Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Stredná Európa Luboša Palatu

.luboš Palata .časopis .týždeň vo svete

Poliaci sú trochu iní. Sú v podstate veľkou krajinou, aspoň v rámci Európy a určite minimálne v rámci strednej Európy. A preto vidia svet trochu inak ako my, ktorým sa svet končí našimi neďalekými horami. Alebo prinajlepšom na konci Karpatskej kotliny, ako tým našim Maďarom, najväčšiemu z malých národov, alebo najmenšiemu z veľkých.
V Poľsku si tiež všímajú a riešia veci, ktoré my v tých iných, menších štátoch už tak akosi neriešime. Upozornil ma na to jeden kamarát, ktorý v Poľsku žije a ktorý si všimol podivnú vec. Celostránkové inzeráty, ktoré si do poľských novín dala investičná skupina Penta. Bez toho, že by napísala, o čo presne ide, sa dožadovala ospravedlnenia od Aleksandra Szczygla, šéfa Úradu národnej bezpečnosti, ktorý má v poľskom politickom systéme titul „ministra“. A na zvyšku celostrany Penta vypočítavala, čo všetko kde investovala, aké má bezpečnostné previerky a že jej dôveruje česká aj poľská vláda a tiež NATO. V najzaujímavejšej časti inzerátu sa potom Penta zaprisaháva, že nespolupracuje s ruskými tajnými službami, nemá vo svojich fondoch ruský kapitál a vôbec, je jednoducho čistá.
Bolo to také zaujímavé, že mi to nedalo, a tak som si našiel, čo pán minister, dalo by sa povedať poľská hlava tajných služieb, vraj povedal. Ukázalo sa, že nepovedal alebo údajne nepovedal nič menej, než že je Penta napojená na ruské tajné služby. Aspoň tak ho citovalo hojne počúvané rádio RMF FM, ktoré teraz Penta chce za to žalovať. V denníku Rzeczpospolita som navyše ešte našiel článok, v ktorom sa Szczyglo čuduje, že Penta zamestnáva generálna Alojza Lorenca, bývalého šéfa komunistickej ŠtB, v Česku právomocne odsúdeného na štyri roky väzenia.
Zavolal som do Rzeczpospolitej a chvíľu som sa rozprával so šéfredaktorom, ktorý sa o Pentu pred časom začal zaujímať. Penta totiž postúpila do samého finále privatizácie najväčšej poľskej zbrojovky PZL Swidnik, výrobcu známych vrtuľníkov Sokol. Kolega z Poľska sa okrem Lorenca a moskovských škôl šéfov Penty pozastavoval nad tým, že väčšinu firiem radi z Cypru. Z európskej, dokonca úniovej, ale predsa nepriehľadnej destinácie mnohých českých a slovenských firiem. Keď som toto všetko pozisťoval, zašiel som za kolegami, že im dám tip na zaujímavý článok. Nakoniec, ako to už býva, som to musel napísať sám. Spísal som v podstate len to, čo zistili Poliaci, s podotknutím, že sa to na Pentu možno vytiahlo, aby zbrojovku mohla získať taliansko-britská firma Agusta, ktorá má na bedrách škandálov požehnane.
Keď vyšli moje články, ktoré som „opísal“ od Poliakov, „opísali“ ich odo mňa slovenské noviny. Tak to už býva. Ale nič viac.
Takže namiesto odpovedí tu zostávajú ďalej len otázky. Má Szczyglo pravdu? Kde k svojim informáciám prišiel? Kto vlastní miliardy Penty? Kde zmizlo sto alebo dvesto miliárd ukradnutých pri mečiarovskej privatizácii? Čo robí v Pente sedemdesiatročný Lorenc? Prečo je nám jedno, že pre korupciu spojenú s JT zbavia Briti jednu zo svojich korunných krajín (súostrovia Turks a Caicos) samostatnosti? Žijeme v slobodnej, ale skorumpovanej a špinavej dobe. Vďaka za tých pár otázok, ktoré si dali aspoň tí bratia Poliaci.

Autor je redaktor Lidových novín

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite