Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nie som vľavo ani vpravo

.martin Hanus .jaroslav Daniška .časopis .rozhovor

Dlhé roky ovplyvňoval verejnú mienku ako ekonóm intelektuál, teraz vstupuje do politiky. Hovorí, že práca v think tanku ho bavila, ale už sa nemohol pozerať na Ficovo vládnutie. Tvrdí, že Dzurinda a Mikloš si zaslúžia podporu. Šéf protikrízového tímu SDKÚ Eugen Jurzyca.

.keď sme sa vás pred vyše rokom pýtali na vstup do politiky, povedali ste nám, že ste to viackrát zvažovali, ale stále veríte vašej práci, ktorá vás baví. Čo sa zmenilo, už práci v think tanku neveríte alebo vás nebaví?
Baví ma, aj jej verím, len mám čoraz intenzívnejší pocit, že práca, ktorú robím, končí v šuplíku. Vinou súčasnej politiky sa problémy neriešia a mňa baví riešenie problémov. Zjednodušene povedané, vládni politici sa udržujú pri moci tým, že útočia na bohatých a cudzincov. Je to ľahká „robotička“ a z riešení sa môžu smiať, pretože ich nepotrebujú. Preto ma to čoraz viac ťahalo najmä ku kritike premiéra a keď prišla ponuka na vstup do politiky, tesne mi vyšlo, že sa viac hodím do straníckych súbojov. Keby sa však problémy riešili a nezalievali požičanými peniazmi, tak by som sa najradšej vrátil k práci, akú som robil doteraz.
.hovoríte o straníckosti, ale do strany ste nevstúpili. Prečo?
Mám čas, neponáhľam sa. Chcem si to zvážiť a vidieť, ako politika vyzerá zblízka.
.teda idete do SDKÚ na skúšku?
Idem za SDKÚ kandidovať, program mi je blízky, akurát sa zatiaľ nestávam členom strany. Je to hosťovanie, alebo ak chcete zásnuby. SDKÚ aj ja sa počas najbližšieho trištvrte roka môžeme rozhodnúť, či sme jeden druhého hodní.
.nie je riziko voliť kandidáta, ktorý ide do strany len na zásnuby?
Určite je, ale ak si volič pozrie, ako som v minulosti menil zamestnania, som skôr stabilný typ. Keď sa rozhodnem, tak tam budem, približovanie u mňa trvá nejaký čas. Neviem, či je to horšie ako ľudia, ktorí sa nechajú kúpiť a rok po voľbách hlasujú inak, ako ich strana. 
.dá sa tomu rozumieť tak, že chcete ísť do politiky, ale k SDKÚ cítite nejakú nedôveru alebo ostych?
Nepovedal by som, že k SDKÚ. Sú tam isté riziká a ja neviem presne, čo politika znamená. Ak to budú stále hádky, možno si poviem, že nie som na to vhodný typ.
.ponuka teda znie, že Mikuláš Dzurinda vám prisľúbil zvoliteľné miesto.
Áno a rozhodlo o tom aj predsedníctvo.
.viete, aké miesto by to malo byť?
Nie, ani som sa nepýtal. Nemám z SDKÚ dojem, že by mi ponúklo zvoliteľné miesto, a potom by som sa ocitol na 50. alebo 150. mieste kandidátky.
.keďže ste šéfom protikrízového tímu SDKÚ, stali ste sa súčasťou prvej päťky. Ste vlastne toppolitik SDKÚ, nemyslíte?
Ja to tak nevnímam, ani neviem, čo by z toho malo vyplývať.
.šéfovia dvoch ďalších odborných tímov sú podpredsedovia strany ako Mikloš, Radičová. Budete kandidovať na podpredsedu strany?
Vôbec tak neuvažujem. Najradšej by som robil niečo podobné, ako som robil na INEKU, staral sa o riešenia a reformy. Formálna moc ani rozdeľovanie miliárd korún ma veľmi nepriťahujú. Skôr ma priťahujú pravidlá hry, podľa ktorých sa tie peniaze rozdeľujú. Aj preto bude lepšie prechodné obdobie, lebo málokto v politike má k moci taký vzťah, o akom hovorím.
.ak ste prišli do SDKÚ, aby ste robili niečo podobné ako v INEKO, hovoríte tým, že politik v opozičnej strane má väčšiu moc ako verejný intelektuál?
To si nemyslím. Ale myslím si, že musím pomôcť opozičným stranám alebo tejto opozičnej strane, aby sa znovu na Slovensku riešili problémy. Inak budem až do dôchodku robiť do šuplíka.
.ste kritický k akademickému prostrediu, v čom presne zlyháva?
Nehovorím, že zlyháva celé. Dookola sa opakuje, aby politici o reformách hovorili lepšie, zrozumiteľnejšie. Ako však môžem hovoriť pekne o veciach, keď hovorím o potrebe šetrenia a druhá strana o rozdelení miliárd korún? Už na začiatku vedie druhá strana 500:0.
.nie je problémom, že veľká časť akademickej sféry kohabituje s Ficovou vládou a odmieta zaujať postoj?
Nechcem, aby išli proti Ficovi, ale aby hájili isté hodnoty. Treba hovoriť o deficite, stavaní predražených investícií, štadiónov, a problém je, že intelektuáli – nehovorím, že všetci  – nejdú proti väčšine. A to je zlé.
.čím teda chcete SDKÚ pomôcť?
Dostal som tému boj proti kríze..
.akože dostali...?
No, ponúkli mi takúto tému. Budem na tom pracovať a dúfam, že väčší počet voličov rozpozná, že SDKÚ chce riešiť problémy Slovenska a že ich vie riešiť lepšie ako Smer. Nehovorím, že ja to prevalcujem, ale chcem k tomu prispieť.
.keď chcete imidž SDKÚ zlepšovať, znamená to, že ho dnes nemá taký dobrý?
Myslím, že SDKÚ má ten imidž. Dúfam, že prispejem k tomu, aby bol ešte robustnejší. 
.ekonomickou tvárou SDKÚ je Ivan Mikloš, s ktorým máte veľa spoločného. V čom budete oproti nemu pridanou hodnotou?
Jednak v tom, že dve osoby môžu byť v jednom čase na dvoch rôznych miestach naraz. Dve hlavy môžu viac vymyslieť, a, napokon, medzi Miklošom a mnou sú aj nejaké rozdiely. 
.aké?
Jednou z výhod Roberta Fica oproti SDKÚ je, že komunikuje na emocionálnej úrovni, zatiaľ čo Ivan Mikloš komunikuje na racionálnej úrovni. Veci, ktoré robím ja, aj prežívam a niekedy je to aj na mne vidieť. Možno to bude rozdiel, ktorý prinesiem. Nechcem sa však zmeniť a budem vystupovať tak ako doteraz.
.chcete byť teda nejakým anti-Kaníkom?
Čo to znamená?
.ak to zjednodušíme, SDKÚ je vnímaná ako strana bohatých a zdravých, čo napríklad Kaník v očiach mnohých stelesňoval. 
Takže ja symbolizujem chudobného a chorého? (Smiech.) Dnes som sa možno horšie vyspal, ale až také zlé to nie je. No anti-Kaník byť nechcem. Pripúšťam však, že SDKÚ je vnímaná ako strana, ktorá reprezentuje len horných niekoľko tisíc a Fico hovorí, že on reprezentuje celé Slovensko. Ale ja tvrdím, že je to presne naopak.
.chcete teda ukázať sociálnosť SDKÚ...
...ja som síce ešte dnes toto slovo nepoužil, ale ide v podstate o to.
.antisociálny imidž SDKÚ zrejme nevznikol len tak sám od seba. Keď sa pozriete späť, kto boli politici SDKÚ, ktorí poškodili jej imidž?
Myslím si, že ten imidž je taký najmä preto, že politici, ktorí museli utiahnuť opasky a robiť reformy, do veľkej miery stratili popularitu. Len si spomeňme na to, ako ľudia nenávideli Jána Čarnogurského. Neskôr bolo treba riešiť dôsledky Mečiarovej vlády a opäť sa to nedalo inak, len utiahnutím opaskov. A keďže reformy robili Mikloš s Dzurindom, sú takí neobľúbení. Keď do toho prišiel Fico, ktorý im len pridal, potom to vyzerá tak, ako to vyzerá. 
.sDKÚ teda nenesie na pošramotenom imidži žiadnu subjektívnu vinu?
Ani SDKÚ nie je bez hriechu a určite mohla urobiť viac. Ale to, že ľudia, ktorí robili reformy, sú oveľa menej populárni a neobľúbenejší ako Mečiar, Slota, Fico. V žiadnom prípade to nie je dôsledkom toho, že za Dzurindu sa kradlo takmer ako za Slotu. Je to dôsledok reforiem a keby boli reformátori vymenení, bude to signál, že sa neoplatí tvrdé opatrenia robiť, pretože Slovensko týchto politikov zruší.
.ale po výmene sa nevolá pre reformy...
Preto, že nie sú populárni.
.skôr preto, že im vinou korupčných káuz z minulosti chýba autorita, bez ktorej sa opozičná politika nedá robiť.
To je na rozhovor s nimi, ja si všetky tie kauzy nepamätám. 

.súvislosť je zrejmá: SDKÚ ako opozičný líder dnes vôbec neťaží z toho, že sa dnes vo veľkom kradne. Nie je to tým, že ľudia ako Mikloš a Dzurinda nepredstavujú tých spravodlivých, ako to dokázal Fico pred poslednými voľbami?
Ak by to bolo tak, nová strana s novými čistými ľuďmi by hneď mala 40 percent a Fico by mal mať 10, ale nie je to tak. Za Fica sa kradne strašne a Fico je obľúbený. Je čas hovoriť o zodpovednosti elít, musia sa viac angažovať, nielen hovoriť vymeňte Dzurindu. Ak máte nových ľudí, dajte ich sem.
.je pravda, že SDKÚ nemá morálny kapitál. Dá sa to zmeniť?
Je to ťažké, ale myslím si, že sa to dá. Problém je, že keby namiesto Dzurindu prišiel nejaký Fico, nikto by tu nerobil nepopulárne opatrenia, keď sú potrebné. A potom je tu problém propagandy. Neviem presne odlíšiť, do akej miery SDKÚ tie hriechy skutočne má a do akej miery je to výsledok propagandy. A predovšetkým si myslím, že ak niekto urobil dobrú robotu, tak ho len tak nenechám padnúť. Nebolo by to poctivé. 
.po voľbách v roku 2010 budete možno spolurozhodovať o tom, či a s kým pôjde SDKÚ do vlády. Pred troma rokmi krátko po voľbách ste v článku pre SME podporili koalíciu pravice s HZDS. Podpísali by ste to aj dnes?
Jasné. Viem, čo mi mnohí vyčítali, morálny relativizmus a podobne. Minulosť HZDS je  hrozná vec. Ale stále si myslím, že treba hľadať optimálnu alternatívu, pretože ostatné možnosti môžu byť ešte horšie.
.vy by ste si vedeli predstaviť sedieť vo vláde so Štefanom Harabinom?
(Ticho.) Nepredstavujem si to, aby mi bolo dobre. Ale viem si predstaviť, že alternatíva by bola horšia. Viem si predstaviť takú koaličnú dohodu, že Harabin by varil kávu a my by sme rozhodovali o tom, aké budú reformy.
.Harabin by však nevaril kávu, ale bol by, povedzme, opäť ministrom spravodlivosti a robil by presne to isté, čo robil. 
A čo by bola alternatíva?
.súčasná Ficova vláda. Dokážete si to predstaviť?
Nemám to úplne premyslené, ale je to asi 51:49, že by som do takej vlády nešiel. 
.prečo?
Táto vláda je v tisícke slepých uličiek, či je to boj proti Maďarom, investorom a ďalšie. Populisti budú mať vždy problémy, pretože reprezentujú  ľudí nahnevaných na všetko, a to ich dobehne. Keby som sa bál, že takáto vláda tu bude na 100 rokov, bral by som aj toho Harabina, ale toho sa nebojím. 
.odmyslime si Harabina. Sú pre vás reformy prednejšie ako spoluvládnutie s ľuďmi s tou najhoršou minulosťou?
Celý život si musíte vyberať medzi väčším a menším zlom alebo dobrom. Je hrozné vyslať signál, že únos sa odpustí. Ale je tiež hrozné vyslať signál, že kradnúť sa oplatí a pracovať nie. Medzi tým sa rozhodujem. Keď sa presadia napríklad transparentnejšie pravidlá, Slovensko sa bude čistiť.
.nie sú v konečnom dôsledku ľudia dôležitejší ako pravidlá?
Niekedy sú dôležitejší, ale niekedy sú dôležitejšie pravidlá.
.prečo potom v prípade týchto koalícií staviate pravidlá nad ľudí?
Je možné, že existuje balík opatrení, ktorý preváži toho Harabina s Mečiarom. To záleží od situácie.
.20 rokov sme tu mali nejaké základné rozdelenie na lepších a horších, pričom tie tábory stáli proti sebe. Vy by ste to však v mene reforiem dokázali zmeniť... 
Nehovorím, že by sa to malo, ale že si to viem predstaviť. Ale len v prípade, že to bude najlepšia možnosť.
.nie je trochu zvláštne, že do politiky ako nový človek vstupujete s tým, že hovoríte o pravidlách a zároveň chcete niekdajšie železné pravidlo nevládnuť s Mečiarom zrušiť?
Opakujem, len ak to bude najlepšie riešenie. Mojimi blízkymi partnermi sú iné strany, napríklad SaS, ak by mali vyše 5 percent, alebo KDH. Ale môže sa stať všeličo. Napríklad, že Sulík bude mať 4,9 percenta a SDKÚ a KDH nedokážu vládnuť bez Mečiara a on bude chcieť len to, aby mu nezbúrali tie domy, čo pokúpil a aby nešiel do basy. Aj keď to, aby nešiel do basy, to bol veľký problém...
.keď sme pri Sulíkovej SaS, nie je vlastne vašou úlohou v SDKÚ prilákať stratených Sulíkových voličov?
Pochybujem, lebo to nebola prvá ponuka z SDKÚ. Volali ma vtedy, keď bola SDKÚ pri moci.
.mali ste byť vtedy ministrom?
Nemám problém zverejniť, o akú ponuku išlo, potreboval by som však aj súhlas druhej strany.
.aká by mala byť politika SDKÚ voči SaS?
Posúvate ma trochu vyššie, niektoré veci nemám premyslené ani prekonzultované, je to len môj názor. Richard Sulík urobil kus dobrej roboty, Slovensko bohatlo aj kvôli nemu. Je výborný pri statických prepočtoch a takmer nezastupiteľný pri vytváraní reformného tímu.
.reformného tímu SDKÚ?
Skôr tímu vládneho. 
.prečo vlastne Sulík nie je v SDKÚ?
Pokiaľ viem, mal aj ponuku od SDKÚ, ale má tvrdé názory a rozhodol sa inak. Považujem ho za inteligentného človeka a keď bude vidieť, že SaS môže mať štyri percentá, tak urobí nejaký rozumný krok.
.vy teda, na rozdiel od Dzurindu, vidíte SaS nie ako súpera, ale ako partnera...
Pozrite sa, správanie konkurencie sa za 200 rokov zmenilo. Cieľom automobilky je robiť dobré autá, ktoré sa lepšie presadia. Konkurencia s Richardom Sulíkom môže len pomôcť. Jeho návrhy, na rozdiel od Mečiarových, považujem za dobré pre Slovensko. 
.aký máte názor na to, že SDKÚ považuje za svojho partnera SMK a odmieta MOST?
Počúvam, že MOST má zvláštne pozadie, ale mne osobne je Bugár ľudsky sympatický.
.sympatickejší ako Csáky?
Pre pokoj na Slovensku sa mi zdá vhodnejší, ale ja to pozadie strany nepoznám. 
.kDH bude mať po sneme nového podpredsedu pre ekonomiku. V čom je rmedzi pánom Marcinčinom a vami rozdiel?
Dramatické rozdiely som nevidel, skôr očakávam veľký súlad.  
.nebude rozdiel v pohľade na dôchodky? Pán Marcinčin minulý rok pre Hospodárske noviny povedal, že si dokáže predstaviť zrušenie druhého piliera, hoci KDH hlasovalo za Miklošov ústavný zákon na ochranu druhého piliera...
Neviem presne, ako to povedal, ale pamätám si, že pripúšťal vycúvanie z druhého piliera. Ale ani tam by som nevidel nejaký veľký rozdiel. Aj INEKO bolo pri tvorbe druhého piliera opatrnejšie, čo je rozdiel medzi mnou a Sulíkom. Dôvodom nebolo ekonomické nastavenie, ale politická udržateľnosť dôchodkovej reformy. 
.s dôchodkami súvisí demografická kríza. Ekonómovia Ľuboš Pástor a Tomáš Sedláček nám povedali, že to samo osebe nie je veľký problém, ak sa zreformuje ekonomika. Váš názor?
Svet nezanikne, určite to nejako ustojíme. Súčasťou je aj zavedenie druhého piliera. 
.zavedenie druhého piliera však nemotivuje mať viac detí a stále treba financovať ten prvý, jedináčikovia to zvládnu len sotva...
Druhý pilier rieši to, že systém bude udržateľnejší. Ale áno, prvý je neudržateľný, to je problém.
.čo je riešenie?
Nevyhneme sa významnému zvyšovaniu odchodu do dôchodku, podiel prvého sa bude zužovať.
.mal by štát nejakým spôsobom podporovať vyššiu pôrodnosť?
Štát prebral na seba zodpovednosť za solidaritu, ktorá kedysi fungovala na úrovni malých spoločenstiev. Tak vyzerá dnešný svet. Zostala síce nejaká úroveň aj na rodinnej úrovni, niečo je na štáte, ale veľa sa prenáša na nadnárodnú úroveň. V podpore pôrodnosti nevidím riešenie, skôr by som hovoril o podpore toho, aby sa oplatilo mať deti. To je dnes problém, dnes sa finančne neoplatí mať deti, a to treba nejako zlepšovať. 
.pripravujete pre SDKÚ nejaký program?
Už je niečo vypracované, niečo sme predstavili a plánujem na tom ďalej pracovať.
.s kým na tom spolupracujete?
S ľuďmi, ktorí zaštiťujú odborné tímy, Ivan Mikloš, Iveta Radičová, ale aj ďalší, Miroslav Beblavý, Ján Marušinec, Martin Krekáč, Vladimír Tvaroška a mnohí konzultanti, ktorí nezverejnia svoje mená, ale ponúknu nám rady.  Mojím cieľom je však najmä presadiť tieto opatrenia, a teda mediálna konfrontácia, ako bojovať proti kríze. 
.keby ste boli ministrom pre boj s krízou, čo by ste presadili ako prvé?
Poviem jeden príklad. Pokúsil by som sa na obdobie krízy zmraziť napätie s Maďarskom. V kríze takéto napätia totiž vedú ku katastrofám. Rastie nám počet nezamestnaných, zomierajú starí ľudia, ale v médiách sa píše len o jazykovom zákone. 
.hovoríte o sebe, že ste ekonóm optimalista, ktorý hľadá dobré riešenia a dobré pravidlá, ale nehovoríte v pojmoch veľký štát alebo malý štát. Bude SDKÚ po vašom príchode pripomínať viac New Labour Tonyho Blaira ako klasickú pravicu?
(Smiech.) Nerozmýšľam tak.
.nehľadáte tretiu cestu?
Nie, ako ste povedali, som naozaj optimalista. V konkurenčnom prostredí musíte vyberať optimálne riešenia.
.budete hovoriť o znižovaní daní?
Ja nehľadím na dane ľavicovo alebo pravicovo, podľa mňa sa to nedá. Firmu treba dobre riadiť, som za to, aby sme mali dobre spravovanú krajinu.
.existuje nemorálna výška dane?
Mám na to príklad s troma jaskyňami. Podľa mňa neprežili tí, čo mali stopercentnú alebo nulovú solidaritu, ale tí, čo mali 20-percentnú solidaritu. A túto evolučne optimálnu stratégiu sme po rokoch dostali do našej morálky, takže teoreticky možno hovoriť o morálnej výške solidarity.
.na otázku, či by ste chceli žiť v štáte, kde je vysoká miera prerozdelenia, alebo nízka, by ste teda odpovedať nevedeli.
Nie, musel by som vedieť ešte veľa iných vecí, či tam žijú banditi, alebo slušní ľudia. 
.povedzme, že by išlo o slušné krajiny, ktoré by sa významne líšili len v miere prerozdeľovania. Volíte teda Massachusetts alebo Texas?
Nie je to pre mňa základná hodnota. 
.na záver pár krátkych otázok. Existuje niečo ako rómska kriminalita?
Pre mňa áno, ale ja riešim problémy s dobrým úmyslom.
.spôsobuje globálne otepľovanie človek?
Verím tým, čo hovoria, že k nemu mierne prispieva.
.myslíte si, že Hedviga Malinová klamala?
Skôr nie.
.hlasovali by ste za protifajčiarsky zákon?
Skôr áno než nie, nemám s tým problém. 
.aká európska krajina je náš najdôležitejší spojenec?
Najradšej by som bol, keby to bol blok škandinávskych krajín, prípadne Británia, ale ide to aj s Nemeckom.
.myslíte, že keby na to došlo, budú Škandinávci za nás bojovať?
Ja neverím veľmi na vojny. Skôr si myslím, že dnešné vojny sú o tom, či korupcia má byť, alebo nie.
.vie ste nielen optimalista, ale aj optimista...
(Smiech.) Možno áno. 
Eugen Jurzyca
Narodený v Bratislave (1958), absolvent Ekonomickej univerzity, bývalý riaditeľ Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy INEKO. V minulosti pracoval v Národnej banke Slovenska, v Protimonopolnom úrade, Centre pre ekonomický rozvoj a ako konzultant OECD. V parlamentných voľbách 2010 bude kandidovať za SDKÚ.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite