Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Prejedení seriálmi?

.radoslav Augustín .časopis .médiá

Čo čaká Slovákov na jeseň v televízii? Seriál, seriál, seriál. Seriál, seriál... Prichádza ďalšia televízna jeseň.

Dve hlavné seriálové značky sú na Slovensku Ordinácia v ružovej záhrade a Panelák. Patria komerčným televíziám: prvá Markíza, druhá Jojke. Prvá je odkazom na českú seriálovú tradíciu, druhá ukážkou vznikajúcej osobitosti slovenskej tvorby, ktorá viac experimentuje. 
Obe stanice majú k ústrednému seriálu aj nové hračky. Markíza Rádio – mimochodom totálny neúspech minulej sezóny. Nezvládnutý seriál s obrovským promom sa bude reštartovať, Markíza si na to najala najlepších ľudí. Rádio však pôjde pekne upratané až po hlavnom večernom programe. Rany z diváckej ignorácie sú ešte asi hlboké. Za seriálom, ktorý sa spája s nekvalitou, stoja teraz ľudia, ktorých zvyčajne spájame s kvalitou. Režisérmi budú Róbert Šveda a Peter Bebjak, ktorí robili napríklad Mesto tieňov. Mimochodom, aj to sa časom vráti. Na Slovensku už začínajú fungovať  „druhé série". V prípade nášho prvého kriminálneho seriálu príde druhá séria na budúci rok.
A inak nič. Markíze so seriálmi celkom seriózne ušiel vlak. Ale čo jej neušlo, to je dlhá vlna veľkých a úspešných šou, na ktorú nadviaže a zároveň ju veľkosťou zatieni. Česko-Slovenská Superstar.
Na tom unikajúcom vlaku sedí Joj, ešte nedávno malá a chaoticky vedená televízia. Ale má to svoju logiku. Veď práve Joj sídli na Kolibe. Kto iný by teda mal oživovať dramatickú tvorbu? Joj skončila seriál  „drsných" životných príbehov Ako som prežil. Nadviaže novým týždenným titulom: Keby bolo keby. Prvý vážny a dramatický seriál Andyho Krausa prinesie ďalší nový žáner medzi seriálmi – výpravný vzťahový seriál.
To nie je všetko. Veľké ambície má nový seriál Odsúdené, chystaný na uvádzanie dvakrát týždenne. Začínať bude v utorok a štvrtok v čase, keď by sa mala končiť konkurenčná Ordinácia. Opäť sa prejavuje – tentoraz tlakom na znižovanie nákladov – silnejúci fenomén prepojenia s Českom. Joj totiž znáša náklady na tento seriál s novou malou českou stanicou Barrandov, ktorú riadi – Slovenka. 
Keďže televízny prime-time sa začína preplňovať, a sú to len tri hodiny denne, stanice začali posledné sezóny rešiť aj iné dôležité časy, najmä ten podvečerný, keďže je to hneď druhé obdobie v rebríčku sledovanosti. Chcú ho stabilizovať vlastnou tvorbou. A keďže je to lacnejší čas, tak lacnejšou vlastnou tvorbou, menej výpravnou, s nehercami alebo lacnejšími hercami. 
Z Markízy odchádza vyčerpaný Komisár Rex, ktorý sa stal spoločníkom Slovákov v neskutočnom množstve repríz celé dlhé televízne sezóny. Po šiestej to skúsi s denným polhodinovým varením Bez servítky, ako alternáciou úspešnej Súdnej siene Joj. Pokračovať bude dennou kriminálkou V mene zákona v druhej polhodine času, ktorý ostal po psovi z Rakúska. Zrejme chce čiastočne zostať pri kriminálnom žánri. Na Jojke je kriminálny žáner ako doma. Len 15-minútová relácia pôjde po správach a premostí tak čas do začiatku tiež kriminálnej Súdnej siene, ktorá pred rokom na Slovensku odštartovala fenomén amatérmi hraných „rekonštrukcií" skutočnosti.
A STV? Talentová šou s deťmi.

Autor je šéfredaktor Medialne.sk
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite