Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pravda v pasci

.eva Čobejová .časopis

Denník Pravda nemá šťastie na majiteľov. Najprv to bola Komunistická strana, potom chvíľu zamestnanci Pravdy, od ktorých akcie odkúpil Juraj Široký, známy nielen svojou aktivitou pre Štátnu bezpečnosť, ale aj ako jeden z otcov-zakladateľov Smeru. No a v roku 2006 vstúpila do Pravdy britská mediálna skupina Northclife International, ktorá vyzerala ako štandardné riešenie. Lenže britská mediálna skupina sa k Pravde akoby ani nehlásila. Akoby len skúšala, či sa na tom dá niečo zarobiť. Keď sme nedávno chceli hovoriť so zástupcom vydavateľa, veľmi nebolo s kým.

Najsilnejšou persónou v posledných rokoch bol šéfredaktor Petr Šabata importovaný do Pravdy z Česka. On urobil zásadné rozhodnutia – odklonil Pravdu z ľavicovej orientácie, nasmeroval ju na nový formát i novú cieľovú skupinu – a potom odišiel za lepšou ponukou. Redakcia akoby odvtedy fungovala samospádom. A náklad klesal.
Teraz je tu nový vlastník – oficiálne neznámy, dočasne známy ako finančná skupina J&T. Tá sa vraj ešte rozhodne, čo s novou akvizíciou urobí. Možno si ju aj ponechá. Nevedno, či dnes môže mať nejaké médium spornejšieho majiteľa. Dôvodov, prečo je J&T – aj ako dočasný vlastník či sprostredkovateľ predaja – katastrofou, je viacero. Napríklad aj taká drobnosť, že slovenské zákony nedovoľujú krížové vlastníctvo médií. Ale to už po Ruskovi nikto vážne neberie.  Ďalším dôvodom je fakt, že konglomerát firiem a záujmov J&T je dnes rozlezený takmer po celom Slovensku, takže novinár na túto skupinu narazí pri mnohých témach – či už pri o mýte, životnom prostredí, sporných stavbách, televíziách, športe, podnikaní, školstve, politike. Ako musí novinár brusliť medzi jej záujmami, vidno na spravodajstve TV JOJ, ktoré chce zachovať zdanie objektivity a zároveň nemôže celkom ísť proti záujmom svojho majiteľa. Lenže kým od tejto televízie sa čaká najmä zábavu, od seriózne sa tváriaceho denníka predsa len chceme čosi iné.
Je mi ľúto niektorých redaktorov, ktorých Pravda má a ktorí dokážu priniesť dobré témy (napríklad z oblasti školstva), originálny pohľad či pohotovú reportáž. Určite viacerí z nich zvažujú, či v redakcii ostanú. Novinár potrebuje vydavateľa, ktorý rozumie tomuto špecifickému biznisu a vníma kvalitu média ako svoj prvoradý záujem. Ale Pravda má, jednoducho,  na majiteľov smolu.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite