Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti Svet

.časopis

Rok prelomového prezidenta
Pred rokom sa stal 44. americkým prezidentom Barack Hussein Obama, ktorý sľuboval, že prinesie zmenu. Podarilo sa mu to?
Hodnotenia sa rôznia. Wall Street Journal uverejnil niekoľko kritických článkov, podľa ktorých sa Obama veľmi nevyznamenal. Neefektívne a neetické dvorenie Iránu, zbytočné karhanie Izraela, slabá podpora ľudských práv vo svete, málo svetla vrhnutého na pôsobenie islamských extrémistov a tiež chýbajúca práca so spojencami – tak znie verdikt WSJ v oblasti zahraničnej politiky. New York Times vidia Obamov uplynulý rok tradične zhovievavejšie, ale aj ony prezidentovi vyčítajú, že neháji bežných Američanov tak, ako to jeho voliči očakávajú. Podpora pre veľké finančné inštitúcie ich skôr rozhnevala ako upokojila, najmä ak po nej neprišli opatrenia na podporu domácností ohrozených, napríklad, stratou domova. Straší ich desaťpercentná nezamestnanosť a jablkom sváru zostáva reforma zdravotníctva.
Prezidentova popularita klesá a vyše polovica Američanov si dnes myslí, že Obama svoj džob nevykonáva dobre. Podľa Petra A. Browna z Quinnipiac University Polling Institute zostáva prezidentovi len tvrdé jadro prívržencov: belošky, rasové menšiny, mladí ľudia a ľudia, čo sami seba označujú za liberálov. Brown konštatuje, že to, čo Obama sľuboval, teda správu krajiny založenú na spolupráci medzi dvoma hlavnými politickými stranami, zatiaľ ani náhodou nevidieť. Prejavuje sa skôr politická a kultúrna polarizácia.
Dôkazom toho, že nálady Američanov sa menia, je aj výsledok senátnych volieb v Massachussetts – v štáte, ktorý od roku 1972 ovládali demokrati. Kandidátka Demokratickej strany Martha Coakley prepadla, s čím sa vôbec nepočítalo. Senát namiesto nej musí prijať republikána Scotta Browna. Nie je isté, či to bolo „referendum o reforme zdravotníctva“, ako sa vyjadrili analytici, ktorí za rozhodnutím voličov v Massachussetts vidia nespokojnosť s návrhom tejto reformy. Ide skôr o celkové nastavenie spoločnosti, ktorá od tohto prelomového prezidenta očakávala viac. Ak máme byť féroví, to, že niektoré sľuby Obama nesplnil, nie je pre Ameriku ujma. Ešte etatistickejšie riešenia pre finančný sektor, pre dlžníkov a pre zdravotníctvo, ktoré by z dôsledného plnenia prezidentových predvolebných sľubov nutne vyplynuli, by tou ujmou určite boli.
.mg

Gruzínsko do Únie?

Český prezident Klaus sa stretol so svojím poľským kolegom Kaczynským. Obaja sa vyslovili za Úniu v podobe silného zväzku štátov, nie jedného superštátu. Zhodli sa aj na tom, že EÚ by sa nemala premeniť na uzavretý klub a mala by sa rozšíriť, napríklad aj o Gruzínsko. Ak podľa Kaczynského EÚ nebude spolupracovať s týmto regiónom, prehĺbi svoju energetickú závislosť.
.tg  .sita

A von!

Talianskemu ministrovi pre štátnu správu a inovácie Renatovi Brunettovi sa nepáči, že vyše tretina Talianov žije u rodičov aj po tridsiatke. Minister, ktorému vraj do tridsiatich rokov ustieľala mama, chce zákon, ktorý by nútil osemnásťročných Talianov opustiť rodné hniezdo. Množstvo ľudí, čo odmietajú prebrať zodpovednosť za svoj život, je vraj už vážnym problémom.
.tg

Patriots

Washington plánuje v apríli rozmiestniť na základni v Moragu štyri až osem rakiet Patriot. Rusko na ten úmysel reaguje podráždene – okrem iného aj preto, že mesto Morag leží neďaleko ruskej enklávy Kaliningrad. Ak sa rozmiestnenie uskutoční, ruské námorníctvo podľa agentúry RIA posilní svoju baltskú flotilu vrátane jej podmorských a leteckých zložiek.
.mg

Nový exodus?

Kresťanov opäť v Iraku zabíjajú, štát nepodniká žiadne kroky na ochranu ich práv a k prípadom sa nevyjadrujú ani iracké médiá, tvrdí latinský arcibiskup v Bagdade Jean Sleiman. V Mosule boli nedávno zavraždení dvaja kresťania, celkovo od decembra stúpol počet obetí na desať, jedna študentka bola unesená a niekoľko kostolov čelilo útokom. Hrozí ďalší exodus.
.jd

Opel sa zoštíhľuje

Nemecká automobilka Opel, ktorá je dcérskou spoločnosťou amerického General Motors, začína s dôraznou reštrukturalizáciou. Oznámila, že uzavrie svoj závod v Antverpách a prepustí 2 600 tamojších zamestnancov. Manažment k svojmu rozhodnutiu uviedol, že modely z tejto továrne sa vyrábajú aj inde, a preto presun výroby bude ľahký. Opel plánuje celkovo prepustiť v Európe asi 8-tisíc ľudí a výrobu znížiť o tretinu.
.jr


Peter Robinson/

Premiér severného Írska je podozrivý z toho, že zatajoval finančné machinácie svojej manželky, ktorá je aj  bývalá poslankyňa severoírskeho parlamentu. Peter Robinson musel kvôli nečistému konaniu svojej ženy dočasne odstúpiť z postu.

Kristalina Georgijevová/
Viceprezidentka Svetovej banky je nominovaná na eurokomisárku pre medzinárodnú spoluprácu a rozvojovú pomoc. Nahrádza Rumjanu Želevovú, ktorá musela kandidatúru stiahnuť – pre zatajovanie obchodných aktivít (a oficiálne nepotvrdené styky s mafiou).

Hillary Clinton/
Americká ministerka zahraničia vyzvala čínske úrady, aby vyšetrili kyberútoky proti firme Google. Zároveň dodala, že v Číne silnejú hrozby voči slobode informácií. Je to reakcia na hrozby Googlu, že sa stiahne z čínskeho trhu.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite