Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti doma

.časopis .týždeň doma

Úplné dno?
Uplynulý týždeň pribudli do pestrej mozaiky slovensko-maďarských vzťahov nové kamienky tmavších farieb. Prvého septembra sa na štadióne v Dunajskej Strede stretlo niekoľko tisíc ľudí, ktorí protestovali proti jazykovému zákonu, ktorý práve v ten deň nadobudol platnosť. Na mítingu sa zúčastnila aj asi dvestočlenná skupina extrémistov, ktorá mávala transparentmi, požadujúcimi autonómiu a vyvesila tiež mapu predvojnového Uhorska. Podľa predsedu SMK Pála Csákyho sa ale nejednalo o protislovenské stretnutie. Slovenskí Maďari podľa neho len požadovali európske pomery a nie primitívny nacionalizmus. Na mítingu vystúpil napríklad aj Ondrej Dostál, podľa ktorého „nastal čas, aby sa slovenskí politici prestali k maďarskej menšine správať ako k nepriateľovi“.
Svojou troškou prispel aj predseda SNS Ján Slota, ktorý povedal, že za skutočný zmysel Csákyho akcie považuje „snahu o mobilizáciu maďarskej menšiny na vytváranie nepokojov a eskalovanie národnostného napätia na Slovensku.“ Slota tiež v oficiálnom vyhlásení varoval, že slovensko-maďarské spory môžu viesť až k vojne: „Aj dnešnou akciou v Dunajskej Strede chce Budapešť cez verných sluhov z SMK zvýšiť napäté vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom. Reálne hrozí, že Maďarsko bude dovtedy eskalovať napätie v strednej Európe, kým nezapáli vojnový konflikt.“
K jazykovému zákonu sa vyjadrila aj strana Most, ktorá nechala v niekoľkých mestách vyvesiť bilbordy v nárečiach. Predseda strany Béla Bugár tvrdí, že ide o reakciu na slová ministra školstva Jána Mikolaja, že zákon sa nijako nedotkne používania menšinových jazykov a nárečí. Minister kultúry Marek Maďarič (Smer) následne kampaň Mostu označil za „nebezpečný, protidemokratický precedens“ a povedal, že pokuty do konca roku nebudú. Maďarič sa vyjadril aj k protestu v Dunajském Strede, ktorý označil, podobne jako niektorí opoziční politici, za protislovenskú provokáciu a snahu vyvolať napätie.
O dva dni neskôr sa ozval maďarský premiér Gordon Bajnai. Povedal, že z normalizácie svojich vzťahov by zožali úrodu Maďarsko aj Slovensko a že vzájomná spolupráca by vzala politiku z rúk extrémistov v oboch krajinách. Maďarský premiér uviedol, že maďarsko-slovenské vzťahy dosiahli úplné dno, a dodal, že „odtiaľto sa môžeme posunúť iba dopredu.“ Uvidíme už 10. septembra, kedy má Bajnai naplánovanú schôdzku s premiérom Robertom Ficom.
.tg

Nechcení

SNS sa stáva nie príliš vítaným koaličným partnerom. Hoci vo vláde nacionalisti stále sedia, pri tvorbe koalícií pre župné voľby ich partneri prehliadali. Pokiaľ ide o voľby županov figuruje SNS iba v koalícii v Žilinskom kraji. Spolu so Smerom a HZDS podporuje Juraja Blanára. Slotovcov ignorovali dokonca aj pri vytvorení veľkej slovenskej koalície v Nitrianskom kraji.
.jm

Deň Ú

Deň ústavy sme oslávili naozaj veľkolepo: deň otvorených dverí v parlamente, vyhliadkové vláčiky, osvetlený Hrad, Kuly, Akademický súbor Ministerstva vnútra Ruskej federácie a premiérove slová o tom, že by sme mali viac pracovať s národnou zástavou a že by školáci mohli začínať týždeň spevom hymny. Netrpezlivo čakáme, čo nám premiér pripraví na 17. novembra.  
.tg

Oťukávanie

Podľa vzoru viacerých európskych diplomatov sa aj slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák rozhodol poctiť návštevou bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Chce si ho vraj „oťukať“ predtým, ako Európska únia bude v decembri rozhodovať o obnovení sankcií voči bieloruskému režimu. Dúfajme, že pôjde skutočne o „oťukávanie“, a nie o „ofukávanie“.
.jm

Viac študentov  

Univerzity vyhoveli ministerskej objednávke prijať viac študentov na štúdium, aby sa tak riešil problém rastúcej nezamestnanosti. Paradoxne táto objednávka od Jána Mikolaja prišla v čase, keď sú univerzity v akreditačnom procese kritizované pre vysoké počty študentov, čo znižuje kvalitu vyučovania. Študenti prijatí po ministrovej výzve však školám do počtu študentov nebudú započítavané.
.eč

V utajení
Slovensko navštívil čínsky minister obrany generál Liang. Na tom by nebolo nič zvláštne, ale celá návšteva prebehla v utajení. Ministerstvo obrany priznalo, že o nej neinformovalo preto, lebo nechcelo, aby sa zopakovali udalosti spred Prezidentského paláca, keď našu krajinu navštívil čínsky prezident. Vraj sa to zneužilo na politikárčenie. No, o nejaký čas nás možno inkognito navštívi aj Fidel Castro spolu s Hugom Chávezom.
.jm

Daniel Lipšic/ 
Vzbudil pozornosť návrhom, aby ľudí a ich majetky na východnom Slovensku chránila pred Rómami armáda. Lipšic však vie, že v tomto prípade neexistuje jedno magické riešenie. Žeby týmto návrhom len testoval verejnosť, politikov a médiá, či sú v pozore pred jednoduchými receptami?

Eugen Jurzyca/
Ekonóm a riaditeľ Inštitútu pre ekonomické a sociálne otázky ( INEKO) bude novou posilou SDKÚ. Priamo do strany síce zatiaľ nevstupuje, ale bude šéfovať straníckemu protikrízovému tímu. Za SDKÚ bude na voliteľnom mieste kandidovať aj v parlamentných voľbách.

Dušan Čaplovič/
Úporne sa  bráni podozreniu, že je na ministerstvo životného prostredia nasadený ako čistič, ktorý má prekaziť národniarske kšefty. Ale aj tak to vyzerá na veľké upratovanie – rušia sa zmluvy na predaj emisií, popolčekový tender, prenájom pozemkov pre Xiland i skládka v Pezinku.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite