Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čierny kôň českých volieb

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

V tohoročných českých voľbách je lepšie nepredpovedať, lebo prieskumy sa každú chvíľu prešvihnú doľava alebo doprava. Mal to byť veľký výprask pravice. Kým situáciu neskomplikovala nová strana dvoch mužov - všetkými masťami mazaného veterána a populárneho aristokrata.

Čo je česká TOP '09? Obdoba Bugárovej strany Most-Híd alebo skôr Sulíkovej SaS? Kto by chcel hľadať paralelu s Mostom, nájde ju: aj tu z tradičnej strany odišiel bývalý silný predseda - Miroslav Kalousek z kresťanskodemokratickej KDU-ČSL - a zorganizoval si vlastnú. A ako ani Most nemá byť čisto maďarský, ani TOP '09 nemá byť striktne kresťanská. No dá sa nájsť aj podoba so Sulíkovcami: tiež ide o projekt vzniknutý "zhora", šikovne marketingovo riadený, ktorý stojí i padá so zakladateľom. A vyšvihol sa v prieskumoch rovnako vysoko: od vlaňajšieho októbra sa TOP '09 podľa štátnej agentúry CVVM pohybuje okolo 13 percent. V posledných troch mesiacoch dokonca zosadil komunistov z tradičného tretieho miesta (za sociálnymi a občianskymi demokratmi).

.najskôr idea, potom vojsko

Taliansky historik G. A. Borgesse kedysi s údivom zhrnul postup, ktorým vznikalo Československo: Najskôr myšlienka. Potom mapa. Potom vojsko. Potom štát. A niekde v budúcnosti - možno - československý národ... S Kalouskovou TOP '09  to bolo podobné.
Na počiatku bola idea: tri roky Topolánkovho vládnutia vyčerpali pravicu tak, že po najbližších voľbách by mohli v snemovni zostať len tri strany: ČSSD, ODS a komunisti. Potom prišla mapa: nová strana by mala ležať vpravo od stredu, byť konzervatívnejšia ako ODS a liberálnejšia ako ľudovci. Potom vojsko: Kalousek si dohodol spoluprácu s hnutím malých obcí, ktoré podľa vlastných počtov združuje 1 300 starostov. Potom názov: TOP '09 - skratka je dôležitejšia než jej uvádzaný význam (tradice, odpovědnost, prosperita). Mimochodom, Kalousek hľadal označenie, aké by sa žiadnej doterajšej strane nepodobalo, zvažoval dokonca variant spravedlnost, odpovědnost, solidarita, lenže strana SOS už v Česku existuje. A keď projekt uspeje, azda sa časom ustáli aj spoločenská vrstva, ktorú by strana mala zastupovať.
Nič z toho by nestačilo, keby sa Kalouskovi nepodarilo zlákať na čelo Karla Schwarzenberga. Sedemdesiatdvaročný knieža z Orlíku bol v Topolánkovej vláde ministrom zahraničia za Stranu zelených. A kým pred vstupom do vlády ho malo v láske zopár tisíc intelektuálov (najmä ako niekdajšieho vydavateľa týždenníka Respekt), v ateistickom a plebejskom Česku si katolícky aristokrat získal ako minister nečakanú popularitu. Dnes býva v rebríčkoch prvý alebo druhý.
Z tohto spojenectva ťaží TOP '09  stále. Pritom viacerých fanúšikov kniežaťa stále trochu mätie, ako k nemu vlastne došlo.

.z nepriateľa "starý pán"
Dlho to bola nepredstaviteľná dvojica. Schwarzenberg patrí k priaznivcom Václava Havla, ktorým Kalousek nikdy neprišiel na chuť. Navyše vydával týždenník Respekt, ktorý Kalouska tvrdo kritizoval za čudesné obchody na ministerstve obrany (Kalousek tu bol v 90. rokoch mocným námestníkom pre ekonomiku, schválil okrem iného nákup padákov od nevyskúšanej firmy a na jednom z nich sa neskôr zabil výsadkár).
Ešte v senátnych voľbách v roku 2004 bol proti šľachticovej kandidatúre v Prahe 6 a postavil mu súpera za ľudovcov. "Mal som voči nemu predsudky," priznal po rokoch Miroslav Kalousek. "Jednoducho som ho považoval za človeka inej krvnej skupiny." Lenže už o tri roky sa obaja nečakane dostali do druhej Topolánkovej vlády. Zasadací poriadok umiestnil ľudoveckého ministra financií a "zeleného" ministra zahraničia vedľa seba. "Potom začnete s údivom zisťovať, že máte rovnaký humor a rovnaké názory - veľmi často odlišné od názorov strán, ktoré vás nominovali. Nie náhodou sme si obaja v jednej chvíli vypočuli, že sme síce dobrí ministri pre krajinu, nie však pre stranu," opísal Kalousek autorovi tohto článku vývoj, na konci ktorého dnes o Schwarzenbergovi dôverne hovorí ako o "starom pánovi".
Karel Schwarzenberg - človek s povesťou neúplatnej autority - zase udelil Kalouskovi isté rozhrešenie za 90. roky. V rozhovore pre Lidové noviny ho prirovnal k dávnym viedenským spolužiačkam, ktoré sa po divokej mladosti usadili a stali sa z nich vzorné matky. Je nutné uznať, že Kalousek si ako minister financií v rokoch 2009 až 2009 do istej miery "vypral" povesť.

.komu berú hlasy
ODS sa dlho prizerala vzniku TOP '09 so zhovievavosťou staršieho brata - kým si nervózne neuvedomila, že jej nová strana odoberá hlasy. TOP '09 nemá ambície byť masovou stranou, takže vyhlásila konzervatívny pravicový program: znižovať dlhy a pokračovať v zdravotnej reforme (ako svojho poradcu predstavila bývalého slovenského ministra Rudolfa Zajaca), čo imponuje skalným voličom ODS, otráveným z tápania svojej strany.
Knieža Schwarzenberg zase funguje ako lákadlo pre prelietavú skupinu mestských liberálnych voličov, ktorých pražský sociológ Jan Hartl vlani stručne nazval "čitatelia Respektu". Tí už v minulosti vyslali do parlamentu postupne konzervatívnu ODS, potom liberálnu Unii svobody a naposledy Stranu zelených. Mimochodom, strojcu úspechu zelených Martina Bursíka kniežací "zradný" prestup tak rozhneval, že dlho vôbec nedvíhal Schwarzenbergovi telefón.
Napodiv, najmenej odoberajú hlasy ľudovcom. Hoci s Kalouskom prešlo do TOP '09 aj zopár dlhoročných poslancov, senátorov a straníckych funkcionárov, starej strany sa to dotklo len málo (z 37-tisíc členov ich po vlaňajšom "deliacom" zjazde vo Vsetíne odišlo 177). Zatiaľ si ľudovci skôr pochvaľujú, že sa zbavili "pravicovej frakcie", takže sa u nich po rokoch hádok vyčistil vzduch. V TOP '09 predstavujú bývalí členovia KDU-ČSL v niektorých krajoch nanajvýš 20 percent členov, v Prahe dokonca menej ako percento. Vedú však šesť zo štrnástich krajských kandidátok a tvoria stranícky aparát.

.s ČSSD bez Paroubka
Problém TOP '09 je v tom, že je to zatiaľ skutočne strana dvoch mužov. Nikto v nej nemá autoritu porovnateľnú s predsedom Schwarzenbergom a jeho zástupcom Kalouskom. Zároveň knieža zdôraznil, že sa musel poradiť s lekármi, či vo svojom veku zvládne odslúžiť celé štvorročné obdobie. V tom zmysle môže byť TOP '09 skutočne stranou na jedno použitie.
A druhý problém: Miroslav Kalousek staval stranu na rýchly letný šprint k predčasným voľbám v jeseni. Keď Ústavný súd vyhlásenie týchto volieb zrušil (zakázal politikom, aby jednorazovým zákonom obchádzali ústavné pravidlá), budú sa zrejme konať v riadnom termíne v máji. Lenže na dlhšej trati, ako by TOP '09 dochádzal dych.
Podľa prieskumov by strana uspieť mala. Schwarzenberg s Kalouskom ohlásili, že by dali prednosť ODS, no nevylučujú ani koalíciu ČSSD - no bez jej predsedu Jiřího Paroubka. Veštenie povolebnej situácie sa však komplikuje: posledný prieskum tvrdí, že by mohlo uspieť dokonca šesť strán vrátane zelených. V takom prípade je výsledná konštelácia vo hviezdach.

Autor je vedúci prílohy Orientace Lidových novín
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite