Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Koniec nukleárnej rodiny?
Spojené štáty americké boli krajinou tzv. nukleárnej rodiny – rodiny bývajúcej pod jednou strechou a zloženej len z rodičov a ich detí. Tento typ rodiny sa prezentoval ako ideál zhruba od 50. rokov minulého storočia. Spoločnosť sa časom zmenila a dnes je podľa Amerického štatistického úradu klasická „nukleárna rodina“ menšinovým usporiadaním. Dosiaľ však bola na ústupe najmä preto, lebo sa množil počet domácností, kde žijú páry bez detí, rodiny s jediným rodičom alebo nezosobášené páry, ktoré spolu vychovávajú deti.
Teraz sa však ukazuje aj iný, a na americké pomery veľmi netradičný trend. Podľa správy, ktorú zverejnilo Pew Research Center, sa viac ľudí ako predtým združuje do viacgeneračných domácností. Od roku 1980 vzrástol počet Američanov žijúcich vo viacgeneračných domácnostiach o 33 percent. Pritom od roku 1940 do roku 1980 pomer ľudí žijúcich vo viacgeneračných domácnostiach klesol o vyše polovicu – z 25 percent v roku 1940 na 12 percent v roku 1980.
Prečo prišlo k tomuto obratu? Príčiny sa dajú hľadať predovšetkým v ekonomike. Američania si zakladajú rodiny vo vyššom veku a pre mladých slobodných ľudí nie je často finančne únosné žiť oddelene od rodičov. Preto dlhšie zostávajú „v hniezde“, a tak vytvárajú typ rodiny, kde býva viac dospelých generácií spolu. Zároveň všade pôsobí ekonomická kríza a úbytok pracovných miest, čo znamená aj menej prostriedkov na samostatné živobytie u ľudí v produktívnom veku. Nezriedka sa mladá rodina s deťmi po zvážení všetkých pre a proti aspoň na čas presťahuje k rodičom niektorého z partnerov, aby ušetrila. Alebo sa stane, že dospelé dieťa prijme do svojej domácnosti rodiča v dôchodkovom veku, ktorý si už nemôže financovať samostatné bývanie. Zdá sa, že menej seniorov prejavuje záujem aj o dožitie v „dôchodcovských komunitách“ a dáva prednosť síce menej pokojnému, no inšpiratívnejšiemu bývaniu v blízkosti mladších členov rodiny.
Ktovie, aký osud čaká klasickú americkú nukleárnu rodinu. Vytváranie viacgeneračných domácností však nie je nutne negatívne – a Američania, ktorí v takýchto domácnostiach žijú, sa môžu potešiť, že rovnako je na tom aj ich prezident. K Obamovcom do Bieleho domu sa totiž prisťahovala prezidentova svokra Marian Robinson, aby uľahčila prvému manželskému páru starostlivosť o dcéry.
.mg
Sklamaný Sarkozy
Francúzski socialisti sa tešia. Prvé kolo volieb v nedeľu 14. marca prehrala Sarkozyho pravica s PS pod vedením Martine Aubry. Líderka tvrdí, že Francúzi povedali nie pravicovej politike a pritakali „blahobytu, rovnosti a bratstvu“. Druhé kolo 21. marca už Sarkovej pravici asi nepomôže a Francúzsko ukončuje pokus o demontáž prebujneného sociálneho štátu.
.mg
Nový ZSSR?
Vplyvný ruský poslanec Jevgenij Fiodorov vyhlásil, že o pol roka by mohol uzrieť svetlo sveta program vytvorenia nového jednotného štátu, ktorý by spojil Rusko, Ukrajinu a Bielorusko. Konkrétny plán zatiaľ vraj neexistuje, o myšlienke sa „jednoducho rokuje“. Motívy na spojenie štátov sú hlavne ekonomické. Hlavným mestom by sa vraj mohol stať ukrajinský Kyjev.
.tg
Grécko a MMF
Gréci už neveria, že im s rozpočtovými problémami pomôžu štáty EÚ. Pomoc odmietlo Nemecko aj Európska centrálna banka, a teraz zvažujú, že sa obrátia na Medzinárodný menový fond. Rozhodnutie o tom, či Únia pomôže svojmu členovi, má padnúť koncom marca na summite EÚ. Podmienky pomoci od MMF však budú pre Grécko pravdepodobne prísnejšie ako od únijných kolegov.
.jr

Do dvoch rokov mier?
Občas sa zdá, že keď už diplomati veľmocí nevedia, čo robiť, prídu s novou iniciatívou pre mier na Blízkom východe. Tento scenár sa minulý týždeň zopakoval v Moskve. Takzvané Kvarteto zasadlo, prišiel aj Tony Blair a mierová dohoda je podľa USA, Ruska, EÚ a OSN možná do dvoch rokov. Ako inak, zaznela aj kritika Izraela – za novú výstavbu.
.jd
No ale toto!
Taký to mohol byť pre Jobbik dobrý týždeň – a skončil sa hanbou a výsmechom. Na začiatku noviny Magyar Nemzet informovali o prítomnosti dvoch špeciálnych lietadiel izraelskej tajnej služby v maďarskom vzdušnom priestore. A na konci sa prevalila kauza hovorcu strany Jobbik Andrása Királyho. Fajčil marihuanu, fotil sa s gejmi na ich pochode a nadával gréckemu robotníkovi. Z Jobbiku ho vyhodili, ale čo to spraví s preferenciami?
.jd
Erica Steinbach/
Predsedníčka Nemeckého zväzu vyhnancov púta pozornosť kontroverznými vyhláseniami, napríklad že Česi počas druhej svetovej vojny takmer netrpeli. Teraz jej Sudetskonemecký krajanský zväz udelil Karlovu cenu za „porozumenie a spoluprácu medzi národmi“.
Jihad Jane/
46-ročná Američanka Colleen LaRose stojí pred súdom, obžalovaná zo sprisahania s cieľom zavraždiť karikaturistu Larsa Vilksa, ktorý svojho času mierne spotvoril proroka Mohameda. Amerika sa čuduje, ako sa z rodenej Texasanky stala džihádistka. 
Catherine Ashton/
Šéfka európskej diplomacie bola na krátkej návšteve palestínskych území, kde sa chcela presvedčiť, ako sú využívané európske peniaze. Palestínski ozbrojenci vypálili v ten deň na Izrael tri rakety Kassám. Jedna z nich zabila thajského robotníka.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite