Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Českí hajtmani Rath a Tošenovský

.tomáš Němeček .časopis .téma

V Česku vlani došlo k prestupu, aký je zatiaľ na Slovensku nepredstaviteľný – z celoštátnej ligy do krajskej. Mladý predseda poslaneckého klubu sociálnej demokracie Michal Hašek sa vzdal mandátu, protože dal prednosť funkcii hajtmana Juhomoravského kraja.

Najznámejším hajtmanom je od vlaňajška jeho kolega David Rath, „interpelační buldog“ ČSSD, ktorý riadi Stredočeský kraj. Čím to je, že hajtmanstvo láka v Česku i známe tváre? Pretože sa stalo pokračovaním celoštátnej politiky inými prostriedkami.
Vznik krajov bol v Česku zdĺhavý a rozpačitý; dlho im bránil vtedajší premiér Václav Klaus, ktorý ich považoval za zbytočný a drahý medzičlánok. Kraje dostali právomoci v školstve, zdravotníctve a doprave, prvá kampaň v roku 2000 však bola bezradná a bez tém. Vyhrala ODS a ľudovci, hajtmanmi sa stávali primátori veľkých miest. Prinajmenšom dvaja mali istý vplyv i vo „veľkej“ politike: Petr Bendl z Kladna a najmä Evžen Tošenovský z Ostravy. Dvojmetrový, málovravný Tošenovský mal povesť uvážlivého technokrata, ktorý ako jeden z mála v ODS dokáže na ľavicovom Ostravsku vyhrávať voľby (práve jeho – a nie seba, ako sa mylne traduje –  predseda ODS Topolánek charakterizoval ako „chlapa s guľami“).
V roku 2004 sa krajské voľby stali zástupným referendom o stredoľavej vláde slabého premiéra Grossa. ODS drvivo vyhrala, ovládla všetky kraje okrem južnej Moravy. Voľby mali navyše veľkú tému s celoštátnym významom: ODS chcela previesť krajské nemocnice na akciové spoločnosti alebo ich sprivatizovať – a voliči súhlasili. Neskoršia vláda premiéra Paroubka a ministra zdravotníctva Ratha zviedla s „modrými“ krajmi tvrdý zápas. Snažila sa ich zákonom prinútiť k premene nemocníc na neziskové firmy; zákon však zrušil Ústavný súd.
Krajské voľby 2008 boli naopak zástupným hlasovaním o reformách vlády Mirka Topolánka. ČSSD spustila veľkolepú kampaň: krajské kandidátky viedli známe tváre (Rath, Hašek, bývalí ministri) a hlavným sľubom bolo preplácanie povinných poplatkov v krajských nemocniciach. Víťazstvo bolo impozantné, ČSSD dnes riadi všetky kraje s výnimkou Prahy (a poplatky skutočne hradí).
Kraje majú veľké rozpočty (napríklad Stredočeský 17 miliárd korún, Juhočeský 11 miliárd) a dostávajú takmer 9 percent z výnosu hlavných daní. Hoci 85 percent ich výdavkov je mandatórnych, najmä na platy v školstve a zdravotníctve, pre ČSSD a ODS sú to lákavé laboratóriá: tu sa testujú budúce celoštátne koalície a nápady pre „veľkú“ politiku. A taktiež sa v nich budujú regionálne voličské základne: možno to nie je neracionálna stratégia, keď sa niekto rozhodne byť radšej prvým politikom na južnej Morave než x-tým v Česku.

Autor je vedúci prílohy Orientace v Lidových novinách
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite