Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Udalosti doma

.časopis .týždeň doma

Rozpočet po socialisticky
Poslanci vládnej koalície schválili minulý týždeň návrh štátneho rozpočtu na budúci rok s rekordne vysokým schodkom 3,75 miliardy eur. Na porovnanie v tomto roku bol schodok plánovaný na sumu 3,13 miliardy eur. Napriek tomu má koalícia ambíciu stlačiť aspoň schodok verejných financií. Ten má na budúci rok klesnúť na 5,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). Schvaľovatelia rozpočtu sú optimisti aj pri plánovaní jeho príjmov. Dúfajú, že na budúci rok stúpnu o 14 percent – na 12,53 miliardy eur. Ale aj výdavky majú rásť v budúcom roku rýchlejšie – asi o 15 percent na 16,28 miliardy eur. Rozpočet ostro kritizovala opozícia, ktorá varovala pred ďalším zadlžovaním štátu. Kritiku miery zadlženia odmietol minister financií Ján Počiatek so zvláštnymi argumentmi, že na Slovensku je nárast dlhu pomalší ako v priemere v Európskej únii. Keď sa niekto zadlžuje, ale pomaly, je to asi v poriadku. 
Koalícia si pri obhajobe rozpočtu dala záležať na zdôrazňovaní jeho sociálnosti. Vláda chce na budúci rok pokračovať v prideľovaní príspevku k hypotekárnym úverom pre mladých, zvyšovať dôchodky, ale aj sociálne dávky. Radovať z rozpočtu sa môžu aj mladomanželia, ktorým vláda sľubuje pôžičky so štátnym príspevkom. Aby sa nepovedalo, bude sa v budúcom roku aj trocha šetriť. Nebudú sa nakupovať drahé autá, ani počítače a ani rekonštruovať budovy. Hrad bude asi výnimka. Rozpočet počíta aj veľkým využitím eurofondov. Berúc do úvahy minimálne využitie týchto európskych peňazí za posledné tri roky je skeptický pohľad namieste. 
Rozpočet sa pri prerokovaní v parlamente aj trocha menil. Návrhy opozície boli, samozrejme, zmietnuté zo stola. Štát preto na budúci rok nepridá školám ani nemocniciam a aj samosprávy odídu naprázdno. Neprešiel ani návrh zmraziť platy všetkých štátnych úradníkov.  Zato sa ujali návrhy SNS na zvýšenie príspevku pre Maticu slovenskú a pridané dostane aj Slovenská akadémia vied. Viac peňazí dostanú aj poľnohospodári.
Okrem opozície neverí v reálnosť budúceho rozpočtu ani Európska komisia. Predpovedá, že deficit nebude 5,5 percenta HDP, ako očakáva slovenská vláda, ale až šesť percent. Robert Fico kritiku aj zo strany komisie odmietol a jej pripomienku demagogicky zhodnotil ako pozitívnu. Ešte zábavnejšia bola reakcia na kritiku EK poslancov za HZDZ a SNS. Jedni tvrdili, že komisia tápe a nerozumie slovenským financiám, tí druhí jej odporučili pozrieť sa na vlastné rozpočty a až potom kritizovať iných.
.jozef Ryník
Makyta prepúšťa
Jedna z posledných veľkých textilných firiem na Slovensku Makyta Púchov minulý týždeň oznámila, že je nútená prepustiť 650 svojich zamestnancov, najmä žien nad 50 rokov. Ide o jedno z najväčších prepúšťaní za posledných 20 rokov v Trenčianskom kraji, ktoré zásadne ovplyvní Púchov a okolie, tradičnú baštu Smeru s dlhodobo relatívne nízkou nezamestnanosťou. 
.jd
Murgaš v protismere
Bývalý člen Smeru a momentálne nezávislý župan Banskobystrického kraja Milan Murgaš ostro napadol europoslanca a svojho protikandidáta Vladimíra Maňku (Smer). Maňka je podľa neho multimilionár, ktorý bohatne na štátnom klientalizme prostredníctvom firmy Xepap. Maňka to odmieta. Nielen Jozef Mikuš by sa potešil, keby v tomto prípade platilo, kde sa dvaja bijú, tretí zvíťazí. 
.jd
Zákon prijali
Expresne rýchlo prijal parlament zákon o strategických podnikoch, ktorý štátu umožňuje vykupovať krachujúce podniky, a potom ich ďalej privatizovať. Pôvodný návrh, ktorý pripravil minister Jahnátek, bol však výrazne upravený tak, aby štát nezoštátňoval aj zdravé firmy. Aj tak však zákon oslabuje trhové mechanizmy a zosilňuje štátny vplyv na ekonomiku.
.eč
Ešte raz posudok
Generálna prokuratúra požiadala o doplnenie lekárskeho posudku dekana Lekárskej fakulty UK Petra Labaša o zdravotnom stave Hedvigy Malinovej. Nie je celkom jasné, čo prokuratúre v posudku chýba, ale zrejme ide o výhrady, ktoré vzniesol advokát Roman Kvasnica. Labaš sa o veci odmieta vyjadriť. Rozhodnutie o tom, či Hedviga Malinová bude obžalovaná, alebo nie, sa tak opäť odkladá. 
.eč
Epidémia nie je
Správy o prvej obeti prasacej chrípky, ktorou malo byť ročné dieťa, sa nepotvrdili. V nemocnici však skončil vo vážnom stave mladý muž s touto diagnózou. Nový typ chrípky sa potvrdil u žiakov v petržalských školách a niektoré školy prijali mimoriadne opatrenia. Minister Raši v strede týždňa vyhlásil, že na Slovensku nie je epidémia chrípky a kto bude šíriť neoverené informácie, hrozí mu trestné oznámenie za šírenie poplašnej správy.
.eč, SITA
Viera Tomanová – milo zaskočila niektorých opozičných politikov, keď im vytkla, že práve opozícia môže za hospodársku krízu. Na takú veľkú múdrosť sa ani nepatrilo zareagovať vážne, a tak pani ministerke opozičníci len skromne oponovali, že preceňuje ich vplyv na svetovú ekonomiku.
Richard Sulík – vniesol do smrteľne vážnej a mierne nudnej  župnej kampane aspoň trochu humoru. Bilbordu, na ktorom je Sulíkova usmiata tvár a vedľa nej nápis: Fešák nie som, ale hrám fér, nechýba vtip ani nadhľad.  A je pravda, že fešákov sme si už užili dosť.
František Mojžiš – šéf Drukosu sa dostavil do Pezinka, aby sa pred špecializovaným trestným súdom začal zodpovedať za pád svojej spoločnosti, vinou ktorej 25-tisíc ľudí prišlo o 130 miliónov eur. Mojžiš sa cíti nevinný, ale súd obžalobu prijal a pojednávať sa začne v januári.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite