Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

New York Petra Breinera

.peter Breiner .časopis .osobnosti

O chvíľu máme nepríjemné výročie – osem rokov od 11. 9. (Uzávierka v .týždni je pre mňa vo štvrtok v noci, takže to píšem pár hodín pred výročím).

Okrem spomínania a uctievania pamiatok obetí, ktoré je v podstate úplne zatienené tým, čo sa volá debata o zdravotníctve, sa vynorili aj katastrofické predpoklady, predpovede a veštby. Debata o zdravotníctve je úplne absurdná, ale o to vyhrotenejšia. A takmer nikto nevie, o čom hovorí. 
Obamovskí idealisti, liečiac si sklamanie z toho, že sa zatiaľ nekonal nijaký zo sľubovaných zázrakov, sú z princípu za plne zoštátnené zdravotníctvo. Nik z nich ho  nezažil, takže všetky ich vedomosti pochádzajú zo stupídneho propagandistického filmu Michaela Moora.  Ale kanadské zdravotníctvo, ktoré tam výdatne zidealizoval, je  v dosť žalostnom stave. Na operácie sa čaká roky, na pomerne bežné procedúry mesiace a ak sa nedočkáte, máte smolu. Korupcia ešte nefunguje celkom naplno, takže dosť často ani niet koho podplatiť. To nevie skoro nik, a tí, čo to vedia, nepovedia, lebo by boli označení za sedlákov a primitívov, ktorí nemajú súcit s nepoistenými chudákmi.
Tábor oponentov, samozrejme, nezverejní, že ho futrujú zdravotné poisťovne, ktoré majú neuveriteľný biznis. Lekári sú na smrť vystrašení možnosťou žaloby za zanedbanie starostlivosti, ktorými sa živí niekoľko armád právnikov. Predpisujú zbytočné vyšetrenia a zbytočné lieky v takých rozmeroch, že podľa najtriezvejších odhadov sa úplne zbytočne premárni väčšia časť tej obrovskej sumy, ktorú Američania investujú do zdravotníctva. Toto nechce riešiť nikto, lebo poisťovaco-právnická loby je mocná.
Zdravý rozum, kedysi taký typický pre Ameriku, akoby sa  vytrácal. 
Čo sa katastrof týka, bývalý člen Komisie Kongresu na posúdenie nebezpečia elektromagnetického útoku nám zvestuje, že jedna menšia nukleárna explózia nad americkým Stredozápadom vyradí z prevádzky celú krajinu, pretože zničí všetky čipy a všetky počítače prestanú fungovať, a tým aj život ako taký,.
Daniel J. Hill, bývalý paratrooper a mudžahedín, ktorý varoval Ameriku pred oboma útokmi na WTC, osobne sa stretol s bin Ládinom a dokonca ponúkol americkej vláde, že ak mu pomôžu, tak im ho zabije (Clinton nemal čas sa ponukou zaoberať, lebo monikoval) dokonca tvrdí, že tak ako medzi prvým a druhým útokom na WTC uplynulo osem rokov, máme tento rok očakávať niečo ešte väčšie. Viacnásobné nukleárne útoky na americké metropoly sa majú udiať za pomoci ruských kufríkových atómoviek, ktoré bývalí súdruhovia popredávali, kde sa dalo.
Keď .týždeň vyjde, budeme už vedieť presnejšie, či mal pravdu. A veľmi sa mi nesmejte – napriek poslednému záchvatu dojatia a pravdolásky, ktorý vyvolal dalajláma na svojej World Tour 2009, sa situácia na Slovensku vyvíja tak, že sa veľmi nebudem čudovať, keď nepohodlní kritici nebudú umlčiavaní skorumpovaným a zmanipulovaným zákonodarným a  justičným systémom, ale jednoducho zmiznú.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite