Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Moja vízia SDKÚ - DS

.ivan Mikloš .časopis .téma

Bojom s mečiarizmom a odstraňovaním jeho dôsledkov som strávil väčšinu svojho dospelého života, v súčasnosti trávim a nasledujúce roky zrejme budem tráviť bojom s ficoizmom a odstraňovaním jeho dôsledkov.

Dá sa to však napísať aj tak, že všetko, čo robím, je snaha o dôslednú postkomunistickú transformáciu, snaha o vytvorenie slobodnej, slušnej, modernej, spravodlivej, dynamickej a prosperujúcej spoločnosti, ktorá by sa čo najskôr zbavila reziduí komunizmu a postkomunizmu. Teda takej spoločnosti, ktorá by dávala slušným ľuďom slušnú perspektívu. Spoločnosti založenej na slobode a jej ochrane, rovnosti šancí, osobnej zodpovednosti, férovej súťaži, ale aj na istote, že ak sa z objektívnych dôvodov nemôžu o seba postarať sami, spoločnosť im pomôže.
Najúčinnejšie sa to dá robiť cez politiku, preto som v politike. Prešiel som za posledných dvadsať rokov viacerými stranami, vždy však s tým istým, vyššie spomenutným cieľom.
Už takmer deväť rokov som v SDKÚ - DS a viem, že ak budem ďalej v politike, tak len v tejto strane. Som hrdý na to, že som členom SDKÚ - DS, som hrdý na to, že som sa spolu s Mikulášom Dzurindom a pod jeho vedením podieľal na zmenách, ktorými Slovensko v rokoch jeho vlády prešlo.
Často počúvam, že mojou nevýhodou je práve tesná spolupráca s Dzurindom. Možno je to nevýhoda, neviem. Ale čo viem určite, je fakt, že tá tesná spolupráca bola úspešná a pre Slovensko prospešná. Viem, že prispela k tomu, že sme Slovensko vytiahli z mečiarovského marazmu, že sme ho dostali z medzinárodnej izolácie a úspešne sa integrovali. Viem, že tá spolupráca znamenala presadenie reforiem, ktoré nám získali nielen medzinárodný rešpekt, ale predovšetkým umožnili desaťtisícom občanov Slovenska získať prácu a mať lepší život. Viem, že sme úspešne bojovali aj proti korupcii, ktorá sa v rokoch Dzurindových vlád znižovala, na rozdiel od čias Mečiara a Fica, ktorí boli a sú generátormi rastu korupcie. Samozrejme, že si uvedomujem, že neboli len úspechy, ale aj chyby a omyly. Taký je už život. Vidím ich však skôr v spôsobe komunikácie, ako v obsahu komunikácie. A na to sa bude potrebné v budúcnosti zamerať.
Z hľadiska obsahu politiky by sme sa mali oveľa viac ako v minulosti sústrediť na strednú vrstvu, mladých ľudí a rodiny, najmä mladé rodiny s deťmi. Ďalšou prioritou musí byť nastolenie spravodlivosti, boj proti korupcii, vymožiteľnosť práva a lepšie fungovanie štátu, lepšie a kvalitnejšie služby štátu pre občanov. To všetko sa nedá dosiahnuť bez konkurencieschopnej, rastúcej ekonomiky, čoho predpokladom je zase okrem zlepšovania podnikateľského prostredia najmä rozvoj vzdelanosti, vedy a výskumu.
Sme pár mesiacov pred voľbami, vznikla nová situácia. Strana má starého predsedu a bude mať nového volebného lídra. Spolupráca a dôvera medzi nimi dvoma bude dôležitá. Pre stranu, pre pravicu, ale najmä pre Slovensko.
Slovensko potrebuje zásadnú zmenu súčasného smerovania.Potrebujeme zásadný obrat a tento zásadný obrat sa dá dosiahnuť len zásadným a jednoznačným odmietnutím akejkoľvek spolupráce s Ficom a jeho stranou. Aby bola zmena reálna, potrebujeme spoločný postup stredopravých strán, potrebujeme spoločné odmietnutie povolebnej spolupráce s Ficom a taký vstup do volieb, ktorý zabráni prepadnutiu hlasov voličov menších strán. O to sa chcem usilovať, to je moja vízia.

Autor kandiduje na volebného lídra SDKÚ-DS
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite