Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fínske Slovensko

.peter Schutz .časopis

Verdikt Baracka Obamu, že sa zrieka projektu protiraketovej obrany, vyvolal pocity sklamania najmä v Poľsku a Česku. Z podstaty rozhodnutia však vyplýva, že posolstvo sa týka i Slovenska. Dokonca viac.

Obama povedal nielen to, že USA nebudú budovať „špeciálne vzťahy“ s hostiteľmi základní, ale najmä to, že v priestore, ktorý iná mocnosť pokladá za sféru svojho vplyvu, nechcú prekážať. Náreky v Prahe či Varšave majú pre nás príchuť trpkej irónie – to, proti čomu sa Poliaci a Česi chceli poistiť „špeciálnymi vzťahmi“ cez základne, na Slovensku dávno existuje. Dnes je totiž v Poľsku a Česku – aspoň kým nebude vládnuť Paroubek – nepredstaviteľné, aby vláda privolávala do krajiny ruský štátny kapitál. U nás ho voláme priamo do takých megaprojektov, ako spoločný podnik SPP-Gazprom, širokorozchodná či stavba atómových blokov. V Európe pritom špeciálne voči Gazpromu panuje ostražitosť – napríklad v Británii prijali osobitný zákon, aby mu zabránili v privatizácii...
Škrt cez základne samozrejme neznamená hrozbu ďalšieho „21.augusta 1968“, ako sa občas zjednodušuje. Ale je to jasné gesto Obamu, že nebude v strednej Európe brániť procesu obmedzovania suverenity, známemu ako „finlandizácia“. A príklad, že Slovensko sa „finlandizuje“, poskytol už summit NATO v Bukurešti, kde tandem Gašparovič-Kubiš ostal posledný, ktorý napokon súhlasil s „vítaním“ protiraketovej obrany v oficiálnej deklarácii. Zastavme sa pri tomto obraze: Je v súlade s tou mierou konformizmu, akú celoživotne stelesňujú Gašparovič a Kubiš, ich vzdorovanie proti väčšine až do samého konca? Alebo to bol záujem Ruska? Na rozdiel od Česka, Poľska i Maďarska, o Pobaltí ani nevraviac, na Slovensko už ruský vplyv a záujem prenikať nemusia. Ficova koalícia sa im otvorila dokorán. A je jedno, či ide o úmysel, alebo mentálne nastavenie ľudí, ktorí boli k východnej orientácii vychovaní. 
Zmení to raz prípadné prevzatie moci opozíciou, ktorá sa o atlantickú väzbu vždy opierala? Po kroku Obamu s radarom už nebude veľmi čo meniť. Napokon o tom, do akej miery si celá politická trieda neuvedomuje, čo sa tu vlastne deje, nesvedčí len mlčanie Dzurindu a spol. k radaru, ale i absolútne príznačná nominácia nášho nového eurokomisára. Maroša Šefčoviča, teda ďalšieho absolventa povestnej komunistickej školy diplomatov v Moskve, uvítala zhoda všetkých strán a hnutí. Nikto si nekladie ani len triviálnu otázku, ako je možné, že v žiadnej inej demokratickej krajine sveta nevedia urobiť absolventi tejto školy takú oslnivú kariéru ako na Slovensku. Prečo v Poľsku, Pobaltí či inde, kde je aspoň toľko absolventov MGIMO ako u nás, to nedotiahli do vysokej štátnej funkcie, nedajbože až do Európskej komisie? Na Slovensku (a ešte v Bulharsku) už štyria. Čím to asi je, že v iných demokraciách odchovancov MGIMO nepúšťajú húfne do funkcií?
Iste, ten, kto „objavil“ Kukana, si takéto otázky klásť nemôže. Avšak tu kdesi, pri úplnom bezvedomí o tom, čo bolo sovietske školstvo, na aké „úlohy“ špeciálne MGIMO svojich študentov pripravovala, a ľudia akých morálnych kvalít sa tam mohli dostať, sa začína aj naša bezstarostná závislosť od ruského plynu. A všetko ďalšie, čo nás po radare čaká. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite