Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti doma

.časopis .týždeň doma

Posudok
Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák a minister kultúry Marek Maďarič sa minulý týždeň poponáhľali ohlásiť, že podľa Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe  (OBSE) je nový slovenský jazykový zákon v súlade s medzinárodnými štandardmi a sleduje legitímny cieľ posilniť postavenie slovenčiny. Odvolali sa na posudok Vysokého komisára OBSE pre menšiny Knuta Vollebaeka. Ten je podľa ministrov dôkazom, že maďarskí politici v Maďarsku a na Slovensku vedú proti novele jazykového zákona neadekvátnu kampaň. Tí ho označili za diskriminačný a protestovali proti nemu na pôde viacerých medzinárodných inštitúcií. Keď neskôr ministerstvo zahraničných vecí posudok zverejnilo na svojej internetovej stránke, ukázalo sa, že až tak jednoznačne pozitívny nie je. Na jednej strane potvrdil, že zákon je v súlade s medzinárodnými zvyklosťami, na druhej strane mu vytkol aj viaceré nejasnosti. Najmä v oblasti sankcií. „Ukladanie pokút môže ľahko vytvoriť alebo zostriť napätie a malo by sa mu v princípe vyhýbať. Keď sa využije, úrady by s ním mali narábať s extrémnou opatrnosťou. Sankcie by teda mali výnimočné, jasne definované,“ píše sa v spomínanom posudku. Vollebaeka tiež prekvapila rýchlosť, s akou bola táto právna norma v slovenskom parlamente prijatá. 
Je pravda, že reakcia Strany maďarskej koalície a niektorých maďarských politikov na jazykový zákon bola miestami trochu hysterická. Vyjadrenia typu, že zákon vyháňa Maďarov zo Slovenska, ktoré sa objavovali v slovenských médiách, boli poriadne pritiahnuté za vlasy. Celá diskusia bola poznamená aj tým, že zákon sa stal výdatnou predvolebnou muníciou tak pre maďarských politikov, ako aj pre slovenské vládne strany. O tom, že hlavnou mobilizačnou zbraňou pred slovenskými parlamentnými voľbami bude opäť maďarská karta, netreba vôbec pochybovať. Približne rovnaké to bude aj pred voľbami v Maďarsku.
Súlad s často všeobecne formulovanými medzinárodnými štandardmi však ešte neznamená, že zákon je v poriadku a treba nad ním mávnuť rukou. Jeho ducha asi najlepšie vystihuje ustanovenie, podľa ktorého aj text na malom dedinskom pamätníku určenom nejakému miestnemu dejateľovi bude musieť posvätiť ministerstvo kultúry. Zákon nie je voči slovenským Maďarom likvidačný ani extrémne diskriminačný. Určite ich však ponižuje.   
.jm

Vypovedajú?
Premiér Fico pripustil, že štát možno vypovie kontroverznú zmluvu o predaji emisných kvót, ktoré vlani predal americkej firme Interblue Group. „Tento problém sa dá riešiť aj tak, že by sme zmluvu vypovedali za predpokladu, že nájdeme dve miliardy korún na zatepľovanie, pracujeme aj na tom," vyhlásil Fico. Žeby napokon zarazil aj tento kšeft svojmu koaličnému partnerovi?
.eč, SITA

Prepánajána!
Ján Čarnogurský sa opäť prichýlil k velikému dubisku. Skritizoval list, v ktorom osobnosti strednej a východnej Európy vyslovili obavy z rastúceho vplyvu Ruska a žiadali prezidenta Obamu, aby neopomínal strednú Európu. Čarnogurský znovu vystúpil s tézou, že Slovensko by mohlo spájať Rusko so západnou Európu. Dozvedeli sme sa tiež, že zo strany Ruska Slovensko nezažilo žiadnu traumu.
.tg

To je hra
Národný futbalový štadión bude. Sedemdesiat miliónov eur na výstavbu dajú daňoví poplatníci, pozemok dá Bratislava. Hoci súťaž neprebehla, vizualizácia štadióna už existuje. Výstavba štadióna je vraj protikrízovým opatrením. Všetkým zúčastneným na tejto operácii prajeme, aby s pomocou peňazí ostatných občanov tú krízu nejako prežili. Sedemdesiat  miliónov... Nie je to nejako málo? 
.tg

Biskupi a premiér
Konferencia biskupov Slovenska rokovala s premiérom o zákone o sociálnej starostlivosti, ktorý diskriminuje neštátnych (teda aj cirkevných) poskytovateľov sociálnych služieb. Biskupi s premiérom hovorili aj o Národnom programe starostlivosti o ženy, bezpečné materstvo a reprodukčné zdravie – a v tejto otázke, týkajúcej sa aj sexuálnej výchovy, neprišlo k dohode.
.eč

Pokuta pre NCHZ 
Akcionár a vedenie firmy Novácke chemické závody dostali od Európskej komisie pokutu 19,6 milióna eur za uzatváranie kartelových dohôd s ďalšími európskymi chemickými firmami. Spoločnosť reagovala vyhlásením, že je pripravená znášať následky konania bývalého manažmentu a pokuta neohrozí nepretržitú prevádzku NCHZ. Kartelovú dohodu malo uzavrieť osem chemických firiem, ktoré si rozdelili trhy s niektorými produktmi. 
.eč, SITA

Záhorák - Ak by sme v tomto časopise vyhlasovali víťaza týždňa, celkom určite by sa ním stal Záhorák. Už-už sa zdalo, že svoj boj s dotieravým hmyzom prehrá, keď zasiahol premiér Fico, ktorý z rezervy vlády vyčlenil 300-tisíc eur na postrek proti komárom. Dzekujeme pjekne. 
Vladimír Mečiar – ukazuje sa, že šéf HZDS mal šťastnú ruku pri voľbe manželky. Tá nie je len dobrou lekárkou, ale má aj podnikateľské vlohy a podedila toľko peňazí, že si mohli Mečiarovci zakúpiť ďalší dom. Alebo žeby sympatická pani Margita bola len bielym koňom pre kšefty svojho manžela?
Mira Fornay – slovenská režisérka zaznamenala úspech, keďže svetová premiéra jej filmového debutu Líštičky (ČR/SR/Írsko) sa uskutoční v septembri na Medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach, a to v súťažnej sekcii debutantov v sekcii Týždeň medzinárodnej kritiky. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite