Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rock a prsník Janet Jacksonovej

.peter Bálik .časopis .šport

Posledné roky sa finále amerického Super Bowlu nedá predstaviť bez rockovej hudby. Tentoraz padla voľba na legendárnych The Who, ktorí v prestávke zahrali medley najväčších hitov spolu s burácajúcim publikom, spievajúcim ich nesmrteľné Won’t Get Fool Again.

Nie je náhoda, že mini koncert Super Bowl Half Time Show sa prirovnáva k legendárnej šou Eda Sullivana, ktorá v šesťdesiatych rokoch predstavila Amerike The Beatles. Finále amerického ragby je jedným z najsledovanejších programov na americkom kontinente. Aj vďaka nákladnej hudobnej vložke. 
Táto šou je výnimočná v tom, že tam nehrá len tak hocikto – v poslednom čase sú to mená, ktoré  vypredávajú štadióny. V minulosti bola hudba skôr v pozadí. Prestávku medzi polčasmi vypĺňali rôzne študentské dychovky a začiatkom 90. rokov sa na pódiu objavili prvé známe mená. Ragbyovým fanúšikov vtedy spievali New Kids On The Block, Michael Jackson a Diana Ross, ktorí sa k tejto drsnej chlapskej hre až tak nehodili.  
Na Super Bowl Half Time Show v posledných rokoch hrali The Rolling Stones, Bruce Springsteen, Paul McCartney, Prince a Tom Petty, ale najväčší rozruch spôsobil v roku 2004 obnažený prsník Janet Jacksonovej, ktorý Amerika uvidela počas vystúpenia s Justinom Timberlakeom. Tento okamih trval možno sekundu, ale kauzou, ktorá dostala vtipný názov Nipplegate, sa zaoberali médiá ešte viac ako samotným finále. Puritánska časť Ameriky bola zhrozená, no zvyšok si z udalosti robil vtipy. Dnes je finále, podobne ako Grammy alebo Oskary, strážené cenzormi, ktorí sú schopní vďaka oneskorenému televíznemu prenosu vystrihnúť kontroverzné „F word.“ 
Toto obmedzenie sa dotklo aj The Rolling Stones. Počas ich vystúpenia vypli Mickovi Jaggerovi mikrofón, pretože podľa cenzorov dve piesne kapely obsahovali neprijateľné sexuálne narážky. Ani The Who to nemali ľahké. Rôznym organizáciám na ochranu detí sa nepáčilo, že gitaristu Peta Townshenda vyšetrovala polícia z podozrenia zo šírenia internetovej pedofilnej pornografie. Jeho vina sa však nepreukázala.
Napriek týmto obmedzeniam je to skvelá rocková šou (najlepší koncert vraj predviedol Prince), ktorá láme rôzne produkčné rekordy. Keď tam v roku 2006 hrali Rolling Stones, na konštrukcii obrovského pódia v tvare vyplazeného jazyka sa podieľalo až 600 technikov. Tí ho pred zrakmi plného štadióna zložili z 28 rozdielnych dielov za päť minút!   
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite