Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti doma

.časopis .týždeň doma

Zmiernený prepad
Štatistický úrad zverejnil nové údaje o výkone slovenskej ekonomiky v druhom kvartáli tohto roku. Opäť to nie sú radostné čísla, i keď prepad hrubého domáceho produktu ( HDP) sa mierne pozastavil. Keď v prvom štvrťroku ekonomika klesla o 5,6 percenta oproti vlaňajšku, v druhom kvartáli je to už iba o 5,3 percenta. Analytici predpovedali pokles HDP asi o šesť percent, preto ich mierne zlepšenie prekvapilo. Podľa viacerých z nich tento vývoj naznačuje, že ekonomika sa začína stabilizovať. Varujú však pred narastajúcou nezamestnanosťou, ktorá by mohla negatívne ovplyvniť spotrebu domácností. Samozrejme, vláda aj opozícia tieto čísla interpretujú rozdielne. Vláda Roberta Fica tvrdí, že tento čiastočný úspech je dôsledkom jej protikrízových balíčkov, ktoré pomohli krízu zmierniť. Na druhej strane opoziční politici hovoria, že čísla mohli byť aj lepšie, keby Ficova vláda bojovala s krízou efektívnejšie. 
V porovnaní s inými európskymi krajinami na tom Slovensko nie je až tak zle. Rovnaký medzikvartálny rast na úrovni 0,3 percenta zaznamenali Nemecko, Francúzsko, Grécko a Portugalsko. Na druhej strane najväčší medzikvartálny pokles bol v  Estónsku o 3,7 percenta a v Maďarsku o 2,1 percenta. V susednej Českej republike zaznamenali od začiatku apríla do konca júna tohto roku zníženie HDP o 4, 9 percenta, čo je oproti prvému štvrťroku prepad o 1,6 percenta. Analytici pritom prognózovali pokles HDP iba o 4,2 percenta.
Na meniace sa čísla reagovalo aj ministerstvo financií. Požiadalo vládu o posunutie termínu predloženia návrhu rozpočtu na september. Pôvodne mal byť rozpočet na rokovanie vlády predložený už v auguste. Vláda s posunutím termínu súhlasila. Minister Počiatek argumentoval tým, že vzhľadom na pretrvávajúcu neistotu o budúcom vývoji chce počkať na čo najpresnejšie dáta. „Slovensko môže mať určitý dôvod na optimizmus v súvislosti s medzikvartálnym nárastom hospodárstva. Práve preto chceme pracovať s čo najčerstvejšími údajmi, aby sme tú východiskovú situáciu vedeli čo najlepšie odhadnúť,“ vyhlásil Počiatek. Dôležitá podľa neho bude najmä septembrová makroprognóza a prognóza daňových príjmov ministerstva financií. Minister verí, že prinesú zlepšenie oproti súčasnej prognóze. 
.jr, sita 
Nad oblakmi
Minulý  piatok ešte letecká spoločnosť Sky Europe lietala z Bratislavy, Prahy i Viedne. V sobotu, kvôli nezaplateným dlhom, už mala lietať len z Bratislavy a Prahy. A v pondelok? To uvidíme. Zamestnanci spoločnosti, ktorá je pod súdnou ochranou pred veriteľmi, zatiaľ súhlasili so zdržaním júlových platov, čím svojho zamestnávateľa zachránili pred ukončením činnosti. 
.tg
Odškodné 
Vláda rozhodla, že rodiny baníkov, ktorí zahynuli pri nešťastí v Handlovej, dostanú od štátu odškodnenie vo výške 33-tisíc eur. Viac ako štyridsiati pozostalí tak dostanú spolu 1,386 milióna eur. Premiér Fico vyhlásil, že je to prejav solidarity vlády s rodinami obetí. Posledná rozlúčka s obeťami nehody bude vo štvrtok tento týždeň na Námestí baníkov v Handlovej. 
.jm, sita 
Opäť v akcii
Slovenská pospolitosť ohlásila ďalší protirómsky protest. Mal by sa uskutočniť tento týždeň v Krompachoch. Mnohí obyvatelia tohto mesta v minulých dňoch nahlas vyslovili nespokojnosť s vysokou kriminalitou. Krompachy minulý týždeň navštívil aj podpredseda vlády Dušan Čaplovič. Ohlásil tam návrat k projektu internátnych škôl a zvýšenie počtu policajtov v uliciach. 
.jm
Biely hrad
Bratislavský hrad bude po rekonštrukcii biely. Obnoví sa tak, ako sa zistilo počas opráv, farba jeho pôvodnej fasády. Historicky významnejším objavom sú však vykopávky rímskej stavby, pravdepodobne z prelomu letopočtov. Murivo sa našlo vzácne zachované, čo nemá na ľavej strane Dunaja obdoby. Zdá sa, že Kelti udržiavali s Rimanmi čulé obchodné a priateľské vzťahy.
.jd 
 
Japonci a emisie a 
Seriál o tuneli s predajom emisií má pokračovanie, najnovšie sa o to postaral japonský diplomat. „Dohoda by bola podobná ako tá medzi Japonskom a Českom, Ukrajinou alebo Maďarskom," povedal pre Hospodárske noviny chargé d' affaires japonského veľvyslanectva v Bratislave Toyokazu Kubotu. Ako je známe, to, čo Ficova vláda predávala za 5, Česi za 10 a Maďari dokonca za 13 eur. Slovensko prišlo minimálne o vyše 2 miliardy korún.
.jd
Miklós Duray
Podpredseda SMK nevidí žiadnu šancu, že by jeho strana a Bugárov Most mohli v nasledujúcich dvoch rokoch spolupracovať. Tí členovia a funkcionári SMK, ktorí o spolupráci v župných či parlamentných voľbách hovoria, si podľa neho len pripravujú zázemie v novej strane.  
Peter Čičmanec
Šéf Hornonitrianskych baní Prievidza čelí kritike pozostalých po obetiach banského nešťastia v Handlovej. Tí ho obviňujú z toho, že je zodpovedný za zlé podmienky, v ktorých baníci musia pracovať. Podľa nich nepozerá na nič iné, len na zisk. Čičmanec na kritiku nereagoval.
Alojz Hlina 
Občan Alojz Hlina nezostal nič dlžný svojej povesti. Vyliezol na Bratislavský hrad a rozvinul transparent s nápisom „Veríme, že po oprave a vyčistení tu už nebude Slota a jemu podobní". Robotníci, ktorí hrad opravujú, na neho zavolali políciu, ktorá ho predviedla na vypočutie. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite