Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Mediálne glosy

.časopis .médiá

TELEVÍZIA Rádio v televízii
Televíziám je každý divák vzácny. Aj ten, čo si púšťa prijímač ako kulisu k rannej rutine. V rannom vysielacom čase má dlhé roky neotrasiteľnú pozíciu Teleráno Markízy. Bez doktora Iľka predpovedajúceho počasie či Lucie Kollárovej glosujúcej škandály šoubiznisu by sa poniektorí ani do školy či práce nevychystali. S komerčnými rádiami je to podobné, akurát tu dominuje ranná šou Funrádia. Adela Banášová a Matej „Sajfa“ Cifra si za vyše tri roky vybudovali povesť kultového programu. Na ich popularite sa rozhodla televízia JOJ postaviť svoj ranný boj. Pre fanúšikov rádia vynikajúca inovácia.  Môžu sa na obľúbené duo a ich hostí aj pozerať. Obrazová dimenzia rádiovej šou robí ráno na JOJ-ke iným ako konkurenčné magazíny. Tie vyzerajú na deväťdesiat percent tak ako pred šiestimi rokmi. Medzi plusy rádia v televízii patrí možnosť sledovať Adelu a Sajfu, aj keď majú vypnuté mikrofóny. Hoci vedia, že sú pod okom Veľkého brata, bavia sa väčšinou nenútene. Mínusom sú televízne dokrútky, narúšajúce divácky pocit, že sleduje rádio v televízii. Pesničky a reklamu v rádiu je však potrebné v televízii nahradiť inak. Problém sa po prvom mesiaci javí iba jeden. Na zmenu zatiaľ nereaguje dostatočný počet divákov. Ranná šou na JOJ-ke zaujíma len desatinu televíznych divákov. Aby sa televízia mohla chváliť úspechom, potrebovala by desatiny dve. 
Bohumil Stejskal, Medialne.sk

MÉDIA Čudná superstar
Úprimne priznávam – nesledujem v televízii Česko-slovenskú Superstar, mám pocit, že tento formát sa už na Slovensku i v Česku značne vyčerpal, ale chápem, že tvorcovia chcú z toho vytlačiť, čo sa dá. A  tento citrón je už pomerne slušne vyžmýkaný. Napriek tomu – Superstar stále prináša aspoň na Slovensku Markíze nadpriemerné čísla, hoci, ako upozorňujú mediálni analytici, pri takých výpravných šou by človek čakal lepšie čísla, ako sú doteraz. Ale nechajme čísla.
Šokujúcejšie je, aký imidž má federálna superstar v tlačených médiách či na internete. Zatiaľ sme sa o tejto šou dozvedeli napríklad to, že porotcovia používajú vulgárne gestá, že naznačujú orálny sex, že Pavol Habera predvádzal, ako žena robí fajku, používa aj vztýčený prostredník. Iná porotkyňa zas urážala súťažiacu, ktorá nemá ideálne ženské miery. Ešte sme si mohli prečítať, že nejaký súťažiaci klamal a zavádzal pri predvádzaní „vlastnej“ piesne, iná súťažiaca obvinila porotu z rasizmu a rozzúrený „spevák“ Lakatoš kričal, že v porote sú „vyj...aní hajzlíci sku..ení“. Neviem, či si výrobný štáb naplánoval v tejto sérii Superstar pritvrdiť, aby zaujal aj divákov, ktorí už mali dosť sladkej detskej súťaže. Ale je pravda, že z tohto programu sa začína vylievať kopa negatívnej energie – a tým sa dosť podstatne líši od predchádzajúcich častí. Ak vezmeme do úvahy, že je to najmä program pre mladšie vekové kategórie, tak zodpovednejší rodičia začnú možno zvažovať, či je to vhodný program pre ich dieťa. 
.eva Čobejová
MÉDIÁ Radim Hreha má zase smolu
Radim Hreha má za sebou naozaj podivuhodnú kariéru. Len mesiac šéfoval sekretariátu generálneho riaditeľa Českej televízie Jiřího Janečka. Potom musel odísť, lebo proti nemu protestoval Jan Kraus. Potom sa Hreha prekvapujúco stal šéfom Slovenskej televízie, ale už po roku ho Rada STV odvolala. Ale znovu sa objavil na scéne. Nedávno ho Rada ČTK (Česká tlačová kancelária) zvolila za riaditeľa tejto ustanovizne. To tak vyplašilo zamestnancov ČTK, že prehovorili riaditeľa Milana Stibrala, aby stiahol svoju rezignáciu. „Nový generálny riaditeľ síce bol zvolený, ale keďže sme sa po jeho zvolení dozvedeli rôzne skutočnosti a verejnosť na to reagovala veľmi negatívne, s menovaním sme váhali,“ vyhlásila predsedkyňa Rady ČTK Pavla Valčáková. „Takže on nemá menovanie a ČTK k nemu nemá žiadny právny vzťah.“
Za pozornosť stojí fakt, že zatiaľ čo české médiá kritizovali Hrehovo pôsobenie v STV, verejne sa ho zastal súčasný riaditeľ Štefan Nižňanský, ktorý ocenil Hrehovu prácu v STV. Ešte výraznejšie Hrehu obhajovala v českej tlači predsedníčka odborovej organizácie v STV Gabriela Goliašová, ktorá napísala, že Ing. Radim Hreha sa nedopustil žiadneho manažérskeho zlyhania. Naopak, „svojím pôsobením si rýchlo získal prirodzenú autoritu a rešpekt, a to aj u dlhoročných zamestnancov televízie, ktorí už zažili veľa riaditeľov a ich manažérskych postupov.“ Takže možno nám Česi Radima Hrehu s vďakou vrátia, keď sa tu tak osvedčil.
.eč
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite