Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Udalosti svet

.časopis .týždeň vo svete

Ach, zase ten Barroso
Hoci v členských štátoch EÚ vrátane Slovenska nevyvolala voľba Josého Manuela Barrosa za staronového šéfa Európskej komisie veľa vzrušenia (o samotnej voľbe v europarlamente píšeme viac na strane 42), pri tomto mene sa treba pristaviť. Barroso je totiž šéfom úradu, ktorý má na život Slovákov, Španielov či Nemcov z hľadiska počtu prijímaných noriem väčší vplyv než Fico, Zapatero či Merkel. V roku 2014 budeme môcť o tomto bývalom portugalskom premiérovi povedať, že viedol európsku vládu celých desať rokov. Taký dlhý čas viedol Komisiu dosiaľ iba Francúz Jacques Delors, počas ktorého pôsobenia sa európska integrácia zmenila na nepoznanie – z voľného zväzku štátov sa vyvinula Európska únia so silnými bruselskými inštitúciami. Eurofederalista Delors mal jasnú víziu, ktorá sa napĺňala. Ale kto je Barroso, ktorý dostal už druhýkrát dôveru od šéfov európskych vlád a minulý týždeň aj od väčšiny europoslancov? Poslanec EP za zelených Daniel Cohn-Bendit Barossovi vyčíta, že je „chameleón“, ktorý každému hovorí, čo mu vidí na duši. Cohn-Bendit sa v tom naozaj nemýli: Barosso ekonomickým liberálom hovorí, že je za voľný trh bez hraníc, socialistom hovorí, že treba aj na úrovni EÚ silnú sociálnu spravodlivosť a zeleným odkazuje, že jednou z jeho najväčších priorít je životné prostredie a boj proti globálnemu otepľovaniu. Na čele Komisie tak stojí technokrat, ktorý je presne ako EÚ sama: každý si v nej nájde to svoje. Barroso nedal Únii nijakú vlastnú pečať a zrejme aj to bolo dôvodom, prečo si ho najsilnejšie štáty ako Francúzsko a Nemecko obľúbili. Nemecký Der Spiegel objasnil na dvoch príkladoch z posledného obdobia, aký je vlastne politický charakter Barrosa. Príklad prvý: francúzsky prezident Sarkozy v lete verejne predniesol požiadavku, aby Barroso rýchlo predložil „ambiciózny pracovný program“, inak si svoj džob nezachová. A „žiačik,“ ako tituluje nemecký týždenník Barrosa, poslušne a rýchlo niečo spísal. Spiegel tiež opísal nasledovnú scénu, ktorá sa mala prihodiť v úrade kancelárky: istá pracovníčka úradu Angele Merkelovej oznámila, že Barroso telefonoval a prosí ju, aby sa mu ozvala späť. „Povedz mu, aby mi stále nevolal,“ odkázala vraj kancelárka s výrazom tváre, ktorý podľa novín signalizoval niečo v zmysle: „Ach, ten chlapík je ale otravný.“ Nie je to vlastne komisár, ako si ho predstavujeme?
.mh

Mrs. Fico v akcii
Rozmýšľa ako Robert Fico, ale okrem rečí aj odvážne koná. Volá sa Cristina Fernandéz de Kirchner, je prezidentkou Argentíny a po tom, čo zrušila druhý dôchodkový pilier, vedie ostrú vojnu s médiami. Obmedzuje káblovú televíziu a do mediálnej spoločnosti Clarín pre istotu poslala 200 daňových inšpektorov. Otázka je, kedy sa jej podarí Argentínu dohnať k slzám.
.jd
 
Bratia Rusi!
Nielenže Američania rušia stredoeurópsky antiradar, ale NATO sa bratá s Rusmi. Anders Fogh Rasmussen predniesol svoj prvý významný prejav k zahraničnej politike vo funkcii šéfa Aliancie a hneď vyzval Rusko na spoločné riešenie globálnych bezpečnostných výziev. Okrem spoločných protiraketových systémov spomínal spoluprácu v Afganistane a „nový začiatok“.
.mg

Pomsta? Sotva.
Je to pomsta ohrdnutej ženy? Expriateľka čiernej športovej hviezdy O. J. Simpsona sa vyjadrila, že tento drsný chlapík, v súčasnosti odsúdený za násilie pri krádeži, sa jej priznal k vraždám svojej ženy a jej priateľa. K tým, ktoré v roku 1994 pred súdom popieral a ktoré mu porota, prevažne černošská, nepriklepla, takže je oficiálne pán Nevinný. Aj porotný systém má muchy.
.mg

Brusel proti Litve
Európsky parlament odsúdil litovský zákon, ktorým sa na tamojších školách zakazovala propagácia homosexuality, politické pochody a pamflety. Rezolúcia EP, ktorú predkladala aj europoslankyňa Flašíková-Beňová (Smer), získala 349 hlasov, 218 bolo proti. Novozvolená litovská prezidentka a bývalá komisárka EÚ Grybauskaite oznámila, že bude iniciovať novelu.
.jd

Podvodný bankrot?
Od pádu SkyEurope sa špekuluje, že časť jej vedenia dávnejšie vedela, že zbankrotuje. Advokátska kancelária Bizoň&Partners podala na generálnu prokuratúru obvinenie z bankrotového podvodu. Vraj je podozrivé, že SkyEurope predávala letenky s termínmi po 21. septembri, keď sa mala konať schôdza veriteľov o budúcnosti firmy. Peniaze za zinkasované letenky nemala firma na svojich účtoch, má ich talianska firma CartaSi.
.jr
Michael Bloomberg/
Starosta New Yorku má asi horšie sny po štatistike, ktorá konštatuje nárast nezamestnanosti v tomto meste na 10,6 percenta. A pritom ešte poukázal na to, že NYC prichádza o pracovné miesta len polovičným tempom v porovnaní so zvyškom krajiny.
Nicolas Sarkozy/
Francúzsky prezident napomenul svojho českého kolegu Václava Klausa, že ak bude odkladať podpis Lisabonskej zmluvy aj po írskom referende, bude nevyhnutné, aby EÚ voči Českej republike vyvodila isté konzekvencie. Holt, kohút leva nepochopí.
David Cameron/
Šéf britských konzervatívcov vyhlásil, že labouristi stratili kontrolu nad štátnymi financiami, a zrejme nie je ďaleko od pravdy. Zadlženosť verejného sektora v Británii rastie a sami labouristi hovoria o potrebe škrtov. Ani to im už asi nepomôže.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite