Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mediár Eleny Akácsovej

.elena Akácsová .časopis .médiá

Dnes už si na počítač môžete napojiť hocijaké bláznivé spotrebiče. Cez USB port si môžete zasvietiť lampu na stole, ovievať sa ventilátorom či prihrievať kávu.

Keď sa na internete objavila stránka s opisom výrobku, inštruktážnym videom i predbežnou objednávkou na poriadnu motorovú pílu, napojiteľnú na USB port, okamžite sa toho chytili renomované technologické portály Wired či Gizmondo a po nich mnohé ďalšie. Písalo sa o USB aplikácii roka. Stránku navštívilo 1,5 milióna ľudí. Nadšenci si i.pílu začali predobjednávať za necelých 60 dolárov. 
Aké však bolo ich prekvapenie, keď dostali od spoločnosti i.Saw odpoveď, že ich tá objednávka veľmi teší, pravda je však taká, že každý už svoju i.pílu má. A tou je klávesnica ich vlastného počítača. Vyzýva ich, aby zachránili viac stromov znížením počtu zbytočného tlačenia informácií z počítača na papier. Zároveň si môžu bezplatne stiahnuť aplikáciu pre Mac aj pre PC, ktorá im pri každom stlačení kombinácie kláves Ctrl+P (skratka pre tlač) spustí zvuk motorovej píly. 
Myslela som si, že za celou touto podarenou mystifikáciou je nejaká nezisková environmentálna organizácia, veď kto iný by nám mal všetkými cestami pripomínať, že často zbytočne tlačíme stovky strán textu a ničíme tak stromy a planétu. Tie však majú evidentne dôležitejšie bojové úlohy, čo tam po stromoch, oni musia vidieť celý les. 
Nápad na i.pílu sa zrodil na obede pracovníkov marketingovej firmy BBH Labs. Na začiatku bola vlastne len myšlienka ušetriť papier v kancelárii, a tak vymysleli a nainštalovali zamestnancom zvuk píly na počítač, aby im pripomínal, čo tlačením vlastne robia. No a potom ho takto vtipne rozšírili do sveta. Zabili tri muchy jednou ranou. Urobili si dobrú reklamu, šetria vo firme náklady na tlač a súčasne robia bez zbytočných ideologických hesiel užitočnú zelenú propagandu.
 www.inland.sk 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite