Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Labaš & Trnka

.martin Hanus .časopis

Neznesiteľné to bolo už včera. Ale aj dnes vedia prekvapiť – a prekročiť nové hranice. Ako o tom všetkom písať a neopakovať stále to isté? Nemožné. Predminulý týždeň mal byť podľa slov generálneho prokurátora Dobroslava Trnku hotový lekársky znalecký posudok, ktorý mal vniesť do strašnej kauzy jasno: buď sa mýlili lekári z Nitry a Dunajskej Stredy, ktorí Hedvigu Malinovú vyšetrili hneď po útoku, alebo sa mýlil políciou objednaný znalec Šimon Kónya, ktorý o dva týždňe neskôr lekárske správy spochybnil.

A na ktorého základe minister Kaliňák, premiér Fico a polícia Malinovú obvinili, že si to všetko vymyslela. Za ten čas sa udialo mnoho. Hedvigu v autobuse neznáma žena na smrť vystrašila fotkami, na ktorých boli zábery z jej domu. Muž, ktorý na ňu podal trestné oznámenie, spáchal samovraždu. Ozval sa svedok, ktorý za jedného z páchateľov útoku označil nitrianskeho skinheada Roberta Benciho. Policajný prezident Ján Packa pripustil, že možno bola zbitá, aj keď nie tak, ako opísala. Trnka zobral prípad polícii, ktorú skritizoval za chyby a ustanovil vlastný vyšetrovací tím. To posledné sa stalo v septembri 2007. Trnka vtedy vyhlásil, že potrebujú na došetrenie zopár mesiacov. Potom to opäť preložil. A znova. Pred rokom povedal, že už im chýba iba nový lekársky posudok. Pred pár mesiacmi spresnil, že posudok vyhotovia odborníci z Lekárskej fakulty UK a bude hotový na začiatku tohto júla. V polovici júla sa ozval dekan fakulty Peter Labaš (verejný podporovateľ prezidenta Ivana Gašparoviča) a redaktorom Pravdy sa zdôveril, že nebohý riaditeľ nitrianskej nemocnice Viktor Žák vyvíjal tlak na lekárov, aby potvrdili Malinovej zranenia. Vraj teraz vypovedali niečo celkom iné. A Trnka mu priskočil na pomoc vyhlásením, že lekári majú teraz pre tlak médií strach podpísať sa pod konečný posudok.
Tvrdenia Labaša a Trnku sú nehorázne. Po prvé, nitrianski lekári aj pred Trnkovými vyšetrovateľmi potvrdili nedávno všetko, čo uviedli v lekárskych správach. O žiadnom tlaku riaditeľa Žáka nehovorili. Labaš klame a špinu hádže na mŕtveho človeka. Po druhé, lekári nie sú pod tlakom médií, ale pod tlakom moci. Nitrianskych lekárov sme sa pokúšali skontaktovať, ale báli sa hovoriť. Báli sa nás alebo mocných mužov? Lekár Šimon Kónya, autor pochybného posudku pre Kaliňákovu políciu, bol od kauzy povýšený na primára oddelenia.
Závery konečného posudku napíše podľa vlastných vyjadrení možno iba on sám, chirurg Labaš. Hoci nie je traumatológ, neurológ ani psychiater. Dobre si však rozumie s dnešnými mocnými.
Pán Trnka, strach nejde z nás, ale z vás.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite