Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

New York Márie Modrovichovej

.mária Modrovichová .časopis .osobnosti

Ulice Manhattanu sú olemované torzami bicyklov, zhrdzavených, bez predného kolesa – akoby kľačiacich na zadných nohách na spôsob sadajúcej si ťavy, bez zadného kolesa (vstávajúca ťava) alebo úplnými vrakmi bez kolies. Niektoré biky sú živé a zdravé, pripevnené k stĺpu reťazou, vhodnou na zaistenie obrovských pitvorových dvier strážiacich drahú mašinériu na družstve.

Keď sa v teplých mesiacoch bicyklisti v priliehavých trikotoch a bicyklistky v sukničkách vyrútia na avenjús a kľučkujú medzi premávkou, vystresovaní šoféri trúbia ešte vehementnejšie.
Bicyklovanie po Manhattane je však relatívne bezpečné, veľa ulíc má vyhradený špeciálny pruh. Ostrieľaná bicyklistická kamarátka Mahul, ktorá sa nedávno vrátila z New Yorku do Prahy, mi písala, že česká premávka je omnoho drsnejšia. Mne je to jedno, bicykel som potrebovala na to, aby som sa prepravila do pekárne o tri bloky ďalej - ak prídete na skejte alebo na bicíku, dostanete 20-percentnú zľavu na croissant.
Mahulin americký bicykel som odkúpila za pôvodných 50 dolárov. Nechala mi k nemu helmu, ale to najdôležitejšie – kravskú reťaz - som si musela zaobstarať sama.
Frajersky som dosvišťala na modrom, neprehadzujúcom a na plochom Manhattane trochu zbytočnom horskáči do špecializovaného obchodu a oznámila som, že potrebujem zámku.
Predavač ma postavil pred možnosti výberu. Reťaz: 100 dolárov, najlacnejšia zámka: 49 dolárov. Odporučil reťaz, zámka nezamkne kostru aj s kolesom. „Koleso ti skôr či neskôr ukradnú, je lepšie ho zamknúť,“ povedal. Priblížila som mu sumu, za ktorú som dostala bicykel. Nebudem predsa za reťaz platiť viac ako za bicykel! „To je úplne bežné,“ mávol nado mnou rukou. „Odporúčam reťaz.“
„Beriem zámku,“ povedala som tvrdohlavo, „rozhodla som sa veriť ľuďom.“
Predavač sa sucho zasmial.
Odviezla som sa za dve minúty do pekárne a za pomoci unudeného čašníka som sprevádzkovala zámku. Ako sme sa naťahovali s návodom, rozprávala som mu, že mi chceli nanútiť drahú reťaz na taký lacný bicykel.
„Tiež som mal reťaz, tú najhrubšiu a najdrahšiu. Bicykel mi aj tak ukradli,“ povedal unudený čašník a odišiel dnu urobiť mi kapučíno. Ja som ostala sedieť na teraske napriek štyridsaťstupňovej upotenej horúčave. Nespúšťala som oči z môjho modrého bicykla a tuho som verila ľuďom.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite