Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti doma

.časopis .týždeň doma

Absolútny víťaz Štefanov
Minister výstavby Štefanov sa z Bruselu, kde bol riešiť tzv. nástenkový tender, vrátil veľmi spokojný a veselý: „Vrátil som sa z Bruselu s pocitom absolútneho víťaza, pretože sme vyjednali také podmienky, o ktorých som ani nečakal, že ich vyjednáme,“ šokoval novinárov sebaistým vyhlásením.
Ešte predtým, než začal Štefanov v Bruseli vyjednávať, prišla z Európskej komisie správa, že Komisia určite nepreplatí zo svojich fondov nič zo služieb, ktoré boli poskytnuté na základe nástenkového tendra. Na ten sa už vynaložilo 11,6 milióna eur.
Po jednoznačnej správe z Bruselu Štefanov rýchlo zmenil stratégiu – už nešiel do Bruselu obhajovať neobhájiteľné, iba dohodnúť, aby tie peniaze, čo mali prísť na nástenkový tender, Slovensku nevzali, ale aby išli na iné účely. A to sa mu vyjednať podarilo. Možno ani nebolo treba veľa diplomatického talentu, EK sa asi príliš nezdráhala dať Slovensku peniaze, ak predloží menej škandalózny projekt. Prostriedky, ktoré už pohltil nástenkový tender, teda zaplatí rezort výstavy. „Je to technická záležitosť,“ vyhlásil sebaistý víťaz z Bruselu.
Premiér s lepšou politickou intuíciou však pochopil, že nemôže túto správu z Bruselu prijať s víťazoslávnymi fanfárami. A tak nariadil Najvyššiemu kontrolnému úradu, aby preveril vhodnosť a dôležitosť prostriedkov vynaložených na činnosti spojené s nástenkovým tendrom, ktorého celková hodnota bola 120 miliónov eur. „Ak neboli účelne vynaložené, tak vyvodím personálnu zodpovednosť. Musíme preskúmať, či boli peniaze zo štátneho rozpočtu použité účelné," povedal premiér.  NKÚ však už raz túto záležitosť skúmal a dal vtedy svoje vyjadrenie, ktoré potvrdzovalo aj isté rozpory tendra s literou zákona. Na základe toho potom Fico odvolal ministra Janušeka a menoval Štefanova, ktorý bol s tendrom organizačne možno viac spojený ako Janušek.
Lenže výhodnejšie je teraz pribrzdiť útoky na SNS, ktorá je už značne nervózna z Čaplovičových čistiek v rezorte životného prostredia, a odložiť celý problém na neskorší čas. NKÚ môže svojím nenáhlivým tempom pokojne skúmať tender až do volieb, a potom už nebude treba ani nikoho odvolávať. 
.eč, SITA
Zrušiť SMK
Slovenská národná strana potrebuje odpútať pozornosť od svojich vládnych zlyhaní, a tak podala na Generálnu prokuratúru návrh na zrušenie Strany maďarskej koalície. Takisto chce vyzvať poslancov SMK, aby sa vzdali poslaneckého mandátu. Dôvodom je ich účasť na Fóre maďarských poslancov Karpatskej kotliny, ktoré je pridružené k maďarskému parlamentu. Vraj tak spochybňujú suverenitu Slovenska.
.eč, SITA
Fico verzus DSS
Deštrukcia druhého dôchodkového piliera pokračuje. Najnovšie premiér navrhuje, aby DSS zhodnocovali úspory v druhom pilieri aspoň tak, ako rastú cez valorizáciu dôchodky v prvom pilieri. To podľa odborníkov na investovanie nie je možné, pretože správcovia dôchodkových úspor vývoj na finančných trhoch nemôžu ovplyvniť. Ak nápad prejde, pre DSS sa stane podnikanie nevýhodné a z trhu odídu. A Robert Fico bude spokojný.  
.jr
Záchranár aj nacista?
Medzi záchranármi zasahujúcimi po nešťastí v Handlovej, ktorých si premiér pozval na Úrad vlády, aby sa im poďakoval, bol aj mladý muž s nacistickým symbolom na hlave. Išlo o symbol Blood and Honour, ktorý používal Hitlerjugend a jednotky SS. Polícia začala vo veci konať a záchranárovi hrozia teraz až tri roky za trestný čin podpory a propagácie fašizmu.
.eč
Čaplovič odvoláva
Vicepremiér Dušan Čaplovič pokračuje vo svojej čistiacej misii na ministerstve životného prostredia. Minulý týždeň odvolal riaditeľa Slovenského hydrometeorologického ústavu Jána Kucharčíka. Aj tento post si nárokovala SNS, keď získala v koaličnej deľbe moci ministerstvo životného prostredia. Čaplovič chce takto vrátiť SHMU prestíž a najmä transparentnosť.
.eč, SITA
Anticharta
Petícia sudcov Päť viet kritizujúca pomery v justícii už vyvolala protireakciu. Iniciatíva vznikla na Krajskom súde v Košiciach a predseda sudcovskej rady tohto súdu Juraj Sopoliga ju rozšíril aj na ďalšie súdy. Petícii Päť viet kritici vyčítajú nevyváženosť a prehliadanie pozitív, ktoré sa v justícii udiali. Medzi ne podľa nich patrí najmä náprava nedostatkov, ktoré zasahovali do nezávislosti sudcov za ministrovania Daniela Lipšica.
.jm  
Ján Slota – konečne o ňom budú v televízii iba skutočne objektívne a proslovensky orientované informácie. Jeho strana si totiž zriadila na internete vlastnú televíziu SNS webTV, a tak praví Slováci už nemusia pozerať neslovenské neobjektívne televízne správy.
Milovník psov – si uplynulý víkend naozaj prišiel v Bratislave na svoje. Na najprestížnejšie a najväčšie kynologické podujatie svetového rangu World Dog Show sa prihlásilo 30-tisíc psov. Milovníkom psov, ktorí prišli aj zo zahraničia, sa predstavilo 350 plemien z 59 štátov sveta.
Robert Fico – podľa informácii SME bude premiér oslavovať okrúhle výročie nežnej revolúcie v Londýne. Tu bude na University College London prednášať o novembri 1989. Zaujímavé, že si univerzita pozvala práve človeka,  ktorý si November ani poriadne nevšimol.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite