Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Test pre UK

.pavol Brunovský .časopis .týždeň doma

Pri viacerých príležitostiach som si pomyslel, že UK by namiesto Universitas Comeniana skôr svedčil nazov Universitas Rusticana.

Z pôvodnej verzie mojej reakcie na Tomáškov článok o Univerzite Komenského som to však napokon vyškrtol (článok profesora Tomášku sme uverejnili v .týždni 35/2009 – pozn. red.).  Zo slovenských vysokých škôl je totiž UK predsa len s odstupom najmenej „sedlácká“. A potom, o ostatných fakultách toho viem veľmi málo, takže nemôžem kvalifikovane hovoriť o univerzite ako celku. Atomizácia univerzít na fakulty, katedry a katedričky je tiež jedno z dedičstiev komunizmu.
Ako som mohol tušiť, že neuplynú ani dva týždne a UK bude stáť pred testom? Pretože posudok dvanástich lekárov z jej lekárskej fakulty ku kauze Malinová by nemohol uzrieť svetlo sveta na nijakej univerzite, ktorej akademické tradície a štandardy sú na úrovni. A to myslím nielen povedzme Oxford, ale aj popredné univerzity v štátoch V4. Autori by sa jednoducho zopsuli v očiach kolegov tak, že by sa univerzitou museli plaziť po kanáloch.
Akýkoľvek dokument, podpísaný členmi akademickej komunity vysokej školy  predsa musí byť podložený argumentmi, ktoré sú vedecky obhájiteľné. A to bez ohľadu na to, či ide o habilitačnú prácu, alebo o čokoľvek iné. Iba tak si môže akademická inštitúcia v očiach študentov a verejnosti vybudovať autoritu.  
Som ohromne zvedavý, ako sa k celej veci postaví akademická obec univerzity. Objavili sa  povzbudivé signály – všetka česť kolegom z Lekárskej fakulty, ktorí sa  stihli dištancovať.   
Lenže v hre sú vážnejšie veci. Schyľuje sa k voľbám rektora a v kuloároch UK sa povráva, že kandidovať sa chystá aj spectabilis dekan Lekárskej fakulty. Takže dianie okolo posudku by si mali dobre všímať najmä orgány Lekárskej fakulty a Univerzity. Aby v dôvera k nej v očiach verejnosti neklesla na úroveň dôvery k slovenskému súdnictvu.
Autor pôsobí ako profesor na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky UK
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite