Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pašovanie vo veľkom

.jozef Ryník .časopis .týždeň v ekonomike

Pri mojich návštevách rodičov v Michalovciach som v minulosti v meste stále stretal ukrajinské ženičky, ktoré ma oslovovali otázkou: Cigarety nechóčete?

Keďže nefajčím, sklamal som ich. Ale miestni fajčiari si ich nízke ceny za  takmer pravé marlborky pochvaľovali. So zavedením víz pre Ukrajincov a sprísnením kontrol na hraniciac ženičky z ulíc Michaloviec postupne vymizli. Bojovníci proti fajčeniu či colníci si ich zmiznutie pochvaľujú a môžu to prezentovať ako svoj úspech proti pašovaniu tovaru. Áno, tieto ženy boli síce pašeráčky, ale v malom a vytrpeli si pritom. Museli kartóny skrývať kade-tade po tele aj v batožinách, obrátili sa z Užhorodu aj dvakrát za deň, aby im ich pašované cigarety splatili aspoň náklady na vybavenie víz a cestu.
Oproti nim sú veľkí pašeráci, ktorí pašujú tovar nie v taške, ale v kamiónoch, prevážajú nielen cigarety, ale aj ľudí. Tých sa zatiaľ eliminovať nepodarilo, i keď colníkom sa snaha uprieť nedá. To, čo teraz predviedla ukrajinská strana so zastavením nákladných vlakov na Slovensku kvôli absurdnému a nepodloženému dôvodu, že skenovanie vlakov škodí ich rušňovodičom, dokazuje, že pašeráci sú zrejme prerastení so štátnou správou veľmi hlboko. Ochota spolupracovať zrejme na ukrajinskej strane nie je. Odmietajú slovenskú ponuku, že si tovar budeme voziť vlastnými ľuďmi. Zaujímavé  je aj to, že skener na poľskej či maďarskej hranici im neprekáža. Otázny je aj postup slovenskej strany, ktorá v záujme minimalizovania hospodárskych následkov zastavenia nákladnej dopravy z Ukrajiny skener vypla. Chce vraj získať čas na diplomatické rokovania. A pašeráci sa radujú.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite