Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Christmas 2009

.marian Meško .časopis .rozhovor

Výročnú cenu Združenia A – R Christmas založila v roku 1993 skupina výtvarníkov – Milan Bočkay, Klára Bočkayová, Ladislav Čarný, Daniel Fischer, Vladimír Kordoš, Otis Laubert, Marian Meško, Igor Minárik, Marian Mudroch a Dezider Tóth. Cena svojím obsahom a charakterom nepriamo nadväzuje na tradíciu výmenných výtvarných albumov, ktoré sa v sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch vyrábali a rozširovali ako samizdat.

Vznikol tak ojedinelý príbeh súboru prác, ktorý bol zvláštnosťou nielen v československom, ale aj európskom umení. Do týchto schránok sa vkladali nezávislé, nikým necenzurované výtvarné práce so silnou výpovednou hodnotou, ktoré prinášali správy o inom pohľade na svet a putovali ako slobodné duchovné odkazy nielen medzi výtvarníkmi a spisovateľmi. Albumy sa stali jedným zo symbolov vzdoru a prejavov nesúhlasu voči totalitnému režimu.
Na túto tradíciu sme mysleli, keď sme výročnú cenu zakladali. Odovzdávame ju tradične pred vianočnými sviatkami  a je výnimočná tým, že každoročne vzniká nový album, súbor prác všetkých súčasných členov Združenia A – R a postupne k nim pribúdajú práce tých, ktorí to ocenenie od nás dostali. Naša cena nie je o spomínaní, ale o pripomínaní a nezabúdaní na tých, ktorí si svojou nezávislou tvorbou a občianskymi postojmi toto ocenenie právom zaslúžia. Výročná cena Christmas  má byť aspoň čiastočným splatením nášho dlhu týmto skvelým ľuďom. Od jej založenia v roku 1993 ju postupne dostali: Alojz Klimo, Stefan Schwartz, Rudolf Fila, Jiří Valoch, Adriena Šimotová, Milan Paštéka, Ludvík Kundera, Jindřich Štreit, Dalibor Chatrný, Václav Cigler, František Mikloško, Jozef Jankovič, Viera Kraicová, Ludvík Vaculík a Eduard Ovčáček.                            
V roku 2009 bola cena udelená francúzskemu filozofovi a kunsthistorikovi Étiennovi Cornevinovi. Étienne Cornevin prišiel koncom sedemdesiatych rokov na Slovensko, kde vyše desať rokov pôsobil ako pedagóg v Prešove a Bratislave. Prišiel vtedy do krajiny ponurej a nevábnej, prikrytej plášťom normalizačného totalitného režimu, prišiel do iného sveta. V tom čase sa začal zoznamovať s predstaviteľmi nezávislého umenia, kultúry a disentu, spoznávať ich tvorbu a názory. Nezištne nás podporoval, pomáhal nám, ako sa dalo. Priniesol medzi nás to, čo sme najviac potrebovali, ducha slobodného a kritického myslenia. Stal sa skvelým vyslancom a obhajcom českej a slovenskej kultúry a umenia hlavne vo Francúzsku, kde po roku 1989 zorganizoval a uviedol výstavy mnohých českých a slovenských výtvarníkov. Je autorom monografie o Igorovi Minárikovi a do francúzštiny preložil knihu Orbis pictus Josefa Váchala. Naša výročná cena Christmas 2009 mu preto právom patrí.
Étienne Cornevin si cenu prevzal 11. decembra 2009 v Galérii 19 na Lazaretskej 19 v Bratislave.   

Autor je výtvarník.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite