Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Al Gore a Bush – dvaja zelení

.martin Hanus .časopis .téma

Bývalý viceprezident a bývalý dvojnásobný prezident USA. Demokrat a republikán. Holubica a jastrab. V prípade Al Gora však v prvom rade neúnavný bojovník proti klimatickým zmenám, za záchranu planéty od emisií CO2 a za umiestnenie ekológie do centra našich životov.

V prípade Busha okrem všetkých iných hriechov aj ignorant, ktorý nepodpísal Kjótsky protokol, a ktorého vždy viac zaujímali dobré vzťahy s ropným priemyslom než otázky klímy. A predsa je medzi nimi jeden nečakaný rozdiel. Je pravda,  že Al Gore nedávno svoju vilu v Nashville prebudoval tak, že výrazne znížil jej energetickú nákladnosť. Ale stalo sa tak až po odhalení, že tento nositeľ Nobelovej ceny za mier vodu káže a víno pije. Al Gorovi neprajníci sa totiž dostali k účtom za energiu a vypočítali, že mesačne vo svojej vile s 20 izbami a vyhrievaným bazénom spotrebuje 16-tisíc kW, čo ho ročne stojí 30-tisíc dolárov – niekoľkonásobne viac ako priemerného Američana, ktorý sa má vraj v mene záchrany Zeme uskromniť.
Nemecký magazín Cicero si minulý rok posvietil na dosluhujúceho prezidenta, keďže „na celom svete neexistuje nijaký politik, ktorý by bol tak preklínaný za ekológiu ako George W. Bush“. Novinárka Olivia Schoeller, ktorá navštívila Bushov ranč v Crawforde, však bola prekvapená: „V súkromí sa americký prezident ukazuje ako ekologicky uvedomelý človek, ktorý je spojený s prírodou“. Podľa Schoellerovej je Bushova vila príkladom „ekologicky vzorového domu“. Je to zásluha najmä jeho manželky Laury, ktorá si na stavbu najala známeho ekologického architekta Davida Heymanna. Bushovci svoj osemizbový dom vyhrievajú takzvaným geotermickým systémom pomocou púmp, ktoré sú umiestnené sto metrov pod zemou. U Busha je tak konštantne 19 stupňov, a spotrebuje sa vraj asi štvrtina energie v porovnaní s bežným systémom kúrenia. Heymann novinárke povedal, že ľudia Bushovho rangu si stavajú domy s rozlohou 1 400 až 1 800 m². To však Laura nechcela, takže 370 m² u Bushovcov pôsobí nezvyklo skromne. Šetrnosť je tu princípom nadovšetko: každá odtečená kvapka zo sprchy, z kuchyne či po spláchnutí záchoda sa zbiera v podzemných zásobníkoch, kde sa prečisťuje, aby sa opäť zužitkovala. Architektovi Heymannovi sa u Bushovcov nepáčila iba jediná vec: neústupné dvojičky ocka napokon presvedčili a na ranči dal postaviť aj bazén. Prosto ďalší Bushov ekoškandál...

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite