Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti doma

.časopis .týždeň doma

Doplatí – nedoplatí?
Firma Interblue, ktorá sídli kdesi v americkej garáži, sa s ministerstvom životného prostredia hrá hru podobnú tej Vadí – nevadí. Akurát, že v tejto modifikovanej podobe ide o hru Doplatí – nedoplatí. A Interblue si môže tú hru celkom užívať, lebo štátny orgán pri nej zatiaľ pôsobí ako totálne paralyzovaný hráč. Hrá sa o doplatok vo výške 15 miliónov eur. Interblue Group mala podľa zmluvy tú sumu doplatiť v prípade, že peniaze, ktoré ministerstvo dostalo za predaj emisných jednotiek, išli na znižovanie emisií skleníkových plynov. Slovensko medzi projekty tzv. Zelenej investičnej schémy zaradilo zatepľovanie budov. S tým však Interblue Group nesúhlasí, pretože podľa jeho názoru sa pri príprave zelenej schémy nepoužili medzinárodné štandardy a navyše sa projekty ani presne nedefinovali. Je jasné, že Interblue si za utŕžený zisk môže zaplatiť skvelých právnikov, ktorí už nájdu dôvod, aby firma nemusela nič doplácať. Pri nekvalitnej práci ministerstva to dokonca zvládne aj menej zdatný právnik. 
Minister Jozef Medveď informoval, že by sa do konca roka mal stretnúť s konateľkou firmy Interblue Group Janou Lütken, aby mohol zmluvu ukončiť. Ale najprv sa musí rokovať o podmienkach na ukončenie. Minister Medveď vec komentoval pomerne expresívnym slovníkom: „...aby sme ukončili túto nechutnú epizódu ministerstva a aby sme začali obchodovať v čistote a transparentnosti." Tak jednoznačne priznal, že Slovensko predávalo emisie špinavým a netransparentným spôsobom a dnes tento štátny úrad ani nevie, ako zo šlamastiky vybŕdnuť. Minister pripustil, že ak to bude potrebné, rezort podá vo veci nevyplatenia doplatku na firmu žalobu. Lenže ani súd nemusí dopadnúť v prospech ministerstva, keďže Interblue malo zrejme lepších právnych poradcov pri podpise kontroverznej obchodnej zmluvy.
Otázka predaja emisií sa minulý týždeň rozoberala aj v parlamente na Hodine otázok. Dušan Čaplovič po otázke poslankyne Jarmily Tkáčovej (SDKÚ-DS) priznal, že stále nepoznajú organizačnú štruktúru Interblue. Ale získavanie informácií o firme a štruktúre je vraj aktivitou orgánov a inštitúcií, ktoré boli na ten účel na Slovensku zriadené. Takže dúfajme, že premiér má už na stole správu SIS, kde je štruktúra vlastníkov Interblue presne rozkreslená. Aby sa presne vedelo, s kým máme tú česť.
.eč, SITA
Ďalší na rade
Predseda Krajského súdu v Banskej Bystrici podal návrh na disciplinárne stíhanie Juraja Babjaka. Ten patrí medzi sudcov, ktorí kritizujú stav justície. Dôvodom podania sú prieťahy v konaní. Babjakovi pridelili prípady po kolegovi, ktorý odišiel do dôchodku. Podľa denníka Sme sudca informoval vedenie súdu, že nedokáže všetky kauzy stihnúť. Napriek tomu mu ostali.    
.jm
Opäť o jazyku
Ministerstvo kultúry predložilo do pripomienkového konania návrh zásad na vykonanie zákona o štátnom jazyku. Politickí zástupcovia maďarskej menšiny návrh kritizujú. Podľa SMK návrh situáciu nerieši, skôr ju komplikuje. Podľa Mostu návrh prináša právnu neistotu  a navrhované zásady idú aj nad rámec zákona. „To v žiadnom prípade vykonávací predpis nemôže urobiť,“ zdôraznil poslanec László Nagy.
.eč, SITA
Drahý web
Na plytvanie v štátnej sfére sme si už pomaly zvykli. Najnovšia kauza je spojená opäť so stranou SNS a jej nominantom na ministerstve výstavby a životného prostredia Igorom Štefanovom. Konzervatívny inštitút upozornil, že jeho rezort zaplatil za svoje nové internetové stránky oveľa viac ako bežné sumy. Štefanov drahé stránky obhajoval tým, že sú veľmi dobre zabezpečené. Tie argumenty rozmetali hackeri, ktorí sa na stránky ministerstva poľahky dostali. 
.jr
Bude to naše!
Vláda rozhodla, že Novácke chemické závody budú strategickým podnikom. Podľa ministra hospodárstva bude zatiaľ konkurzné konanie pokračovať podľa zákona s tým, že pokiaľ sa na najbližšej schôdzi výbor veriteľov rozhodne pokračovať v speňažovaní majetku spoločnosti, môže sa štát o kúpu tohto majetku za trhom vygenerovanú cenu uchádzať. Koľko by štát mohol zaplatiť, Jahnátek nevedel odhadnúť. 
.tg .sita
Alexander Slafkovský /
Poslanec za SDKÚ neuspel s návrhom zákona, ktorý mal reformovať financovanie kampaní v obecných a krajských voľbách. Navrhoval zavedenie stropu pre volebné výdavky a povinnosť kandidátov viesť si špeciálny volebný účet pre finančné toky súvisiace s voľbami. 
Vladimír Bajan/
Dosluhujúci bratislavský župan Vladimír Bajan zatiaľ vraj netuší, čo bude robiť po tom, ako skončí v úrade. Má vraj viacero ponúk, a teraz sa chce venovať najmä rodine, lebo idú Vianoce. Médiá informovali, že v bratislavskom Smere sa chystá predvianočné upratovanie. 
Slávik/
Operenca získali: Zuzana Smatanová (speváčka), Peter Cmorik (spevák) a Desmod (skupina). Ocenenie Hit roka získala za pesničku Pokoj v duši Jana Kirschner. Údajne najväčším prekvapením bolo, že No Name nebodovali. Úroveň podujatia bola taká... slovenská. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite