Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Krylovci

.tomáš Gális .časopis .história

Rok 2009 je spojený s niekoľ kými okrúhlymi a polookrúhlymi výročiami českého pesničkára Karla Kryla, človeka, ktorý dokázal zhudobniť smútok a pocity niekoľ kých generácií obyvateľov Československa.

Narodil sa 12. apríla 1944, zomrel 3. marca 1994. Dňa 9. septembra 1969 emigroval zČeskoslovenska, necelý polrok predtým (presnejšie 24. marca) mu vyšla jeho prvá a pre mnohých najznámejšia platňa Bratříčku, zavírej vrátka. Odvadsať rokov neskôr, počas nežnej revolúcie, spieval s Karlom Gottom na pražskom Václavskom námestí československú hymnu. .pre tých, čo si nepamätajú
Pri tejto príležitosti sa skupina ľudí zo spoločností Gregor Multimedia, Azyl a z Nadácie otvorenej spoločnosti rozhodla usporiadať celoslovenskú sériu koncertov hudby Karla Kryla, premietaní a diskusií k výročiu prelomových udalostí rokov 1969 a 1989.
Projekt s názvom Krylovcimá spájať hudbu Karla Kryla v podaní rôznych interpretov, filmové projekcie i osobné výpovede pamätníkov, aby „pripomenul jedinečnú tvorbu legendárneho pesničkára a dobu, o ktorej skladby vypovedajú“. „Krylovcov sme mali v hlave už dávno. Chceme pripomenúť najmä mladým ľuďom, ktorí si už často nepamätajú ani rok 1989, čo tá Krylova výpoveď znamenala,“ hovorí o projekte jeden z jeho organizátorov Ivan Juráš. „Myslím, že Krylova výpoveď je aktuálna aj v dnešnej dobe. Keď si pustíte ktorúkoľvek pesničku, nájdete tam veci, ktoré by mohol zaspievať aj dnes a bolo by to rovnako úderné a platné ako kedysi,“ dodáva Juráš. .piesne a diskusia
Prvé zo série podujatí venovaných pamiatke Karla Kryla sa uskutoční už tento týždeň vo štvr tok 20. augusta o 19.00 v Kafé Scherz na bratislavských Palisádoch. Hrať a spievať bude zoskupenie muzikantov „Krylovci“ pod vedením Mikiho Michelčíka.
Počas večera zaznejú najmä piesne z platne Bratříčku, zavírej vrátka. Krylovu hudbu bude striedať diskusia o invázii vojsk Varšavskej zmluvy, následných občianskych protestoch a normalizácii. Program bude moderovať náš kolega z redakcie Juraj Kušnierik a diskutovať bude hudobný publicista a muzikológ Jiří Černý, spisovateľ a kritik Kornel Földvári, historik Milan Zemko a spevák a brat Karla Kryla Jan Kryl.
Projekt Krylovci bude pokračovať na jeseň. Od septembra do novembra sa má uskutočniť desiatka podobných podujatí v kinách, kluboch a školách po celom Slovensku. Projekt vyvrcholí 17. novembra v Bratislave.

Karel Kryl
Narodil sa v roku 1944 v Kroměříži. Vyštudoval Strednú priemyselnú školu keramickú v Bechyni. Vy strie dal niekoľko zamestnaní, v roku 1968 bol asistentom scény v dokumentárnom oddelení pražskej televízie. V tom istom čase začal aj ako textár, spevák a gitarista. V roku 1969 emigroval do Nemecka, kde pôsobil ako spolupracovník a neskôr člen redakcie rozhlasovej stanice Slobodná Európa. Po roku 1989 sa vrátil do Československa, kde sa stal neúprosným kritikom politikov a rozdelenia štátu. Zo - mrel v Mníchove v roku 1994. Jeho prvá platňa Bratříčku, zavírej vrátka vyšla krátko po okupácii ešte v Československu, nasledujúce albumy v Nemecku či vo Švédsku.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite