Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti doma

.časopis .týždeň doma

Učebnice budú meškať. No a čo?
Nové učebnice pre reformné ročníky nebudú dodané do škôl včas. Minister Ján Mikolaj v tom nevidí veľký problém. Vraj to bude najviac štyri týždne. Školy sú skeptickejšie, pripravujú sa na dlhšie obdobie bez nových učebných textov. „Učebnica sa používa celý rok, takže školy budú musieť prvý mesiac vydržať. Zatiaľ môžu používať staré,“ vyhlásil podľa denníka Pravda Ján Mikolaj.
Podľa toho, ako prebiehala príprava konkurzov a ako chaoticky sa pripravovali nové učebnice, bolo jasné, že termíny – samy osebe nereálne – nebude možné stihnúť. To si uvedomovali okrem ministra hádam všetci kompetentní – najmä autori a vydavatelia učebníc. Preto mnohí váhali, či sa zapojiť do tohto nezmyselného šprintu, kde výsledok nutne musí byť ovplyvnený krátkym časom na prípravu učebnice. Ale pritom samotné ministerstvo nebolo v stave konať rýchlo a efektívne. Viacerí vydavatelia školských učebníc správne predpokladali, že ak sa zapoja do tohto procesu a učebnice budú meškať, minister hodí zodpovednosť na nich. To sa presne aj stalo. Ako minulý týždeň uviedol denník Pravda, Mikolaj chce autorov a vydavateľstvá, ktoré nesplnia termíny, postaviť pred súd. „Máme podpísané zmluvy, takže ak nebudú splnené termíny, budeme z toho vyvodzovať právne dôsledky. Ale ja verím, že sa to nestane,“ povedal Mikolaj. To je tá cena za to, že sa vydavateľstvá pustili do takéhoto neistého a riskantného podniku. Celkom určite sa však nebudú vyvodzovať právne dôsledky pre vydavateľov, ktorí sú blízki ministrovi a jeho okoliu. Celý proces výberu vydavateľov totiž vzbudzoval podozrenia z klientelizmu, ktorý napokon politikom Slovenskej národnej strany nie je vzdialený.
Minister Mikolaj však má aj trochu šťastia – učebnice nie sú veľmi atraktívnou politickou témou. Navyše oveľa horúcejšia je teraz situácia s akreditáciami vysokých škôl a učitelia základných či stredných škôl sa tradične zmieria s každou situáciou. A tak meškajúce učebnice nebudú žiadnou veľkou témou.
.eč

Stále v kresle

Minister pôdohospodárstva Stanislav Becík napriek sľubom zatiaľ zo svojej funkcie stále neodstúpil. Informácie z HZDS hovoria, že čaká preto, aby sa jeho odstúpenie nekrylo s odvolaním  ministra životného prostredia Viliama Turského, nominanta SNS. Becíkov nástupca v ministerskom kresle bude pravdepodobne šéf Poľnohospodárskej a potravinárskej komory Vladimír Chovan.
.jr

Najhorší rok

Minulý rok bol z hľadiska reformnej atmosféry na Slovensku po dvoch negatívne vnímaných rokoch znovu neúspešný. Konštatuje to inštitút INEKO vo svojom ročnom zhrnutí hodnotenia ekonomických a sociálnych opatrení. Rok 2008 odborníci vnímajú z hľadiska prínosu prijatých opatrení k sociálno-ekonomickému rozvoju krajiny najhoršie od vzniku hodnotiaceho projektu v roku 2000.
.jr

Napätie graduje

Udalosti sprevádzajúce odhalenie sochy svätého Štefana už majú svoju odozvu. Minulý týždeň hodil neznámy páchateľ zápalnú fľašu na budovu slovenského veľvyslanectva v Budapešti. Našťastie sa nikomu nič nestalo.  Krátko potom atakovali dvaja muži na jednom z budapeštianskych námestí auto veľvyslanca Petra Weissa. Maďarská polícia obidva incidenty vyšetruje.  
.jm

Tri roky

Kauza napadnutej študentky Hedvigy Malinovej nemá ani po troch rokoch svoj koniec. Obvinenie z krivého svedectva stále trvá a prípadom sa momentálne zaoberá špeciálny tím prokuratúry. Minulý týždeň pred ním vypovedal aj policajný vyšetrovateľ Horák, ktorý zastavil trestné stíhanie vo veci Malinovej prepadnutia. Uviedol, že na problémové časti prípadu si už nepamätá.
.jm

Odchody

Silvia Hroncová odstúpila z funkcie generálnej riaditeľky Slovenského národného divadla. O dôvodoch sa zatiaľ iba špekuluje. Zdá sa, že mala iné predstavy o vedení divadla ako niektorí jej kolegovia. Ide najmä o šéfa Činohry SND Štefana Bučka, riaditeľa Opery SND Pavla Smolíka a šéfdirigenta Rastisalva Štúra. Tí odstúpili z funkcií niekoľko dní pred ňou. O novom šéfovi SND rozhodne konkurz. Zatiaľ sa hovorí o Petrovi Dvorskom či Dušanovi Jariabkovi.
.jr


Dušan Čaplovič/
Podpredseda vlády bol dočasne poverený riadením ministerstva životného prostredia. Krátko po poverení vyhlásil, že vydá pokyn na zrušenie zmlúv o predaji emisií a  likvidácii popolčeka a v zmysle rozhodnutia Najvyššieho súdu aj pokyn, ktorým zruší skládku v Pezinku.

Ivan Gašparovič/
Prezident vyhlásil, že Slovensko sa nebude ospravedlňovať maďarskému prezidentovi Sólyomovi za udalosti v Komárne. O očakávaní satisfakcie informoval  predstaviteľ kancelárie maďarského prezidenta. Požadoval vysvetlenie a označenie tých, ktorí urobili chybu.

Miroslav Šatan/
Je štvrtým Slovákom, ktorý k nám priniesol Stanleyho pohár. Trofej vyhral s mužstvom Pittsburgh Penguins. Šatanova ďalšia budúcnosť v NHL je však zatiaľ stále neistá. Priznal len, že rokuje s mužstvom New York Islanders a v New Yorku, kde býva, by rád aj hral.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite