Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sort of Revolution

.miro Lánik .časopis .hudba

FINK, vlastným menom Fin Greenall, je jeden z najzaujímavejších pesničkárov súčasnosti. Vyrástol v Bristole rovnako ako Roni Siza či Portishead. Ako tínedžer sa venoval dídžejingu a remixom. Šlo mu to dobre a v roku 2001 vydal v prestížnom vydavateľstve Ninja Tune debut Fresh Produce.

Známejším sa stal až svojím druhým albumom Biscuits for Breakfast, ktorý sa stal prvým počinom svojho druhu u Ninja Tune. FINK zmenil od základu svoje smerovanie a tvorbu. Opustil mašinky a elektroniku a prezentoval sa ako spevák a skladateľ akustických pesničiek. Nasledoval ďalší album, Distance and Time, kde ešte viac vynikol jeho bluesový hlas a rytmické vybrnkávanie na španielke. Po úspešnom albume plnom hitov nasleduje novinka Sort of Revolution, kde absentujú elektronické kudrlinky, namiesto nich sa objavuje klavír a s ním aj neočakavaný parťák John Legend.
FINK predskakoval kapelám Massive Attack a Zero7, remixoval Elbow či Ryuchi Sakamota, spolupracoval s Amy Winehouse. Milióny Britov poznajú jeho hudbu z reklamy na Mastercard a za pár dní zahrá aj na Slovensku: 12. novembra v Bratislave, 13. novembra v Košiciach.
Tvoje plánované vystúpenie na Slovensku pred pár rokmi bolo pre chorobu zrušené. Hádam sa to podarí na druhý pokus. Aké sú tvoje očakávania? 
V Bratislave som bol pred rokmi ako tínedžer, ktorý túži objavovať svet. Poranil som si chrbát a musel som zostať podstatne dlhšie ako som plánoval. Zvláštne miesto, ale zaujímavé. Košice sú pre mňa neznáme. V obidvoch prípadoch hráme na jednom pódiu s viacerými zaujímavými kapelami a naša šou sa začne až okolo polnoci. Veľmi sa tešíme. Na Slovensko prídeme poriadne rozohratí. Hrali sme teraz vo Francúzsku, odchádzame na mini turné do Číny a odtiaľ rovno k vám.
V Paríži som videl váš koncert po vydaní albumu Distance and Time, na Slovensko prichádzate s novinkou Sort of Revolution...
Na Sort of Revolution je viac vplyvov dubu, bluesu a soulu. Distance and Time bolo viac indie- folk. Na Slovensku budeme hrať prvýkrát, a preto zahráme nielen nové veci, ale aj staršie kúsky ako This Is The Thing, Blueberry Panckackes, If Only a ďalšie. Koncert bude pestrý a repertoár bohatší.
Kto produkoval album Sort of Revolution a ako to hodnotíš v porovnaní so spoluprácou s Andym Barlowom (Lamb), ktorý produkoval Distance and Time?
Spolupráca s niekým takým slávnym ako Andy bola veľmi poučná a vzišlo z nej skvelé dielo. Sort Of Revolution sme si produkovali sami – chceli sme dosiahnuť intímnejšiu výpoveď. Myslim že sa nám to aj podarilo a urobili sme iný, ale rovnako kvalitný album. Pesničky na Sort of Revolution majú zvuk ako FINK naživo, snažili sme sa ich nahrať na jeden raz, na prvý záznam. S výsledkom sme veľmi spokojní, ale je to premenlivé. Možno už o pár týždňov to budeme citiť inak a dostaneme nápad, ako to spraviť nabudúce.
Autor je organizátor festivalov Barbakan a NouveauNu_FM.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite