Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dajme Slotovi šancu

.štefan Hríb .časopis .editorial

My, slovenskí novinári, máme rôzne názory. Sme rôzneho vyznania, rôznej povahy, založenia, talentu aj odvahy. Ale v jednom by sme mali byť zajedno – v odmietnutí ubližovania a sprostého ponižovania ľudí.

Slota je primitív. Nie radikálnejší politik, ako sa to tu občas tvrdí. Ani rovný chlap, čo občas uletí, ako to chce vidieť Vincent Lukáč či minister školstva. A už vôbec nie zapálený národniar, ako to bez rozmyslu opakujú takmer všetky médiá. Slota je len primitív.
Je zbytočné opakovať prečo. Každý, kto si nezakrýva uši a oči, to musí vedieť. Je to jasné z jeho zhovädilých postojov k našim Maďarom, k našim Rómom, k našim židom, ku každému, kto je slabší a v menšine. Je to jasné z celého jeho podlého verejného pôsobenia, z plytkých ľudí, ktorými sa obklopil, z lúpežníckej strany, ktorej predsedá, z prázdneho života, ktorý vedie, z ligotavého bohatstva, ktorému sa klania, z kočišského slovníka, ktorým disponuje. Je to primitív v každej oblasti.
Ale to, čo predviedol minulý týždeň, nebolo iba primitívne. Bolo to horšie – kruté, neľudské a svinské. Nie vtedy, keď povedal čosi o feťákoch a satanistoch,  ani vtedy, keď nazval Františka Mikloška diablovým synom, dokonca mentálne retardovaným. Tým všetkým ešte len potvrdil svoj primitivizmus. Čosi neprekročiteľné prekročil až vtedy, keď sa verejne dotkol Mikloškovej rodiny, manželky a orientácie. Teda lásky. Keď som to jeho zvracanie počul, na chvíľu sa mi zastavil dych. Tí, ktorí poznajú dramatický príbeh Fera a krehký príbeh Jany, vedia, o čom hovorím. Ale aj ľudia, ktorí tie dva príbehy nepoznajú, musia spozornieť. Toto nebolo bežné prerieknutie, krčmová reč, opilecký úlet. Toto bola riadne pripravená tlačovka, určená pre verejnosť. Na čele SNS – a aj na čele Ficovej koalície – je krutý, necivilizovaný, zverský človek.
Tento človek, Ján Slota, bol pritom riadne zvolený do parlamentu aj do čela svojej strany. Jeho SNS nie je zakázaná, pravidelne získava stovky tisícov hlasov. Môže sa teda zdať, že to s ním nebude až také zlé, pretože stovky tisícov primitívov a zverských charakterov hádam medzi nami nie sú. No sú. Sú. Žiaľ, demokracia otvára dvere aj primitívom a ľuďom skazenej duše. Pretože aj primitívi majú volebné právo. Toto je odvrátená strana demokratického systému, s ktorou sa treba naučiť žiť.
A práve to sme vôbec nezvládli. Pretože Slotu nenazývajú všetky médiá primitívom, ale národniarom. Predstavme si teraz na chvíľu, že by niekto popierača holokaustu nazýval vedcom. Alebo Hitlera humanistom. Alebo Stalina demokratom. Alebo skinheada citlivým ctiteľom nenásilia. Neviete si to predstaviť? Ale presne to sa deje, doslova to, keď v novinách či televíziách denne vidíme a počujeme, ako je predseda SNS označený za národniara.
Ak už demokracia musí otvárať dvere primitívom, a ona, žiaľ, musí, potom jedinou rozumnou reakciou všetkých ostatných je, aby primitívov neprijali medzi seba a aby im nedali žiadne rozhodovacie pozície. To sa na Slovensku nepodarilo. V okamihu, keď sa Fico rozhodol, že zo Slotu a Mečiara urobí svojich partnerov, zmenil Slovensko na kráľovstvo primitivizmu. Čo teda ostáva? Jediné – nezabúdať na toto základné delenie.
.týždeň po udalostiach minulého týždňa vyzýva všetkých novinárov a všetky médiá, aby prestali používať pojem národniari v akejkoľvek súvislosti so SNS a touto vládou. Je to nepravdivé a je to aj škodlivé pre slobodu, pretože to ruší dôležité hranice. Správa „primitívny extrémista Slota navrhuje zákon o vlastenectve a primitívna väčšina ho prijala“ je predsa omnoho pravdivejšia, než „rádoby“ korektné reči o národniaroch, ktorým záleží na hymne. Tak prečo to tak nenazývať?
Mimochodom, Ján Slota je síce primitív, ale stále aj človek, hodný úcty, človek, ktorý má šancu na zmenu. Len mu ju neberme tým, že jeho primitivizmus nazveme národniarstvom.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite