Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Udalosti doma

.časopis .týždeň doma

Justičná mafia? 
Pätnásť sudcov poslalo otvorený list prezidentovi, premiérovi, predsedovi parlamentu, ministerke spravodlivosti a členom Súdnej rady. Upozorňujú v ňom, že predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin podľa nich zneužíva disciplinárne návrhy na vystrašenie a šikanovanie nepohodlných sudcov. „Sú to napríklad disciplinárne konania proti sudcom Anne Benešovej, Milanovi Ružičkovi, Róbertovi Urbanovi. A pribúdajú ďalší, u ktorých sa javí, že ich spoločným menovateľom je kritika súčasného predsedu Najvyššieho súdu a Súdnej rady Štefana Harabina, alebo osôb jemu blízkych, alebo ktorí rozhodujú prípady, na ktorých má Štefan Harabin záujem,“ píšu sudcovia.
V otvorenom liste upozorňujú aj na prípad sudcu Najvyššieho súdu Juraja Majchráka, ktorého nedávno Harabin navrhol disciplinárne potrestať s odôvodnením, že má prieťahy v konaní. Šéf Najvyššieho súdu navrhuje, aby bol Majchrák odvolaný z funkcie sudcu. Dotknutý sudca pre denník Sme povedal, že doteraz nevie, v akých prípadoch o prieťahy ide, a ani nemal možnosť sa ku kontrole vyjadriť. 
Len deň po zverejnení otvoreného listu pozastavila Súdna rada výkon funkcie jednému z jeho signatárov, sudcovi Najvyššieho súdu Petrovi Paludovi. Disciplinárne konanie sa má proti nemu viesť najmä z dôvodu, že v júli podal na Harabina už tretie trestné oznámenie. Podľa členky Súdnej rady Heleny Kožíkovej je to v rozpore so sudcovskou etikou.
Na dianie v justícii reagovala aj opozícia. Lucia Žitňanská z SDKÚ a Daniel Lipšic z KDH iniciovali zvolanie mimoriadneho zasadania Ústavnoprávneho výboru a avizovali, že predložia zmeny zákonov, ktoré zabránia zneužívaniu disciplinárnych konaní. Lipšic povedal, že na sudcov sa používa dvojaký meter a v súvislosti s dianím v justícii použil slovné spojenie justičná mafia. Ministerka spravodlivosti Viera Petríková vyhlásila, že nemá právo zasahovať do rozhodovania Súdnej rady. Lipšicovi odkázala, že odvolanie za názor bolo podľa nej zavedené v roku 2003, keď sudcu Jozefa Hrabovského odvolal z funkcie podpredsedu Krajského súdu v Banskej Bystrici. Lipšic na to reagoval, že Hrabovského neodvolal za názor, ale preto, že povedal, že sa nemá rešpektovať súdne rozhodnutie. Rozdiel je podľa neho aj v tom, že ho odvolal z funkcie podpredsedu súdu, ale nenavrhol voči nemu začať disciplinárne konanie. 
.jm
Vlastné vakcíny
Slovenská vláda sa predsa len odhodlala na nákup vakcín proti vírusu prasacej chrípky. Vakcíny dostane asi 20 percent obyvateľstva. Minister Raši prekvapil vyhlásením, že Slovensko by chcelo byť v budúcnosti pri príprave vakcín sebestačné a vybuduje si preto vakcinačný pavilón. Popredný slovenský virológ Gustáv Russ to pre SME skomentoval takto:
„Je to hlúposť.“ 
.eč
Čaplovič upratuje
Dušan Čaplovič vo svojej aktivite na ministerstve životného prostredia nepoľavuje. Vypovedal opčné právo na predaj kvót emisií pre spoločnosť Interblue, zrušil popolčekový tender, odvolal  šéfa úradu MŽP, dve riaditeľky sekcií, z toho jednu dcéru poslanca SNS, a odvolal riaditeľa štátneho podniku Vodohospodárska výstavba Romana Straku. Bývalý archeológ zakopáva na ministerstve čoraz hlbšie. 
.eč
Budú experti
Fico vytrel s Bajnaim podlahu. Aspoň podľa predsedu zahraničného výboru maďarského parlamentu Zsolta Németha, ktorého nahnevalo najmä to, že na stretnutí oboch premiérov v maďarskom mestečku Szecsény sa Slovenská republika neospravedlnila za nevpustenie maďarského prezidenta. Obaja predsedovia vlád však budú iniciovať rokovania expertov, ktorí majú dohodnúť normy pre takéto návštevy. 
.tg
Zamietnuté
Hodnotenie vysokých škôl zostáva v platnosti. Vláda zamietla protest Generálnej prokuratúry, ktorá na základe podnetu Asociácie rektorov súkromných vysokých škôl napádala retroaktivitu akreditačných kritérií a namietala aj voči rozdeleniu vysokých škôl na tri kategórie. Minister školstva je presvedčený, že akreditácia je v poriadku, nevylúčil však prípadné žaloby zo strany vysokých škôl. 
.tg
Novela
V čase krízy a pre plytvanie verejných zdrojov vládou prichádza opozičná SDKÚ-DS s novelou zákona o verejnom obstarávaní. Navrhuje, aby nebolo možné z verejného tendra vylúčiť uchádzača len preto, že ponúkol najnižšiu cenu. Tiež chce presadiť, aby vláda zadefinovala cenové stropy na nákup vládnych áut či služieb. Navrhuje, aby pri nákupe tovaru vláda začala používať elektronické aukcie, ktoré eliminujú priestor na korupciu a znižujú náklady.
.jr
Ľubomír Vážny/Minister dopravy by  zrejme vyhral súťaž o najslušnejšieho ministra Ficovej vlády, keďže sa v parlamente ospravedlnil za nesprávny spôsob uplatnenia jazykového zákona zo strany Slovenskej pošty. Mimochodom: v tej súťaži slušákov by Vážny vo vláde nemal vážnu konkurenciu.
Ján Slota/Nemienim niekde sedieť za stolom s človekom, ktorý ma stále a neustále uráža, povedal Ján Slota, ktorý sa ospravedlnil z koaličnej rady, o Vladimírovi Mečiarovi. Chodiaca citlivosť potvrdila svoju povesť aj tým, že chce podať žiadosť na zrušenie SMK a Mostu. 
Futbalový fanúšik/Slovenský futbalový fanúšik má dôvod na oslavu. Slovenskí futbalisti dali Severnému Írsku dva góly a zase sa o krok priblížili k majstrovstvám sveta vo futbale. Našich reprezentantov, ktorí na postup potrebujú ešte jeden bod, čaká ešte reprezentácia Poľska a Slovinska.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite