Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Deň Štátu

.martin Hanus .časopis

.minulý utorok, keď sa slávil Deň ústavy, bol v skutočnosti dňom neslobody. Alebo inak: nie štátnym sviatkom, ale sviatkom štátu. V ten deň totiž začali na našom území platiť tri zákony, ktoré symbolizujú jeden zo základných problémov dnešného západného sveta: už niet voľného kúta, kam by nesiahala viditeľná ruka štátu.

Iste, motivácie, pre ktoré na nás politici zniesli jazykový zákon, nefajčiarsky zákon a európsky zákaz predaja klasických žiaroviek, nie sú totožné. Zlomyselnosť, s akou písali na ministerstve kultúry niektoré pasáže jazykového zákona, sa naozaj nedá len tak ľahko prekonať. V čomsi sú však rovnaké: štát nimi vstupuje na pôdu, kde ho predtým nebolo, v mene ochrany verejného blaha. Prvý zákon má chrániť slovenskú väčšinu pred maďarskou menšinou, druhý nefajčiarov pred fajčiarmi (aj fajčiarov pred nimi samotnými) a posledný klímu pred nezodpovednými užívateľmi edisoniek. Človek nemusí byť hneď odporcom každej z týchto noriem, aby mal z trendu narastajúcej štátnej expanzie obavy. Stačí si na príklade týchto zákonov domyslieť, kam môže ešte štát preniknúť.
Začnime zákonom o štátnom jazyku: keď s ním prišla Mečiarova vláda v polovici 90. rokov, mnohí vtedy protestovali proti samotnej existencii zákona tohto typu. Veď čomu inému – okrem buzerácie časti občanov – môže taký zákon vôbec slúžiť? Vari môže pozdvihnúť jazykovú úroveň? Mečiar odišiel, no už nebolo chuti ten zákon zrušiť, len ho novelizovať, a tak ho znovelizoval aj Maďarič. Niektorí kritici v Maďarsku vedú síce namiesto vecnej polemiky kontrapropagandu, ale nič to nemení na podstate – Maďaričov zákon nepomáha slovenčine, iba primitívne uráža našich Maďarov. V desiatkach obcí, kde žijú stáročia Maďari, musí byť zrazu na miestnej tabuli aj nápis v slovenčine, ktorý nemôže byť menší než maďarský text. Čo politici vymyslia v ďalšej novele: príkaz, že maďarský text musí byť menší? Alebo zákaz akéhokoľvek textu v maďarčine? Iný príklad: národnostným menšinám je teraz umožnené hovoriť v materinskom jazyku s personálom zdravotníckych a sociálnych zariadení len v obciach, kde žije minimálne 20 percent príslušníkov menšiny. Predstavme si nasledovnú situáciu: v nemocnici sa rozpráva pacient–Maďar s lekárom–Maďarom a sestričkou–Maďarkou po maďarsky. Ak v obci, v ktorej sa ich komunikácia uskutočňuje, žije aspoň 20 percent Maďarov, je ich konverzácia legálna. Ak ich je v obci 19 percent, pacient, lekár a sestrička porušujú zákon. Čo prinesie ďalšia absurdná novela: 50-percentné kvórum?
Alebo nefajčiarsky zákon: hoci v slovenskej verzii nenariadil úplný zákaz fajčenia v pohostinských zariadeniach, väčšinou k nemu povedie. Ak sa dnes nemôže majiteľ súkromnej reštaurácie rozhodnúť, či sa v jeho priestoroch smie alebo nesmie fajčiť, dokedy úrady umožnia ľuďom fajčiť doma? To nie je námet na sci-fi: v USA, odkiaľ protifajčiarska vlna dorazila do EÚ, sú mestá, kde si podľa normy nesmiete zapáliť ani doma na balkóne. V mene zdravia sa dá zrejme odôvodniť všeličo.
Rovnako ako v mene klímy: darmo namietnete, že úsporné žiarovky sú drahšie a nie sú vždy praktické, keďže dlhšie trvá, kým sa rozsvietia. Podľa európskych štátov a EÚ ako celku sa však zákazom predaja klasických žiaroviek vypustí do ovzdušia menej CO2 – čo údajne (ak tomu veríte) ochráni budúcnosť klímy a človečenstva. Nájde sa odľud, ktorý má námietky?
Samozrejme, táto rastúca regulačná mánia ešte neznamená pre slobodu ľudí osudovú tragédiu: fajčiari si na zákaz onedlho zvyknú, rovnako si všetci zvykneme na pomalší nábeh úsporných žiaroviek a aj lekár s pacientom sa budú naďalej potajme zhovárať vo svojej maďarčine napriek hlúpemu zákonu.
Netreba si však zvyknúť na jedno: na pocit, že štát má právo na vstupovanie do našich životov v nových a nových oblastiach, kde nikdy nemal čo hľadať.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite