Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Európe netlieskam

.mario Homolka .časopis

„Klausovu obavu z nárokov sudetských Nemcov spochybnili odborníci, vláda aj hlavné politické strany. Prezident ju podľa nich navyše vyslovil neskoro a v skutočnosti chce zdržať Lisabon, kým ho Briti neodmietnu v referende,” napísal Pavol Szalai v denníku SME.

Ak je naozaj pravda, že Klaus chce v skutočnosti iba „zdržať Lisabon, kým ho Briti neodmietnu v referende”, a ak si to otvorene myslia „odborníci, vláda aj hlavné politické strany”, potom je to celé absurdné.
Na rovinu: Všetci teda dobre vieme, že občania Veľkej Británie si Lisabonskú zmluvu neželajú a v prípadnom referende by ju odmietli. Mimochodom, rovnako, ako ju odmietli v referende Francúzi a Holanďania (vtedy sa Zmluva ešte volala Ústavou, ale podstata bola rovnaká). Preto v záujme „schválenia” Lisabonskej zmluvy, nesmieme umožniť občanom Veľkej Británie vyjadriť sa k Zmluve priamo. Tak, ako sme to občanom neumožnili vo väčšine štátov, keď sme Ústavu premenovali na Zmluvu a tým sme docielili, aby novú podobu EÚ mohli schváliť len politické reprezentácie.
Veľmi šikovné.
Lenže teraz nám to nejaký Klaus chce prekaziť. Pochopil našu hru, a zahral svoju – chce naťahovať čas, až kým sa občania Veľkej Británie budú môcť vyjadriť.
Po tom, čo sú už aj tvrdohlaví Íri v suchu, je to na šľaktrafenie. Máme jednoducho právo byť spravodlivo rozhorčení nad toľkou mierou zákernosti, nebojím sa povedať aj svinstva, alebo rovno vlastizrady…
Ale vážne – aký ideál dostane do svojich základov nová podoba EÚ, ak sa bude báť názoru vlastných občanov? Ideál politikov, že celú sofistikovanú „fintu” na občanoch EÚ robia len pre dobro nevedomých občanov, nebude pre históriu pevným základom. Naopak, bude silnou nestabilitou, zabudovanou v samotnom systéme Európy.
Toto je podstata, ktorej sa obávam.
Spájanie bez všeobecného konsenzu občanov vytvára do budúcna veľké riziko odstredivých tendencií. Bez prirodzeného vnútorného spojiva nebude mať nová Európa súdržnosť. Skutočným spojivom predsa nie je vôľa politických reprezentácií, ale priama, autentická vôľa občanov. Len vôľa ľudí môže položiť normálne základy nového spoločenstva. A to zasa môže odolávať časom nepohody iba vďaka jedincom, pre ktorých je idea vzniku a odkazu tohto spoločenstva ich vlastnou, vnútornou hodnotou.
Ak by som s konceptom jednotnej Európy nesympatizoval, tlieskal by som jeho realizácii v dnešnej podobe.
Ale netlieskam.
Autor je dokumentarista.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite