Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Osobnosti

.časopis .téma

Vladimír Jukl: matematik a kňaz. Bojoval v SNP, ako člena podzemnej cirkvi ho komunisti väznili a takmer umučili. V disente ostal aktívny až do roku 1989. Hneď po Novembri  odmietol nástup slovenského nacionalizmu a pre kritiku Vladimíra Mečiara sa dostal do konfliktu s časťou cirkvi. 

Silvester Krčméry: lekár. Rovnako ako Jukl bojoval v SNP, mučili ho komunisti, v zápase s režimom vytrval až do pádu komunizmu. Priateľ pápeža Jána Pavla II., po Novembri sa rozišiel s kardinálom Korcom pre iný pohľad na nacionalizmus a novú generáciu politikov na čele s Mečiarom.  
Pavol Hrúz: spisovateľ. Pre jeho kritické postoje bol po nástupe normalitzácie vylúčený zo Zväzu slovenských spisovateľov a ďalších 20 rokov nemohol publikovať. Pracoval ako robotník, udržiaval styky s českým disentom. Po Novembri sa zapísal ako jeden z najlšpích slovenských prozaikov. 
Pavel Vilikovský: spisovateľ.  Za normalizácie odmietol publikovať, pretože nechcel svoje knižky podrobovať zásahom cenzúry. Po páde komunizmu vydal hneď naraz niekoľko svojich knižiek, ktoré predtým schovával v šuplíku. Jeho tvorba patrí medzi to najlepšie, čo vzniklo v povojnovej literatúre.
Výtvarníci: Rudolf Sikora a Milan Bočkay. Ľudsky aj umelecky typovo odlišní výtvarníci. Spája ich to, že počas normalizácie odmietli robiť umelecké kompromisy a stáli spolu s ďalšími výtvarnikmi mimo oficiálnej scény. Obaja sa počas života prejavili aj politicky.

Ladislav Kováč: biológ. Neemigroval do USA, hoci mohol, ale pre svoje postoje prežil vedecký život počas normalizácie v ústraní. Po Novembri vstúpil do politiky, po znechutení z Mečiara rýchlo odišiel. Celoživotný kritik slovenskej myšlienkovej tradície, ktorá nás odstrihla od uhorských dejín.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite