Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Udalosti svet

.časopis .týždeň vo svete

Školy bez kríža
Európsky súd pre ľudské práva zakázal zobrazenie kríža v štátnych školách. Rozhodol tak v kauze sťažnosti Soile Lautsi, matky dvoch detí fínskeho pôvodu, ktorá namietala porušenie zásady sekularizmu pri vzdelávaní. Právo na triedu bez kríža súd aktivisticky odvodil z dvoch článkov dohovoru, ktoré sa týkajú práva na vzdelanie a slobodné vierovyznanie. Sedemčlenný senát, v ktorom boli zastúpení sudcovia Talianska, Turecka, Maďarska, Srbska, Litvy, Belgicka a Portugalska jej dal za pravdu a vyhlásil, že kríž obmedzuje právo detí veriť alebo neveriť a poškodenej Lautsi priznal aj náhradu 5-tisíc eur. Škandalózne rozhodnutie, ktoré sa týka všetkých členských krajín Rady Európy vrátane Slovenska, okamžite vyvolalo vlnu nesúhlasných reakcií najmä v Taliansku, v Nemecku, Rakúsku a Poľsku. 
V Taliansku sa kríža zastali politici všetkých hlavných strán, bez ohľadu na ideológiu a vo viacerých mestách sa začali protesty. Primátor San Rema umiestnil podľa agentúry Res.Claritatis.cz kríž pred budovu radnice a nariadil, aby boli kríže osadené aj v triedach, kde doteraz neviseli. Starosta mestečka Galzignano Terme nariadil, aby boli visiace kríže vo všetkých verejných budovách kontrolované každé dva týždne. Inde boli kríže doplnené nápisom „Nezložíme ich“.  
Talianska ministerka pre vzdelávanie Mariastella Gelmini nazvala rozhodnutie útokom proti talianskym tradíciám, Rocco Buttiglione ho označil za „nehorázne a neprípustné“ a zdôraznil, že ako také musí byť Talianskom rozhodne odmietnuté. „Taliansko má svoju kultúru, tradície a históriu. Tí, ktorí prichádzajú k nám, tomu musia rozumieť a akceptovať to,“ dodal. Rohodnutie ostro napadol aj Umberto Bossi a senátor Mario Baccini, podľa ktorého je súd zmietaný pohanstvom. „Smútok a rozčarovanie“ vyvolalo toto „jednostranné a ideologické rozhodnutie“ u talianskych biskupov, rozhodnutie  napadol ostro aj Vatikán. Podľa kardinála Giovanni Battista Re je rozhodnutie urážkou symbolu náboženstva nielen katolíkov, ale väčšiny Európanov vrátane pravoslávnych, luteránov, anglikánov, kalvínov a ďalších. „Je skutočne také  škodlivé, keď nekresťania spoznajú tradície národa a kultúrne a umelecké prejavy, ktoré boli inšpirované kresťanstvom?“ spýtal sa. Iróniou je, že rozhodnutie sa týka krajiny, ktorá by bez kresťanstva azda nebola viac, než geografickým pojmom. Napokon, ako celý kontinent.  
.jd
Tragédia v Texase
Na najväčšej americkej základni Fort Hood v Texase sa odohrala tragéfia. Major a vojenský psychiater Nídal Malik Hasan, ktorý bol na posledných vyšetreniach pred odchodom do Iraku, zastrelil 12 a zranil 31 amerických vojakov. Dôvod je neznámy. Špekuluje sa aj o jeho vierovyznaní, podľa NY Times bol neveriaci, Washington Post tvrdí že bol praktizujúcim moslimom. 
.jd
Zase dotovať?
Americká hypotekárna agentúra Fannie Mae žiada vládu o poskytnutie ďalších 15 miliárd dolárov. V treťom štvrťroku totiž hospodárila  opäť so stratou 19,76 miliardy dolárov. Navyše zaznamenala ďalší nárast počtu klientov, ktorí nie sú schopní načas splácať hypotéku. Žiadosť o poskytnutie pomoci z peňazí daňových poplatníkov je už štvrtá, ktorú firma predkladá. 
.jr
 
Stop kňazom
Izraelské ministerstvo vnútra pod kontrolou náboženskej strany Šás mení vízovú politiku štátu a odmieta udeľovať víza kresťanským kňazom a rehoľníkom, prípadne im skracuje lehotu pobytu v Izraeli. Podľa agentúry Res.Claritatis.cz. na to doplácajú nielen arabskí kresťania, ale najmä významní vedci a biblisti z Európy a Afriky, ktorí v Izraeli dlhodobo pôsobia. 
.jd
Boj o identitu GOP
V doplňovacích voľbách do Kongresu na severe štátu New York postavili Republikáni kandidátku, ktorá stála tak vľavo, až musela odstúpiť. Pričinil sa o to kandidát malej Konzervatívnej strany Doug Hoffman, ktorého podporila aj Sarah Palin, Steve Forbes či Wall Street Journal. Voľby nakoniec o 4-tisíc hlasov vyhral demokrat Owens. Republikáni však vyhrali guvernérske voľby vo Virgínii a New Jersey. 
.jd
Českí teroristi
České bezpečnostné zložky odhalili teroristickú skupinu s názvom Biela spravodlivosť. Podľa polície chystali útoky na elektrárne a unášanie významných podnikateľov židovského pôvodu. Tridsať extrémistov cvičil profesionálny vojak v minimálne štyroch táboroch. Polícia desiatich zatkla, dvadsiatka nebezpečných extrémistov sa však stále pohybuje medzi ľuďmi.
.bz
Guido Westerwelle
Nemecký minister zahraničia prekvapil a namiesto prvej návštevy Paríža zamieril do Varšavy a zbieral ovácie. Poliakom prisľúbil ústupky pri téme Pamätníka vojnových vyhnancov a návštevu si pochvaľovali Tusk aj Kaczynski. 
Radek Sikorski
Poľský minister zahraničných vecí mal podľa ruských médií vo Washingtone navrhnúť, aby Američania rozmiestnili svoje vojská na území Poľska. Rusi hovoria o znepokojení a možnom ochladení rusko-poľských vzťahov.
Nicolas Sarkozy
vidí za vyšehradskou spoluprácou sprisahancov: „Pokiaľ by sa schádzali pravidelne pred každým zasadaním Európskej rady, mohlo by to vyvolať isté otázky." A čo vaše stretnutia s Berlínom? Pardon, o tých máme mlčať.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite