Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Problém Ficovho syna

.eva Čobejová .časopis

Viacero médií napísalo o tom, že syn premiéra Fica chodí do drahej súkromnej školy Forel International School, že mesačné školné je tam 896 eur, že riaditeľka školy je vyznávačkou bahajskej viery (aj názov školy je podľa človeka, ktorý sa hlásil k bahajistom).

Vieme tiež, že dieťa premiéra patrí medzi tých pár (nevieme presne koľko) nadaných študentov, ktorí platia iba zlomok toho, čo ostatní. A dočítali sme sa tiež, že ostatné súkromné školy žiadne úľavy na školnom nezvyknú dávať, preto ich prístup Forel School k Ficovi jr. zarazil.
Dozvedeli sme sa však aj to, že táto škola má problém so zaradením do školskej siete, lebo nie je ani bilingválna, ani národnostná, a tak bude potrebovať výnimku.
Premiér Fico sa na všetky zverejnené informácie iba rozčúlil a dôrazne požiadal, aby médiá jeho rodinu nechali na pokoji. Lenže vec je trošku zložitejšia. To, kam chodia deti premiérov či prezidentov, je v slobodnej spoločnosti vždy verejná téma. Mimochodom, jedna z prvých správ, ktorú Biely dom vypustil po nasťahovaní Obamovcov, bola informácia, do ktorej školy chodia prezidentove deti.
Na Slovensku je situácia ešte špecifickejšia: Naše školstvo je stále v transformačnej fáze, o miesto na trhu bojujú alternatívne, cirkevné i súkromné školy. Vláda má možnosti, ako niektorým školám život uľahčiť, niektorým ho sťažiť a niektoré z trhu vytlačiť.
A je všeobecne známe, že táto koalícia  preferuje štátne školy. Navyše kladie dôraz na výučbu k vlastenectvu i k hrdosti na slovenské dejiny, napríklad na Sväto­p­luka či Starých Slovákov. A bol to sám Robert Fico, kto na začiatku školského roka navrhol, aby sa v pondelok pred vyučovaním vztyčovala na našich školách slovenská vlajka a spievala hymna.
Medzinárodná Forel Scool je určená najmä pre deti diplomatov. Vzhľadom na rôzny pôvod diplomatov je v tejto škole vyučujúci jazyk angličtina a v pozadí hodnoty všeobjímajúcej bahaistickej viery. Ale čo na tejto škole robí syn „vlasteneckého“ premiéra?
Takže dnes už vieme: Na jednej strane  vláda preferuje štátne školy a vlastenecky orientované vzdelávanie, ale najprominentnejšie dieťa koalície chodí do školy, ktorá je medzinárodná, vyučuje v angličtine a pláva v takých širokých hodnotách, že sa dobre hodia pre každého – Slováka, Inda, Rusa i Maďara.
Toto je problém premiéra, nie bulvárna správa o vysokom školnom.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite