Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Slovensko je úspešnejšie ako Maďarsko

.štefan Hríb .jaroslav Daniška .časopis .rozhovor

V strednej Európe nie je nikto tak dlho predsedom strany. Pritom pôsobí energicky a veselo. Vodca maďarskej opozície, takmer istý víťaz budúcich volieb. Viktor Orbán.

.viete aký je váš imidž na Slovensku?
Nie celkom, ale poznám veľa ľudí, ktorí ma tu majú radi (Smiech.)
.váš imidž má na Slovensku dve podoby. Prvá – slovenskí nacionalisti vás považujú na nacionalistu. Viete prečo?
Neviem. Mali by sme sa ich spýtať.
.hovoria, že maďarská menšina je pre vás top prioritou, otázkou číslo jeden. Je to tak?
My máme široký program. Aj pre národné komunity. Radšej hovorím o národných komunitách ako o menšinách, pretože si myslím, že v tomto storočí je to v Európskej únii vhodnejší prístup. Niektoré práva nezáležia na tom, či patríte k menšine, alebo väčšine, či ste veľký, alebo malý, niektoré práva vám prináležia práve preto, že ste nejaká komunita alebo ku nejakej komunite patríte. V našom programe venujeme téme Maďarov žijúcich za hranicami Maďarska širokú pozornosť, považujeme to naozaj za dôležitú otázku. Boli by sme radi, keby všetci Maďari boli šťastní, spokojní a úspešní tam, kde žijú. Sme pripravení na tom s nimi spolupracovať.
.v slovenskej politike sú ľudia, a nie iba Slota, ktorí hovoria, že snívate sen o veľkom Maďarsku. Snívate?
Po prvé – nie je to sen, je to historický fakt, veľké Maďarsko kedysi existovalo. Ale dnes o to vôbec nejde. Naše životy musíme žiť v podmienkach, aké sú teraz. Akceptujem súčasnú situáciu a som schopný s ňou žiť. So všetkými krajinami Karpatskej kotliny a strednej Európy chceme žiť v mieri a mať dobré vzťahy. Obzvlášť s krajinami, kde žijú maďarské komunity.
.keď hovoríte, že akceptujete súčasnú situáciu, čo tým myslíte?
Povinnosťou politického vodcu je urobiť všetko preto, aby sa ľudia mohli stať úspešní. Preto si myslím, že mojou úlohou je nájsť všetky možnosti, aby sa Maďari žijúci v krajine aj mimo nej úspešnými stali. Mojou úlohou nie je napĺňanie nejakých nerealistických politických snov. Niečo také do môjho uvažovania nepatrí. 
.akceptujete Trianonskú zmluvu?
Táto zmluva bola podpísaná vtedajšími lídrami vtedajších štátov, dokonca dvakrát, aj po druhej svetovej vojne. Takže je to realita, v ktorej žijeme a musíme nájsť spôsoby ako v týchto podmienkach dosiahnuť naše nádeje a šťastie. 
. hovoríme o nacionalizme – keď sa pozriete na Slovensko, ako vidíte našu vládu?
Osobne nepoznám lídrov súčasnej slovenskej vlády, takže keď ide o ľudí, ktorí mi nie sú blízki alebo s nimi nespolupracujem na dennej báze, som radšej opatrný. Keď som bol v úrade, mojim partnerom bol Dzurinda, takže poznám skôr vtedajších ako dnešných vládnych politikov. Ale z istej vzdialenosti – to znamená, že to nie je taký objektívny pohľad, akí majú ľudia, ktorí žijú tu – sa mi občas zdá správanie sa súčasnej slovenskej vlády iracionálne. Viete, mojou politickou filozofiou je držať sa zdravého rozumu. Takže ak chcem, aby ľudia v Karpatskej kotline žili v mieri a šťastne, musíme sa správať podľa zdravého rozumu. No a ja mám občas dojem, že pre slovenskú vládu to nie je vždy pravidlo (Smiech.) 
.čo považujete za príklad iracionálneho správania slovenskej vlády?
Radšej by som hovoril o jednom symbolickom. Slovensko je vážna krajina. Ste národ, máte štát, a to je niečo vážne, čo rešpektujeme. A takáto vážna entita zvolala parlamentné zasadnutie kvôli jednej mojej vete, povedanej niekde v Maďarsku. Taký spôsob konania sa mi zdá byť veľmi iracionálny. (Smiech.)
.ja vám poviem iný príklad. Maďarský prezident chcel navštíviť našu krajinu, ale nebolo mu to dovolené. Aká je vaša reakcia?
Nemyslím si, že je to politická otázka.
.nie?
Nie, pretože je to právna otázka. Maďarsko aj Slovensko podpísalo Maastrichtskú ako aj Schengenskú zmluvu. Obidva štáty teda podpísali zmluvy, ktoré regulujú, ako sa máme k sebe navzájom správať na hraniciach. Podpísali sme sa pod to, že môžeme slobodne prechádzať hranice bez akýchkoľvek prekážok. Nanešťastie, slovenské orgány nedodržali svoj právny záväzok. Preto je to právny problém.
.rozumiete tomu činu vlády?
Iracionalita. Poznám maďarského prezidenta, je to veľmi milý človek, môj bývalý učiteľ na univerzite, v našich univerzitných kruhoch je to známy vedec. Počas transformácie režimu zohral dôležitú úlohu, vždy vystupoval na podporu slobody, mierového spolužitia. Je to veľmi mierny človek, žiadny radikál. Zastaviť takého muža na hraniciach je pre mňa jednoducho iracionálne.
.keby ste v tom čase boli predsedom vlády Maďarska, čo by ste urobili?
Neviem. Nikdy som s takou situáciou nebol konfrontovaný, takže neviem. Ale dúfam, že keď budem v úrade, tak to vedieť budem.
.druhý imidž, ktorý máte na Slovensku, je rozšírený tentoraz medzi reformnými ľuďmi. Podľa nich ste síce formálne pravičiar, ale v skutočnosti ste ľavičiar a populista. Viete prečo?
Nie, ale pravdepodobne vy áno. Povedzte mi to.
.pretože nie ste spojený so žiadnou reformou.
Viete, slová sú v politike dôležité, ale ešte dôležitejšie sú činy. To, čo kto spraví. Ja som bol predsedom maďarskej vlády štyri roky, v rokoch 1998 až 2002, a keď sa na toto obdobie mojej vlády pozriete, bolo plné reforiem. Prijali sme viacero zákonov a veľa zmien. 
.aj kľúčové zmeny v ekonomike?
Áno aj v ekonomike.
.nešlo o žiadne štrukturálne reformy, nič, čo by sa dalo porovnať s dôchodkovou reformou či daňovou reformou u nás.
To nie je pravda. Uskutočnili sme aj strategicky dôležité reformy. Jednou z nich bol napríklad nový systém pomoci v nezamestnanosti tak, aby bol pracovný trh flexibilnejší. Ďalej, pre firmy sme znížili platenie sociálnych odvodov o tretinu a ja som viac ako zdvojnásobil minimálnu mzdu. Tiež sme do istej miery privatizovali zdravotníctvo na lokálnej úrovni, takže doktori sú dnes podnikatelia. Zdravotníctvo sa tým oživilo. Fakty a činy hovoria v môj prospech. Politická ľavica však zneužíva reformy ako nástroj v politickom boji, nie iba v Maďarsku, všade.
.všeobecný názor medzi slovenskými reformnými ľuďmi je, že každý politik v Maďarsku, či pravicový, alebo ľavicový, iba strašidelne sľubuje. Len kvôli tomu, aby boli zvolení, ste ochotní ľuďom sľúbiť úplne všetko. Ste údajne rovnaký, jeden z tých, čo prehnane sľubuje.
Keď sa vrátim k voľbám v roku 1998, všetko, čo som v kampani sľúbil, som dodržal. Môj program bol splnený. Nikdy som nedal sľub, ktorý som nedokázal splniť.
.keď hovoríte o trhu, obzvlášť teraz v období ekonomickej krízy, hovoríte ako francúzsky socialista.
(Ticho.) Čo tým myslíte?
.napríklad vo vašej prednáške na letnej univerzite v Rumunsku ste boli prehnane kritický k trhu.
Nebol som prehnane kritický k trhu, ale k jeho prílišnému rozširovaniu.
.presne to hovoria socialisti.
Nerád by som bol akokoľvek spájaný so socialistami, dobre? (Smiech.) Mojím východiskom je, že trh je veľmi dôležitý a že hlavným nástrojom ekonomiky je podnikanie. To je aj dôvod, prečo chceme vytvoriť nové pracovné miesta, znížiť dane a podporovať malé a stredne veľké firmy, takže ja evidentne stojím na strane trhu. Ale my vidíme jasný rozdiel medzi zodpovednosťou  trhu a zodpovednosťou štátu a nechceli by sme to miešať. Ak trh presakuje do obidvoch oblastí, niektorí socialisti to síce môžu nazývať reformou, ale nemá to s tým nič spoločné. Keď ide o zdravotníctvo alebo vzdelávanie, môžete takto zlikvidovať celý systém. Preto opakujem: neprivatizujme zdravotníctvo, neprivatizujme základné vzdelávanie ani verejnoprospešné služby. Sú oblasti, kde zodpovednosť primárne prináleží štátu, a teda politickým lídrom, inde je to zasa vecou trhu. Stojím na strane trhu a podnikania, ale toto rozlíšenie je hlavným princípom mojej politickej a ekonomickej filozofie. 
.maďarsko je veľká krajina s veľkými dejinami. Ako je možné, že menšie Slovensko s menšími dejinami bolo schopné urobiť tvrdé ale potrebné reformy a hrdé Maďarsko nie?
Pretože Slovensko bolo posledných sedem-osem rokov úspešnejšie.
.ale prečo?
Pretože ste vládli svojej krajine lepšie. 
.prečo to nedokázali Maďari?
Pretože počas posledných ôsmich rokov vládne Maďarsku politická rodina, ktorá nie je taká schopná, ako by mala byť. Naši socialisti nedokázali počas posledných ôsmich rokov dobre vládnuť. Na Slovensku, naopak, vláda s podporou verejnosti vládla dobre. A ako viete, v politike výsledok robí pravdu. Komunikácia a propaganda je súčasťou hry, ale podstatou je realita a fakty. A tie hovoria, že počas posledných ôsmich rokov boli slovenské vlády úspešnejšie.
.nie je to pre vás hanba?
Je to hanba pre maďarské vlády posledných siedmich či ôsmich rokov. Slovensko je mladšia krajina ako Maďarsko a dnes je oveľa úspešnejšia. Pozrite sa na futbal. Maďarsko ma históriu, dvakrát sme hrali finále majstrovstiev sveta, Slováci nikdy...
...ako Československo sme boli tiež dvakrát vo finále MS.
Áno, ale ako Slováci nikdy. A teraz sa váš národný tím kvalifikoval na majstrovstvá sveta v Južnej Afrike a Maďarsko nie. My musíme byť zahanbení preto, že sme slabí, nie preto, že vy ste silní.
.prišli ste na kongres SMK do Rimavskej Soboty. Prídete aj na kongres strany Bélu Bugára?
Nemyslím si. 
.prečo?
(Ticho.) Pokiaľ viem, táto strana sa jasne vyjadrila, že nechce byť súčasťou spolupráce všetkých ostatných maďarských strán v Karpatskej kotline. Takže nechcú byť súčasťou spoločného uvažovania o budúcnosti Maďarov. 
.aké sú vaše osobné vzťahy s Bugárom?
S Bélom Bugárom mám dobré osobné vzťahy, to nie je osobná, ale politická vec. Dobré vzťahy mám aj s Mikulášom Dzurindom. Dzurinda je súčasťou našej politickej rodiny, Európskej ľudovej strany, do ktorej spolu patríme. Takže bez ohľadu na naše spory, ktoré sme mali, je samozrejmé, že ako členovia tej istej rodiny spolupracujeme. So stranou Pála Csákyho však spolupracujem nielen preto, že sú súčasťou EPP, ale aj súčasťou rodiny maďarských strán Karpatskej kotliny, zatiaľ čo Bugárova strana nepatrí ani do jednej z týchto skupín. Ale ja som otvorený človek, takže ak by chceli byť k nám bližšie, nie je tam žiadna prekážka. No momentálne tomu rozumieme tak, že stoja na odlišnej politickej platforme, aj keď v budúcnosti sa môžu rozhodnúť, kam chcú patriť. 
.považujete Bugára za zradcu?
Prvým pravidlom, ktorým sa riadim, je, že maďarské komunity žijúce za hranicami Maďarska by nemali byť inštruované politikmi z Budapešti. Nie je mojou povinnosťou ani prácou súdiť, čo je pre Maďarov žijúcich tu dobré a čo zlé. Oni sa musia rozhodnúť či je táto nová strana dôležitá alebo nedôležitá.
.v politike ste 20 rokov.
V parlamentnej politike áno, predtým to bolo úplne iné obdobie. (Smiech).
.politika je ťažké povolanie, niekedy veľmi nudné. Baví vás to ešte?
Niekedy je politika aj veľmi inšpiratívna. Napríklad, keď som na Slovensku označovaný za nacionalistu, to je celkom inšpiratívne, nie? Baví ma to, pretože je to výzva. 
.je to inšpiratívne?
Aj keď to tak často nevyzerá, politika je v podstate intelektuálnou prácou. Dať dokopy ekonomickú politiku, zdravotníctvo, zahraničnú politiku, rozpočet či dôchodky a vytvoriť z toho systém a dobrú vládu je intelektuálna výzva. A to mám rád. Okrem toho, ja som chlapec z vidieka, takže mňa vždy inšpirovali ľudia, ktorí nepatria k elite. Naši vodcovia a príslušníci elity veľakrát v našich dejinách zradili svoj národ. Odišli preč, opustili národ alebo sa stratili vždy vtedy, keď prišli ťažkosti. Takže ľudia potrebujú nových lídrov, aby videli, že ich nezradia. A to je nielen intelektuálne, ale aj emocionálne inšpiratívne. Ja to milujem.
___________________________________________________________________________________
Viktor Orbán (1963)
Narodil sa v roku 1963. V roku 1989 ako študentský líder vystúpil na spomienke na Imre Nagya a žiadal slobodné voľby. V rokoch 1998 až 2002 bol predsedom maďarskej vlády. Dnes je vodcom maďarskej opozičnej strany Fidesz, ktorá je očakávaným víťazom budúcoročných volieb. Je ženatý, má päť detí.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite