Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Európa Luboša Palatu

.luboš Palata .časopis

Je mi premiéra Donalda Tuska a celej tej jeho poľskej vlády tak trochu ľúto. Dá sa povedať, že celá Občianska platforma aj Donald Trusk doplatili.

 Na hazard, na hracie automaty, na systém, keď sa dajú niektoré zákony jednoducho kúpiť. Nielen v Poľsku, ale aj v Česku, na Slovensku, v Maďarsku. Traja ministri už museli ustúpiť, ale všetkým je jasné, že zďaleka nie je koniec. Ten, koho ohrozuje aféra najviac, je sám premiér Donald Tusk. Pretože darmo, bol to on, kto svojich poslancov a ministrov neustrážil. A to sa ešte nikto nezaoberal možnosťou, že by za zákony, ktoré pomáhajú udržiavať v Poľku stav výhodný pre prevádzkovateľov výherných automatov, a hazardných hier vôbec, boli posielané nejaké príspevky do straníckej pokladnice, prípadne Tuskovi samému.
V Česku sa podobný prípad udial pred niekoľkými týždňami. Reportéri Mladej fronty Dnes nastražili pascu v podobe novinára, ktorý sa vydával za lobistu a sľuboval za presadenie zákona, čírou náhodou tiež výhodného pre hazardný biznis, milióny korún. Nie priamo jednotlivým politikom, ale stranám, ktoré zastupujú.
Chytil sa významný politik, ako sa u nás v Česku hovorí, kniežacej strany, čiže TOP 09 Karla Schwarzenberga. Druhou, priamo pri čine pristihnutou stranou, boli komunisti a zrejme ich najsympatickejší líder, dosť liberálny a premýšľavý podpredseda strany Jiří Dolejš. U ľudovcov lobista uspel tiež, tajomník strany s návrhom milión za zákon súhlasil. Česť ľudovcov zachránil až predseda strany Cyril Svoboda, ktorý tajomníka vyhodil. Najprv s návrhom a potom aj tajomníka samotného.
Rovnako letel z podpredsedníckeho miesta komunista Jiří Dolejš. Mandátu sa však vzdať nechce, asi vie prečo, aféru vyšetruje polícia a poslanecká imunita sa môže Dolejšovi ešte hodiť. Poslanec z TOP 09 letel úplne a v politike končí.
Kým v Česku provokovala politikov MF Dnes, v Poľsku, aspoň podľa premiéra Tuska, celú aféru vyprovokovala Národná protikorupčná agentúra (CBA). CBA bola založená za dvojročnej vlády bratov Kaczynských, ktorí si na svojom boji s korupciou zakladali. Ich kabinet skončil na základe korupčného škandálu, ktorý vyvolala práve CBA v úrade podpredsedu vlády, ministra poľnohospodárstva a šéfa koaličnej Sebaobrany Andrzeja Leppera.
Vláda Kaczynských sa vtedy skončila, prišli predčasné voľby a v nich vyhrala opozícia na čele s Občianskou platformou Donalda Tuska. Protikorupčná agentúra vrátane jej šéfa Mariusza Kaminského však pretrvala. Teraz spolu s prichytenými či zapletenými ministrami Občianskej platformy končí aj Kaminský. Údajne za protizákonné prešľapy v prípade Lepper. Ale Tuskovi verí málokto. Keby Kaminského odvolal za únik prepisov odpočúvaných telefonátov politikov platformy s biznismenmi hazardu, ktoré na pokračovanie vychádzajú v denníku Rzeczpospolita, tak by sa tomu veriť dalo. A dôvod by to bol.
Tak či onak, ilúzia o čistote Tuska a jeho strany končí. Rovnako ako v Česku končí čistý štít TOP 09. A napokon, kto si myslel, že keď sa kradlo za Mečiara a Dzurindu, že sa za Fica nebude, škaredo sa zmýlil. Kradne sa aj za Fica a viac, bezostyšnejšie a ešte nechutnejšie než predtým. Nuž, aj to je naša stredná Európa. Európa, ktorá má za hrdinu Juraja Jánošíka, zlodeja a lotra.
Autor je redaktor Lidových novín
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite