Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zbrus(el)u nové KDH

.martin Hanus .časopis .týždeň vo svete

Hlavným sloganom snemu KDH bolo dvojslovné spojenie kontinuita a zmena. V jednej veci však došlo k zlomu: hoci to asi len málokoho vzruší, s voľbou Jána Figeľa do čela KDH zo slovenskej parlamentnej scény práve zmizla jediná strana, ktorá zásadne oponovala euroústave, Lisabonskej zmluve a vôbec ďalšiemu utužovaniu európskej integrácie.

Prvý muž hnutia, ktorý s Bruselom zrástol za posledné desaťročie nielen kariérne ako predvstupový vyjednávač a neskôr komisár, ale celou svojou dušou, by totiž musel poprieť sám seba, keby nepretrel kádehácku eurofasádu na novo (najlepšie na žlto-modro). 
Aby bolo európske zemetrasenie v KDH zrejmejšie, stačí porovnať citáty z nedávnych čias. Ešte v júni hovoril vtedajší predseda hnutia Pavol Hrušovský v JOJ, že suverenitu Slovenska ohrozuje oveľa viac Lisabonská zmluva ako maďarskí extrémisti: „Lisabonská zmluva výrazným spôsobom oslabuje kompetencie národného štátu v oblasti politík, ktoré sú pre nás nevyhnutné. Maďarov sa netreba báť.“ O rok skôr chválil Hrušovský Írov za to, že povedali tejto zmluve v referende „nie“: „Íri sa prejavili ako sebavedomý európsky národ, ktorý sa nebojí brániť vlastné národnoštátne záujmy.“ Predseda KDH vtedy formuloval základný postoj hnutia: „Sme radi, že Slovensko je členom Európskej únie, ale ďalšia centralizácia by podľa KDH obmedzila suverenitu jednotlivých členských štátov.“ V rovnakom „protilisabonskom“ duchu vystupovali aj podpredsedovia D. Lipšic, J. Brocka a M. Fronc. 
Ján Figeľ, v tom čase komisár v Bruseli, hovoril o zmluve celkom inak. V diskusii na pôde Ekonomickej univerzity v apríli 2008 na margo kritikov povedal, že „ideálnu zmluvu“ ešte nevidel a poukázal na Maltu ako pozitívny príklad malého štátu, ktorý jednomyseľne ratifikoval Lisabonskú zmluvu: „Najmenší štát v Únii a nebojí sa.“ Kým kresťanskí demokrati videli v zmluve hrozbu nielen pre suverenitu, ale aj pre hodnotovú orientáciu Slovenska a Európy,  Figeľ zmluvu chválil ako „možnosť rozvinúť naše spoločné európske dedičstvo a prispievať tak k prekonávaniu degresívnych tendencií ako je izolacionizmus, nacionalizmus, xenofóbia“. 
Koniec euroskeptikov na Slovensku – aj tak by sa dali z európskej perspektívy zhrnúť výsledky snemu KDH. Snemu, na ktorom dosiaľ antieurópski kresťanskí demokrati konečne uverili: spása prichádza predsa len z Bruselu.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite